Naslednja velika težava za Slovenijo (VIDEO)

Tornike Shengelia. Foto: Profimedia

Za razliko od mnogih rojakov, tudi soigralca na Okinavi, pomočnika selektorja in športnega direktorja, ni nikoli igral v Sloveniji. Vseeno je z njo tesno povezan in jo na košarkarski ravni zelo spoštuje. A tokrat bo zvezdnik gruzinske reprezentance Tornike Shengelia za Slovenijo v prvi vrsti predvsem velika nevarnost.

Slovenija je v soboto v prvem nastopu na SP 2023 na Okinavi dokaj prepričljivo premagala Venezuelo. Pri tem je, česar reprezentanti niso skrivali, pokazala nekaj obrambnih pomanjkljivosti, predvsem pri namenjanju prostora za tekmečev met z razdalje. So pa Slovenci, kar jim je v pripravah pogosto povzročalo težave, prepričljivo dobili skok in zajeten delež točk dosegli v raketi. Na tej ravni čaka izbrance selektorja Aleksandra Sekulića že v drugem dejanju japonske avanture precej težje delo. Moč reprezentance Gruzije, ki prvič nastopa na SP, izvira prav izpod koša.

Vitalni del močne zasedbe na centrskih položajih je tudi prvi zvezdnik reprezentance ene od potomk mogočne Sovjetske zveze Tornike Shengelia, krilni center Virtusa iz Bologne, ki je pred tem zelo uspešno igral še za CSKA, Baskonio, Valencio in Charleroi, medtem ko pa mu je poskus preboja v ligo NBA pri Chicagu in Brooklynu spodletel. Na Japonskem ne skriva, da je osrednji cilj preboj v drugi skupinski del. Prvi korak je z visoko zmago nad Zelenortskimi otoki (85:60) Gruzija že naredila, zdaj jo čakata še Slovenija in Venezuela.

“Korak za korakom. A tudi preboj med osmerico se ne zdi povsem nemogoč,” pravi Shengelia. “Na koncu imena na papirju ne zmagujejo. Tudi mi moramo na vsaki tekmi stopiti na parket in dati svojih 100 odstotkov. Enako velja za tekmeca,” pripoveduje 206 centimetrov visoki krilni center, ki bo skušal izkoristiti slovensko šibkost na tem položaju. “Mentalno in telesno smo se v mesecu in pol dobro pripravili. Zdaj moramo to unovčiti tudi na parketu,” dodaja izkušeni košarkarski popotnik, ki je domovino zapustil že kot najstnik.

Ko je spregovoril o Sloveniji, je resda izpostavil eno ime, a hitro dodal, da ponedeljkov tekmec zanje še zdaleč ne bo le Luka Dončić. “Da, Slovenija ima Dončića. A ne motite se, da je v reprezentanci le on. Mnogi tekmeci radi obrambno podvajajo Luko, on pa zna žogo spraviti na zunanje položaje. Poleg tega je Slovenija reprezentanca, ki je bila evropski prvak in učinkovito igra na velikih tekmovanjih,” pripoveduje Shengelia, ki meni, da mora s soigralci omejiti Dončićev prispevek, hkrati pa paziti, da te obrambne osredotočenosti ne bodo izkoristili njegovi soigralci.

Povezave s Slovenijo

V zasedbi Gruzije je pomemben član tudi nekdanji igralec ljubljanske Olimpije Giorgi Šermadini. Na Okinavi smo srečali še dva nekdanja “zmajčka”. Manučar Markoišvili je selektorjev pomočnik, Vladimer Boisa, ki se je celo družinsko ustalil v Ljubljani, pa podpredsednik zveze in športni direktor. V Sloveniji so igrali še Vladimer Stepania, David Ugrekhelidze, Nikolis Ckitišvili, Kote Tuguši … A tudi Shengelia je tesno povezan s Slovenijo. V sindikatu evroligaških košarkarjev sodeluje z direktorjem Boštjanom Nachbarjem. Pred leti smo ga srečali tudi v Ljubljani, kjer se je udeležil košarkarske delavnice trenerja Uroša Niniča. “Moja soigralca sta bila tudi Zoran Dragić in Jaka Blažič. S Slovenijo sem torej zelo povezan,” pravi Shengelia.