‘Pritisk je vojna v Ukrajini, mi pa uživamo.’

Košarka 17. Avg 202210:48 > 10:56 0 komentarjev
Nikola Kalinić. Foto: Fiba

Srbski reprezentant Nikola Kalinić pred večerno pripravljalno tekmo s Slovenijo v razprodanih Stožicah (20.15) o rivalstvu, pritisku, dvojcu Luka Dončić-Nikola Jokić …

“Verjetno se rivalstvo ustvarja tudi v želji po prodaji vstopnic. Je pa dobro, da ob dveh tako dobrih reprezentancah obstaja ta tekmovalnost. Vseeno pa ne smemo pozabiti, da gre za prijateljsko tekmo. Oboji bomo verjetno uigravali določene taktične zamisli. Upamo pa, da bo to dobra in zanimiva tekma. Spektakel za gledalce,” je po treningu v Stožicah, kjer se bosta prvič po finalu EuroBasketa 2017 znova udarila Slovenija in Srbija, dejal Nikola Kalinić.

“Slovenija je evropski prvak. Tudi tokrat ima izjemno igralsko zasedbo. Vedno se je dobro meriti z najmočnejšimi. Verjamem, da bosta to obe ekipi dobro izkoristili,” je nadaljeval 30-letni krilni košarkar, ki je z reprezentančnimi soigralci do odmevnega spektakla v Stožicah raven pripravljenosti preizkusil le na tekmi proti Črni gori (zmaga z rezultatom 82:73), medtem ko pa so za Slovenci že štiri pripravljalne preizkušnje. In tudi štiri zmage.

[Telemachov spektakel. Sreda, 17. avgusta, 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

O ljubljanskih gostiteljih novopečeni član Barcelone govori spoštljivo. Predvsem o enem imenu – Luka Dončić. “On je izjemen košarkar, ki je kakovost najprej pokazal v Evropi. Kot nekdanji član Fenerbahčeja se seveda dobro spominjam, kako nas je z Realom premagal v evroligaškem finalu. Že tam smo videli, kdo je in česa je sposoben. V oči sta padla talent in lahkotnost igre. Vse to je nato prenesel še v ligo NBA. Kar dela tam, seveda ni zanemarljivo. Vsa čast. On na odličen način predstavlja evropsko košarko. Tako kot tudi Nikola Jokić in Giannis Antetokounmpo,” poudarja Kalinić, prepričan o tem, da ima tudi njegov soimenjak Jokić svoje načrte. “Če je tukaj, potem bo tekmovalen,” pravi.

Tudi zaradi omenjenih igralcev bo kakovostna raven letošnjega EuroBasketa še posebej visoka.  “To bo verjetno eno najmočnejših evropskih prvenstev. Zaznamovali ga bodo številni vrhunski košarkarji. Jokić, Dončić, Dragić, Antetokounmpo … Tu bodo tudi odlični evroligaški igralci. Poleg tega so ljudje lačni reprezentančne košarke. Odlično bo. Veselim se zabave pred navijači,” napoveduje Kalinić, ki nerad govori o napovedih in ciljih. Pravi, da je to izpeta zgodba: “Mi igramo košarko. Uživamo. Zato ne bi rad govoril o bremenu, pritisku … Pritisk je vojna v Ukrajini. Ali pa kaj drugega. To pa je vendarle uživanje.”

Srbija, ki se v pripravah na prvenstvo sooča s številnimi težavami, bo sicer v prvem delu EuroBasketa nastopala v predtekmovalni skupini D v Pragi, kjer bodo tekmeci ob domači Češki še Nizozemska, Finska, Poljka in Izrael. Precej težje delo pa ”orle” čaka tik pred tem, v četrtek kvalifikacijskem oknu ta nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Četa selektorja Svetislava Pešića bo namreč kožo reševala proti Grčiji in Turčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!