Znana zasedba za domači EuroBasket: brez tujke in Nike Barič

Košarka 28. Apr 202311:29 komentar
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca. Foto: Aleš Fevžer

Znana je zasedba slovenske ženske košarkarske reprezentance, ki bo junija nastopala na domačem evropskem prvenstvu. Strokovni štab reprezentance na čelu s selektorjem Georgiosom Dikaioulakosom je izbral 15 košarkaric. Med njimi pričakovano ni Nike Barič, manj pričakovano tudi ne napovedane naturalizirane okrepitve iz tujine.

Na seznamu selektorja Georgiosa Dikaioulakosa so Tina Cvijanovič, Blaža Čeh, Lea Debeljak, Zala Friškovec, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Mojca Jelenc, Gala Kramžar, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Eva Rupnik, Maruša Seničar, Ajša Sivka in Zala Šrot.

“Misija, ki jo v zadnjih dveh letih tako nestrpno pričakujemo, je končno pred nami. Vsi člani reprezentance komaj čakamo začetek priprav na EuroBasket. Veseli me, da imajo reprezentantke za seboj dobro klubsko sezono in bodo reprezentančno akcijo pričakale v dobri formi. Nekaj uvodnih dni še ne bomo vadili v polni zasedbi, saj nekatere igralke potrebujejo malo dodatnega počitka, a že v drugi cikel bomo zakorakali kompletni. Upam, da ostanemo zdravi in s polno vnemo še naprej gradimo filozofijo ekipe in naše igre”, je ob objavi seznama sporočil grški strokovnjak.

Teja Oblak
Teja Oblak, kapetanka Slovenije. Foto: FIBA

Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu v Stožicah, ki traja od 15. do 25. junija, igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Do prvih uradnih obveznosti, ki sledijo dva dneva pred začetkom prvenstva, bodo Slovenke predvidoma opravile 37 dni priprav. Poleg Ljubljane bodo izbranke selektorja Dikaioulakosa vadile še v Zrečah, Podčetrtku in Mariboru, so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.

Zbor je že v sredo, 3. maja, a takrat reprezentanca še ne bo v polni zasedbi. Nekaj košarkaric ima namreč še klubske obveznosti oziroma je dobilo nekaj več dni odmora po naporni sezoni. Z nekajdnevno zamudo bo v Ljubljano prav tako prispel selektor Dikaioulakos, ki ga v prihodnjih dneh čaka finalna serija italijanskega prvenstva, odsotna pa bo tudi pomočnica Styliani Kaltsidou.

Slovenke bodo vse tekme skupinskega dela v Stožicah igrale ob 18. uri. Uvodno tekmo prvi dan prvenstva, ko se bodo v četrtek, 15. junija, srečale z Veliko Britanijo, dan kasneje jih čaka dvoboj z Nemčijo, nato pa se bodo po dnevu premora v nedeljo, 18. junija pomerile še s Francijo.

EuroBasket 2023, skupine

Skupina A (Tel Aviv): Črna gora, Latvija, Španija, Grčija

Skupina B (Tel Aviv): Belgija, Italija, Češka, Izrael

Skupina C (Ljubljana): Nemčija, Velika Britanija, Slovenija, Francija

Skupina D (Ljubljana): Turčija, Slovaška, Madžarska, Srbija