Kakšna je pot Slovenije do morebitnega finala EuroBasketa?

Eurobasket 2022 12. Sep 20229:09 0 komentarjev
Dončić
Foto: FIBA

Na evropskem prvenstvu v košarki je ostalo v boju za medalje le še osem reprezentanc, med njimi tudi Slovenija, ki brani naslov. Naslednji tekmeci Slovencev bodo v sredo Poljaki, pogledali smo si še morebitne nasprotnike vse do finala. Na slovenski polovici je pot do sklepnega dejanja vse bolj odprta.

Pari osmine finala so še enkrat več potrdili dobro izrabljeno mantro, da je v bojih na izpadanje, ko odloča vsega ena tekma, mogoče prav vse. To so na svoji koži v nedeljo najbolj boleče občutili favorizirani Srbi, ki so presenetljivo izgubili proti Italiji.

Letošnje evropsko prvenstvo je brez dvoma eno najbolj izenačenih v zgodovini. Tudi razmeroma težka zmaga Slovenije proti Belgiji, ko naj bi imeli Slovenci vsaj na papirju lažje delo, potrjuje, da slabih ekip na prvenstvu ni.

Od 24 reprezentanc, ki so letos sodelovale na Eurobasketu v Nemčiji, Gruziji, Italiji in na Češkem, po prikazanem na prvenstvo morda ni sodila le Velika Britanija. Ob petih porazih v skupinskem delu je s turnirjem zaključila s kar 132 točkami minusa.

Italijani so proti Srbiji pripravili presenečenje prvenstva. Foto: FIBA

Dobra bilanca Slovenije

Slovenija si je z zmago v skupini B zagotovila boljše izhodišče v izločilnih bojih že s tem, ko se je vsaj do polfinala izognila morebitnemu srečanju z Grčijo in Srbijo. Slednja je torej že izpadla, a za uvrstitev med najboljše štiri bodo morali Slovenci najprej izločiti še Poljsko. Na zadnjem srečanju, lani v kvalifikacijah za olimpijske igre, je v Kaunasu Slovenija slavila s kar 112:77.

Če bodo slovenski košarkarji v sredo ob 20.30 preskočili poljsko oviro, se bodo v polfinalu pomerili z zmagovalcem iz dvoboja FrancijaItalija. Tudi ti dve reprezentanci je Slovenija na zadnjih dveh medsebojnih dvobojih ugnala. Italijo junija na pripravljalni tekmi v Trstu z 90:71. Francija pa je padla v skupinskem delu EuroBasketa pred le nekaj dnevi z 88:82. Če bi se v polfinalu naposled srečali Slovenci in Francozi, bi tako dobili ponovitev polfinala z lanskih olimpijskih iger.

Kako so se zgodile zmage proti glavnim konkurentom?

Zmaga Slovenije proti Poljski s 112:77

Zmaga Slovenije proti Italiji z 90:71

Zmaga Slovenije proti Franciji z 88:82

Foto: FIBA

Na drugi strani izločilnih bojev so v konkurenci še Španija, Finska, Nemčija in Grčija. Favorita za napredovanje sta Španija in Grčija, a če nas je letos že nekaj naučila še zelo sveže napisana zgodovina, tudi napredovanje Fincev in Nemcev ne bi bilo nikakršno presenečenje.

Če bi Slovencem pred turnirjem v izločilnih bojih ponudili Belgijo, Poljsko in nato na zadnji stopnički pred finalom še Francijo ali Italijo, bi to možnost zagotovo zagrabili z obema rokama. Bodo tudi uvrstitev v finale? Vse imajo v svojih rokah, je pa delo nekoliko otežila poškodba Zorana Dragića, ki je že končal z nastopi.

“Reprezentanca Poljske je zelo kvalitetna s tremi posamezniki, ki nekoliko izstopajo. To sta A.J. Slaughter in Mateusz Ponitka na zunanjih položajih ter Aleksander Balcerowski pod košem. Na žalost sta naporen ritem tekem ter fizični kontakt, ki je dovoljen na tekmah, terjala svoj davek. Zaradi poškodbe je z nastopi na prvenstvu zaključil Zoran Dragić, kateremu vsi želimo čim hitrejše okrevanje. Na srečo je po zvinu gležnja Mike Tobey že skoraj na stoodstotni pripravljenosti. Z odsotnostjo Zokija, ki je izjemno pomemben člen ekipe se nam nekoliko pomeša naša rotacija,” je po novici, da se bo Slovenija v četrtfinalu pomerila s Poljsko, povedal selektor Aleksander Sekulić.

Četrtfinale:

Torek, 13. september:

17.15 Španija – Finska
20.30 Nemčija – Grčija

Sreda, 14. september:

17.15 Francija – Italija
20.30 Slovenija – Poljska

Polfinale:

16. september

Španija/Finska – Nemčija/Grčija

Francija/Italija – Slovenija/Poljska

Finale:

18. september

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!