Olimpijske sanje: Dončić, Zorman in Možič skupaj v Pariz

Grafika: Uroš Kokol

Čez dobrih enajst mesecev se bodo v Parizu začele igre 32. olimpijade. V vrvežu pestrega reprezentančnega dogajanja smo preverili, kakšne možnosti imajo za nastop na tekmovanju pod mogočnimi petimi krogi slovenske izbrane vrste v košarki, odbojki in rokometu.

Slabo leto pred olimpijskimi igrami, ki se po dvanajstih letih vračajo v Evropo (Pariz: 26. 7. – 11. 8. 2024), je jasno, da bo imela Slovenija v ognju kar nekaj močnih želez. Tudi v boju za odličja. Od branilke naslova olimpijske prvakinje v nekoliko spremenjeni plezalni kombinaciji Janje Garnbret in najboljšega slovenskega atleta Kristjana Čeha, preko obetavnega debitanta v kajtanju Tonija Vodiška in vse do “dežurnih” adutov iz sveta kolesarstva, kajaka in kanuja ter juda. Pa še kdo bi se našel.

A kar daje slovenski olimpijski odpravi dodaten čar in še večjo mednarodno prepoznavnost, je sodelovanje ekip iz kolektivnih športov. Ob dveh nastopih hokejske reprezentance na zimskih igrah (2014 in 2018) so doslej na OI nastopili le rokometaši in košarkarji. Slednji so bili predlani v Tokiu milimetre oddaljeni celo od zgodovinske kolajne. Rokometna reprezentanca pa se je leta 2000 kot prva v zgodovini prebila na igre, nato pa nastopila še v letih 2004 in 2016.

In kakšne so možnosti za preboj rokometašev, odbojkarjev in košarkarjev v Pariz?

Odbojkarji: prva priložnost v začetku oktobra, druga sredi prihodnjega leta

Medtem ko so slovenske odbojkarice po petih porazih na kvalifikacijskem turnirju, ki se ta čas odvija v Lodžu na Poljskem, že ostale brez možnosti za uvrstitev na olimpijske igre, si bodo odbojkarji vstopnico za Pariz skušali priboriti na turnirju v Tokiu. Ta se bo pričel 30. septembra in zaključil 8. oktobra, igralci selektorja Gheorgheja Cretuja pa bodo v omenjenem obdobju odigrali kar sedem tekem, ki si jih boste v neposrednem prenosu lahko ogledali tudi na Sportklubu.

Peklenski ritem obračunov bodo pričeli proti Tuniziji, nakar bodo sledili dvoboji s Turčijo, Finsko, Egiptom, ZDA, Japonsko in za konec še Srbijo. Prav veliko spodrsljajev si bronasti z zadnjega evropskega prvenstva ne smejo privoščiti, saj si bosta nastop na olimpijskih igrah zagotovili le najboljši dve reprezentanci na turnirju.

Klemen Čebulj
Foto: CEV

A tudi v primeru neuspeha v japonski prestolnici slovenska vrsta še ne bo ostala brez možnosti za premierni preboj na olimpijske igre. Po zaključku kvalifikacijskih turnirjev, poleg Tokia bo enega gostila Brazilija, drugega pa Kitajska, bo vključno z gostiteljico iger Francijo namreč znanih le sedem od dvanajstih udeležencev. O preostalih petih bo odločala razvrstitev na svetovni lestvici, pri čemer pa bo upoštevan tudi kriterij, da mora imeti vsaka celina vsaj enega predstavnika. Zadnji udeleženci bodo sicer znani zelo pozno, saj bodo lestvico, na kateri Slovenci trenutno zasedajo osmo mesto, zaklenili 24. junija, po odigranem tretjem turnirju lige narodov.

Pariz 2024: odbojkarski turnir

Že uvrščena reprezentanca: Francija

Kandidati za 11 preostalih mest: Brazilija, Japonska, Kitajska, Italija, ZDA, Poljska, Iran, Argentina, Slovenija, Kuba, Srbija, Nizozemska, Ukrajina, Turčija, Kanada, tunizija, Nemčija, Mehika, Češka, Egipt, Belgija, Katar, Finska, Bolgarija.

Kvalifikacijski turnirji: Turnirji na Japonskem, Kitajskem in v Braziliji, ki se bodo odvili med 30. septembrom in 8. oktobrom.

Košarkarji: po olimpijsko vizo kar v Stožicah?

Slovenski košarkarji so prvi vlak za preboj na olimpijski turnir že zamudili. Za evropske reprezentance sta bili namreč dve mesti na voljo na nedavno končanem svetovnem prvenstvu. Priložnost so v Manili izkoristili Nemci in Srbi. Zdaj je znanih osem od dvanajstih udeležencev OI 2024. Zadnji štirje potniki pa bodo dali štirje dodatni kvalifikacijski turnirji, ki bodo na sporedu med 2. in 7. julijem. To je zdaj tudi pot, na katero stavi Slovenija. A takšnih reprezentanc, ki upajo na eno od štirih mest, je kar 24.

Luka Dončić. Foto: Profimedia

Spomnimo, Luka Dončić in soigralci so si že nastop v Tokiu 2021 zagotovili preko kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu. Kdo bodo tokratni gostitelji turnirjev, naj bi bilo znano v drugi polovici novembra. V tem mesecu Mednarodna košarkarska zveza še preverja utrip med potencialnimi kandidati. Med njimi je tudi Košarkarska zveza Slovenije z dvorano v Stožicah.

Da Slovence mika organizacija enega od štirih turnirjev, je že v Manili potrdil tudi predsednik krovne zveze Matej Erjavec. Prepreka na poti do uradne kandidature pa utegnejo predstavljati vrtoglavi stroški. Organizacija naj bi namreč stala kar 3,5 milijona evrov. “Potrebovali bi pomoč države,” je dejal Erjavec.

Pariz 2024: košarkarski turnir

Že uvrščene reprezentance: Francija, Nemčija, Srbija, ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska in Južni Sudan.

Kandidati za 4 preostala mesta: Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Kvalifikacijski turnirji: 4 turnirji s po 6 reprezentancami, na OI potujejo le zmagovalci (2. – 7. julija 2024).

Rokometaši: Scenarijev je več, idealen bi bil evropski naslov

Podobno kot košarkarji so tudi slovenski rokometaši zamudili prvo priložnost, da se uvrstijo v Pariz. A pot do prve vozovnice je bila zelo zahtevna, pripadla je namreč Dancem, ki so letos osvojili naslov svetovnih prvakov in so za zdaj poleg domačinov Francozov edina reprezentanca, ki že ima zagotovljeno mesto na olimpijskih igrah. Varovancem Uroša Zormana se naslednja priložnost ponuja na Euru 2024, ki ga v januarju gosti Nemčija. A tam mora Slovenija za mesto na olimpijskih igrah osvojiti naslov evropskih prvakov oziroma lahko konča tudi na drugem ali tretjem mestu, če bosta pred njo Francija in Danska.

Slovenija rokomet Uroš Zorman

Najbolj verjetno je tako, da bodo Slovenci svoje mesto v Parizu iskali na olimpijskih kvalifikacijah, a kaj ko tudi na njih še nimajo zagotovljenega mesta. Slovenija je namreč minulo svetovno prvenstvo končala na 10. mestu, evropska mesta v kvalifikacijah pa so z boljšimi uvrstitvami na SP že zasedle reprezentance Španije, Švedske, Nemčije, Norveške in Madžarske. Še dve reprezentanci, ki doslej nimata mesta na enem izmed treh kvalifikacijskih turnirjev, si ga bosta lahko izborili na prihajajočem evropskem prvenstvu. V kolikor pa bo evropski prvak ena izmed prej omenjenih petih reprezentanc, ki se bo posledično neposredno uvrstila v Pariz, se bo za evropske reprezentance v kvalifikacijah sprostilo še eno dodatno mesto.

Pariz 2024: rokometni turnir

Že uvrščeni reprezentanci: Francija in Danska

Kandidati za 10 preostalih mest: Španija, Norveška, Nemčija, Madžarska, Švedska, Egipt (zagotovljeno mesto na olimpijskih kvalifikacijah), prvak Azije in Oceanije, afriški prvak, zmagovalec Panameriških iger, evropski prvak.

Kvalifikacijski turnirji: Najprej celinska prvenstva, nato dodatne kvalifikacije oziroma trije turnirji med 14. in 17. marcem 2024. Izmed štirih udeleženk vsakega turnirja bosta na OI odpotovali prvi dve reprezentanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje