Kdo ima v rokah usodo Luke Dončića?

Košarka 14. Apr 202417:00 0 komentarjev
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Dočakali smo zadnji dan rednega dela letošnje sezone lige NBA. S tem se tudi končuje boj za najkoristnejšega igralca leta, v katerem je letos najresnejši konkurent Nikole Jokića slovenski zvezdnik Luka Dončić. Kdo sploh odloča o nagradi in kdaj je glasovanje?

Luka Dončić je to sezono dosegal številke, kakršnih liga NBA ni videla že dolgo. Nekaterih še nikoli. S povprečjem 33,9 točke na tekmo je zanesljivo najboljši, tako je prvič v karieri v žep pospravil naziv najboljšega strelca. Januarja je v Atlanti dosegel neverjetnih 73 točk, kar je četrti največji izkupiček na eni tekmi v zgodovini.

Je šele drugi v zgodovini po Oscarju Robertsonu, ki je vsaj petkrat v rednem delu v povprečju dosegal vsaj 27 točk, 8 skokov in 8 asistenc ter prav tako šele drugi po Michaelu Jordanu, ki je v eni sezoni v povprečju vpisal vsaj 32 točk, 8 skokov in 8 asistenc. Hkrati je prvi, s številkami 33, 9, 9.

Če seštejemo njegova letošnja povprečja točk, skokov (9,2) in asistenc (9,8) dobimo številko 52,9, kar je najvišji seštevek treh glavnih statističnih kategorij od združitve lig NBA in ABA leta 1976.

Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Za nameček je bil Dallas od februarja naprej druga najboljša ekipa lige za Boston Celtics in se iz osmega mesta zahodne konference povzpel vse do petega ter se tako zanesljivo uvrstil v končnico. S 50 zmagami bi bil na Vzhodu celo drugi, medtem ko bi v večini prejšnjih sezon tudi na Zahodu ta bera zadoščala za vsaj tretje mesto na lestvici. Argument, da bo moral Dallas zmagati več tekem, če bo želel Luka osvojiti MVP naziv, je tako ovržen.

Ob tem trenutno kaže, da bo Denver zasedel tretje mesto in redni del sklenil le dve mesti pred Teksašani, skupno pa so Nuggetsi vpisali le šest zmag več. Nikola Jokić sicer v povprečju vpiše 26,6 točke, 12,4 skoka in 9 asistenc. Kljub temu se zdi, da je za Luko boj za prvi naziv MVP v karieri bolj ali manj izgubljen.

Z glasovalno pravico tudi povsem neprimerne osebe

Za nagrade ob koncu sezone glasujejo zgolj novinarji. Liga NBA določi 100 izbrancev, katerih imena niti niso javno znana vse do glasovanja. Teh 100 novinarjev ima izjemno moč, saj individualne nagrade odločajo tudi o maksimalni višini pogodb, ki jih lahko prejmejo košarkarji.

Zgolj izbori v najboljše peterke, MVP naziv in lenta najboljšega obrambnega košarkarja lahko igralcem prinesejo možnost podpisa t.i. maks pogodbe, kakršno ima trenutno tudi Dončić. Eden najuglednejših košarkarskih novinarjev v ZDA Zach Lowe se je denimo glasovalni pravici odrekel prav zaradi neprijetnega občutka, ki ga je imel ob zavedanju, da z glasovi vpliva pogodbe košarkarjev.

Skrb vzbujajoče je, da vsi novinarji ne premorejo takšne integritete. Številni so skozi komentarje in mnenja pokazali zelo ignorantski odnos in številnih košarkarjev niti ne poznajo, oziroma si le redko ogledajo tekme določenih klubov. Vzorčen primer je Stephen A. Smith, ki je pred kratkim šokiral z mnenjem, da se igralec New Yorka Quentin Grimes dobro razvija, a kaj, ko je novinar ESPN “pozabil”, da je Grimes že nekaj mesecev član Detroita.

Za nagrade glasuje tudi Kendrick Perkins, ki slovi po neprimernih izjavah. Foto: Profimedia

Mark Jackson, nekdanji trener Golden State Warriors, ki že vrsto let deluje v medijih, je lansko leto “pozabil” med prvih pet pri glasovanju za MVP uvrstiti Jokića.

Eden najhujših primerov je Kendrick Perkins. Nekdanji košarkar, ki prav tako že nekaj let deluje za ESPN, slovi po kontroverznih izjavah, ki pogosto mejijo na rasizem. Lansko leto Dončića ni uvrstil niti v tretjo peterko sezone. Tudi letos mu še zdaleč ni naklonjen.

Liga NBA torej usodo igralcev postavlja v roke številnih neobjektivnih in tudi z aktualnimi dogodki slabše seznanjenih posameznikov, katerih izbori so milo rečeno vprašljivi.

Jokić začel z zanesljivo prednostjo

Nekateri novinarji, ki letos glasujejo, so se sicer javno že izrekli o svojih odločitvah. Za zdaj je potrjenih sedem glasovnic za MVP, vsi so na prvo mesto postavili Nikolo Jokića. Glede ostalih položajev se je izrekla trojica, od tega sta dva na drugo mesto posadila slovenskega zvezdnika. Nekaj novinarjev je še namignilo glede svojih izborov, a ti še niso potrjeni. Edini, ki je za zdaj Dončića postavil na prvo mesto, je Chris Broussard (Fox). Pričakuje se zanesljiva zmaga Jokića, medtem ko naj bi se Dončić za drugo mesto boril s Shaijem Gilgeous-Alexandrom (Oklahoma). Čeprav ga je Slovenec pošteno nadigral, ima Kanadčan na svoji strani medijsko podporo.

Od vseh se najverjetneje še najmanj z izborom obremenjujeta Luka Dončić in Nikola Jokić. Foto. Profimedia

Kdaj se glasuje?

Ker so se pravila pred letošnjo sezono spremenila in morajo igralci zdaj za konkuriranje pri individualnih nagradah odigrati vsaj 65 tekem rednega dela, lahko 100 izbrancev svoje glasove odda šele po koncu rednega dela. Glasovnice morajo biti oddane od 16. do 19. aprila.

Točni datumi razglasitev zmagovalcev niso znani, je pa v prejšnjih dveh letih lige NBA najkoristnejšega igralca razglasila v prvih dneh meseca maja. Verjetno je podobno pričakovati tudi letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!