Slavje v Zadru s slovenskim prizvokom

Košarka 5. Jun 20239:40 0 komentarjev
Luka Božić. Foto: ABA liga

Košarkarji Zadra so v finalu hrvaškega prvenstva s skupnim rezultatom 3:0 odpravili Split. Piko na i so postavili v razprodani dvorani na Višnjiku.

Nekdanji hrvaški reprezentant Rok Stipčević, ki je v zadnjih treh sezonah nosil dres novomeške Krke, je pred dnevi naznanil konec kariere. V Mariboru rojeni košarkar, ki je ime dobil po slovenskem slalomskem virtuozu Roko Petroviču, je resda igral v številnih okoljih, a je velja za otroka Zadra. Zato so se mu v klubu iz istoimenskega dalmatinskega mesta pred tretjo tekmo finala poklonili s spominsko fotografijo in stoječimi ovacijami.

Stipčević je nato v dvorani na Višnjiku, ki nosi ime po Krešimirju Čosiću, spremljal tretje dejanje serije hrvaškega finala. Zadar se je poigral s tekmeci iz Splita, jih premagal še tretjič v nizu, tokrat z rezultatom 99:62, in se tako dokopal do četrtega naslova hrvaškega prvaka. Kot trener se je pod lovoriko podpisal Danijel Jusup, ki je prav pred 20 leti Zadar popeljal tudi do naslova prvaka v ligi ABA.

Prvi strelec Zadra je bil tokrat Dario Drežnjak (19 točk), njegov soigralec in MVP rednega dela lige ABA Luka Božić pa je navdušil s trojnim dvojčkom (16 točk, 13 skokov, 11 asistenc). Za slovenski pridih dalmatinske fešte je v dresu Zadra poskrbel Leon Šantelj. V 13 minutah je nekdanji krilni center Kopra, Rogaške in Heliosa dosegel 7 točk in ujel 3 odbite žoge.

Zadru je mesto na prestolu prepustila Cibona. Lani jo je do naslova popeljal slovenski trener Gašper Okorn. Zagrebčani so tudi rekorderji po številu lovorik. Cibona namreč beleži kar 20 naslovov državnega prvaka. Petkrat je bila prva Cedevita, ki je nato “pobegnila” v Ljubljano. Štiri naslove ima Zadar, po enega pa Split in Zagreb, ki je pred leti klavrno propadel.