Slovenski mladi upi v Debrecenu blizu senzacije

Košarka 25. Jun 202321:52 0 komentarjev
FOTO: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca do 19 leta starosti je v sklopu svetovnega prvenstva na Madžarskem tesno klonila proti dvakratnim zaporednim prvakom ZDA. Z izjemnim ekipnim duhom so Jan Vide, Sergej Macura in druščina doživeli poraz z izidom 72:77.

Varovanci Danijela Radosavljevića so na Dan državnosti še enkrat več dokazali, da se za prihodnost slovenske košarke ni potrebno bati.

Vodili so praktično celotno srečanje, ameriški vrstniki na nobeni točki duela niso pobegnili za več kot šest točk, a žal je bila tekma za senzacijo prvenstva okoli pet minut predolga.

Ob koncu prve četrtine so slovenski mladinci nasprotniku pobegnili, sredi drugega dela tekme zalogo povečali tudi že za deset, do glavnega odmora pa je prednost znašala sedem točk (40:33).

Blestela sta fanta, ki sta bila v minuli sezoni člana španskih ekip, Jan Vide (Real Madrid) in Sergej Macura (Baskonia).

Stroj mlel, a se nato ustavil

V drugem polčasu so Američani postali agresivnejši, bonus izpolnili dokaj hitro, slovenski fantje pa so jih kaznovali s črte prostih metov ter prednost pred odločilnimi desetimi minutami ohranili (61:52).

Prednost je na začetku zadnje četrtine skopnela, Radosavljević se ni odločil za minuto odmora, slabih šest minut do konca so ZDA priključile na 65, potem pa tudi povedle.

V teh trenutkih je pri Sloveniji žogo v roke vzel novopečeni član univerze UCLA Vide in se skušal s prodori spraviti pod koš. To mu je tudi dobro uspevalo, a je bila slovenska obramba premehka, da bi na državni praznik uprizorili senzacijo.

Zadnjo četrtino so aktualni prvaki dobili z izidom 25:11.

Sergej Macura; FOTO: FIBA

Najboljši strelec Slovenije in tekme je bil tokrat Macura z 19 točkami (in petimi skoki), Vide jih je dodal 17, pri Američanih je največ točk prispeval Tobe Awaka (14 in 11 skokov).

V predhodnem duelu skupine B je Madagaskar z izidom 83:66 porazil Libanon. Jutri slovenski podmladek čaka počitek, potem pa še zaključna tekma predtekmovanja proti vrstnikom Madagaskarja. V izločilne boje napredujejo vse štiri ekipe.

Slovenija se bo v primeru drugega mesta pomerila proti tretje uvrščeni zasedbi skupine A.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!