Slovensko znanje velikana vrača na pravo pot

Košarka 11. Dec 202317:07 0 komentarjev
Andrej Žakelj, Budućnost
Foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović

Slovenski košarkarski trener Andrej Žakelj si je z odličnim delom v Studentskem Centru prislužil prestop v enega izmed velikanov z območja nekdanje skupne države - Budućnost VOLI. Gre za precej večji klub iz Podgorice in v Evropi tudi precej bolj uveljavljen. Večji so vložki, višje ambicije in s tem tudi pritisk. 45-letni Postojnčan je za Sportklub spregovoril o novi priložnosti in velikem izzivu.

Ob menjavi klubskega okolja v črnogorski prestolnici se je pritisk z razvoja mladih košarkarjev preselil na lov na rezultat. Namesto ene težke tekme na teden, ima zdaj na sporedu dve. Hkrati je časa za treninge manj, zaradi dolgih potovanj širom Evrope, saj Budućnost ob ligi ABA nastopa tudi v evropskem pokalu. Samo z zadnjih dveh gostujočih obračunov so Črnogorci za vrnitev domov porabili skupaj kar 27 ur.

“Vesel sem priložnosti na višji ravni, da pokažem talent in svoj način dela. Studentski Centar je obrodil sadove, a situacija je tukaj zagotovo drugačna. Zahteva se rezultat in ni toliko potrpljenja. Temu se je treba prilagoditi. Treninga ni, iz igralcev pa je potrebno povleci maksimum. Gre za velik preskok, predvsem v razmišljanju. Vsekakor izziv za vsakega trenerja,” je za Sportklub po uvodnih treh tednih, na katerih je njegovo novo moštvo vpisalo štiri zmage in dva poraza, dejal Žakelj.

Do spremembe na klopi je prišlo zaradi slabih rezultatov. Slovenec je na klopi zamenjal Petra Mijovića, predvsem po zaslugi zgolj dveh zmag v uvodnih sedmih krogih na evropskih tleh. Sodu je dno izbil poraz v ligi ABA, ko je Budućnosti mero vzela Igokea. Sprememba se je zgodila hitro, dan po klicu predsednika Dragana Bokana je bil Žakelj že na delu.

Velika okrepitev v Yogiju Ferrellu

“Mislim, da je imela Budućnost nekatere kandidate, očitno se ni izšlo po njihovih željah. Poklical me je predsednik kluba in težko je potem reci ‘ne.’ Posebej takšnemu klubu kot je Budućnost. Kot pravimo, trenerji imamo vedno en kovček spakiran. Klub je želel nekatere stvari osvežiti. Tudi kar se tiče igralskega kadra,” je dodal Žakelj, ki je že nekaj dni po prihodu skozi vhodna vrata pozdravil nekdanjega člana Cedevite Olimpije Yogija Ferrella.

Foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović

“Mogoče je imel klub srečo, da je bil Ferrell po končani kitajski epizodi prost. Tudi Partizan je bil v igri zanj. Je igralec, ki bo poživil igro. Pomagal mi bo, ker sem komaj prevzel to ekipo, ko se vloge malce porušijo in jih je treba na novo porazdeliti med igralce, a to je dobro za ekipo. Upam, da bomo imeli čas, da vse to povežemo,” si je zaželel, medtem ko bo zdaj njegov prvi cilj preboj v končnico evropskega pokala.

Z Derbyjem nizal odlične izide

Že v prvi sezoni pod njegovim vodstvom je Studentski Centar Derby presegel vsa pričakovanja. Namesto v boju za obstanek se je znašel pred vrati končnice in osvojil 7. mesto. V sezoni 2022/23 so Črnogorci storili še korak naprej in prvič zaigrali v izločilnih bojih. Nič drugače ni bilo letos. Sezono je začel celo z zmago v Abinem superpokalu. Derby pa je v osmih krogih lige ABA popeljal do izkupička zmag in porazov 4-4.

Andrej Žakelj, Budućnost
Foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović

V Evropi klub vrnil na zmagovite tirnice

Postojnčan na klopi Črnogorcev je v Evropi na prvih treh tekmah, ki jih je vodil, vpisal dve izjemno pomembni zmagi. Poraza proti Gran Canarii, ki je še vedno stoodstotna, mu ne gre očitati, sta pa Trento in Lietkabelis neposredna konkurenta za uvrstitev med najboljših šest na lestvici skupine B. Oba je premagal in je zdaj z izkupičkom 4-6 že na mestih, ki zagotavljajo izločilne boje.

“Smo v situaciji, ko nam je vsaka tekma za biti ali ne biti. Vsak spodrsljaj se pozna in vsaka zmaga šteje ogromno. Razpored nam ne gre na roko, ker imamo vse konkurente še v gosteh, a treba je stisniti zobe in pozitivno iti dalje,” še dodaja in pravi, da je bila s psihološkega vidika izjemno pomembna tudi zmaga v Čačku, kjer so se po dveh bolečih porazih vrnili na zmagovita pota.

“Mislim, da je več pozitivne energije pri igralcih in boljši pristop. To je glavna stvar. Če nimaš treninga, moraš igralce motivirati iz zbuditi na drugačen način ter iz njih izvleči maksimum,” je sklenil Andrej Žakelj, ki se je znašel v priložnosti kariere in črnogorsko barko že pričel obračati v pravo smer.

Vesel za Dejana Jakaro

Po odhodu Žaklja v Budućnost je izpraznjeno mesto v SC Podgorica zasedel Dejan Jakara, nekdanji strateg Kansai Heliosa iz Domžal. Predvsem se je razveselil priložnosti dela v urejenem okolju, kamor ni prišel kot gasilec, temveč je prevzel utečen sistem, ki ga je s klubom postavil njegov predhodnik.

“Vesel sem za Dejana, da je dobil priložnost. Mislim, da je dober trener, Studentski Centar pa lepa priložnost, kot je bila pred nekaj leti zame. Je urejen klub z jasno vizijo, kar je za Dejana vsekakor dobrodošlo. Sistem, ki smo ga s klubom postavili, deluje. Je specifična situacija, saj ni prišel tja po menjavi trenerja zaradi slabih rezultatov, zato mu bo malce lažje. A ta sredina ni lahka za delo, od trenerja se zahteva veliko, kar je prav. Mislim, da bo Dejan temu kos. Igrajo super. Igralci so vajeni sistema, z njegovim dodatkom bo morda delovalo še boljše. Jaz upam, da bo tako.”

Foto: SC Derby/Filip Filipović

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!