Za masko košarkarskega praznika (FOTO/VIDEO)

Košarka 3. Avg 202312:59 2 komentarja

Kakšna so sporočila Telemachovega spektakla, na katerem je grška košarkarska reprezentanca v razprodanih Stožicah premagala Slovenijo (98:91).

Kdor prvih minut po 17. uri šestega aprila ni preživel ob klikanju po strani prodajalca spletnih vstopnic ali pa v telefonskem imeniku nima znancev z ustreznimi povezavami, se je tri mesece in pol pozneje stežka prebil v dvorano Stožice. Ta je bila ob grško-slovenskem pripravljalnem obračunu v okviru Telemachovega spektakla razprodana. Pa čeprav cene vstopnic, predvsem v zelenem ringu, kjer je bilo za povprečen sedež treba odšteti 50 evrov, denarnicam niso bile najbolj prijazne. Tako kot leto pred tem, ko je v Ljubljani najprej gostovala Hrvaška, nato pa še Srbija.

Znova je bil to dogodek, na katerem je bilo “pomembno biti”. V tem pogledu je ljubljanski šov s številnimi zvočnimi in svetlobnimi učinki, pestrim spremljevalnim programom ter “malce” košarke vsekakor upravičil pričakovanja. Ne glede na dejstvo, da v Ljubljano ni pripotoval eden največjih zvezdnikov svetovne košarke Giannis Antetokounmpo, ki še ni del grških priprav na SP, in ne glede na končni poraz slovenske izbrane vrste.

Foto: Aleš Fevžer
Slovenija črna gora prenos v živo Slovenija črna gora prenos v živo
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Jaka Blažič Jaka Blažič
Foto: Filip Barbalič
Luka Dončić Luka Dončić
Foto: Filip Barbalič
Vlatko Čančar Vlatko Čančar
Foto: Filip Barbalič
Foto: Aleš Fevžer
Dončić Dončić
Foto: Aleš Fevžer

Jasno je, da je za izjemen vrvež, ki vlada okrog reprezentance, in posledično Košarkarski zvezi Slovenije omogoča tovrstne dogodke, v prvi vrsti zaslužen Luka Dončić. Ali kar – izključno Luka Dončić. Telemachov spektakel je zgolj potrdil njegov status in dejstvo, da Slovenija globalnega zvezdnika takšnega kova še ni imela. Dovolj so povedali izrazi na obrazih gledalcev ob njegovih vragolijah. Ali pa grozd navijačev, ki se je že na ogrevanju kopičil ob ograji, v upanju na trenutek za avtogram.

In medtem ko so slovenski ljubitelji košarke lahko po dolgem času znova dihali z Dončićem, so se njegove poteze v takšnih in drugačnih oblikah širile po socialnih omrežjih. Prva tekma Dallasovega zvezdnika po osmem aprilu je namreč pritegnila izjemno pozornost tudi v Združenih državah Amerike. Pričakovati pa gre tudi  nadaljnje ameriško spremljanje slehernega reprezentančnega koraka Luke Dončića.

Luka Dončić
Foto: Uroš Skaza

A če je bil celoten šov v prvi vrsti všečna maska za nastop na največjem dvoranskem športnem odru v državi, pa je strogo košarkarsko publiko zanimalo predvsem tisto, kar se je dogajalo na parketu. In kakšna so bila sporočila na tem polju?

Porazi v pripravljalnem obdobju niso nikoli usodni, ob soočenju s tako kakovostnimi tekmeci pa nikakor alarmantni. Obenem je tudi jasno, da se reprezentanca še vedno nahaja v razvojni pripravljalni fazi, ki selektorja sili v širšo rotacijo in preizkušanje različnih kombinacij. Ob tem je v sredo presenetila skromna vloga Žige Samarja.

Da ima slovenska reprezentanca obilico napadalnega navdiha, je bilo mogoče začuti v več sekvencah. Vidno pa je, da igra še ni oplemenitena z raznolikimi in izrazitimi igralnimi sistemi.

Dončić bo pričakovano gonilna sila, letos še bolj izrazito kot lani. Tokrat se mu je sicer deloma poznal večmesečni igralni post, a je vseeno navdušil z raznovrstnostjo, izjemno vizijo, povezovalno noto in igralno energijo. Njegova igra kljub trojnemu dvojčku skriva še kar precej rezerv, najbolj očitna je pri natančnosti meta, pa tudi v sodelovanju s prvim centrom.

Tandem Dončić-Jordan še ni dal vseh želenih rezultatov, pri čemer gre opozoriti, da je bila to njuna prva skupna tekma. Toda v širšem kontekstu je prav igra pod obročema slovenska hiba, skok pa večna potencialna težava.

Selektor je bil po tekmi najbolj kritičen do obrambe. Ta je bila res pogosto nedosledna, predvsem premalo prilagodljiva, ob nizanju identičnih grških zaključkov pa se velja ob analizi vprašati tudi o (ne)odzivnosti.

Prvo priložnost za popravke bo imela Slovenija že v petek, ko se bo v Atenah še enkrat pomerila z Grčijo. Na pot se je podala štirinajsterica, saj je po prvi tekmi s seznama odpadel Saša Ciani. Kot petnajsti kandidat na seznamu ostaja Mike Tobey, ki naj bi v Slovenijo pripotoval prihodnji teden.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje