Čančar: Nismo tam, kjer želimo biti, to se vidi

Košarka 3. Avg 202311:58 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca je v sredo proti Grčiji prvič to poletje zaigrala v najmočnejši zasedbi. Ob Luki Dončiću sta se v svoji vlogi vrnila vrsto let standardna člana začetne peterke Vlatko Čančar in Jaka Blažič. Podobno kot selektor sta izpostavila težave v obrambi in izrazila željo, da že v petek, ko se bosta reprezentanci pomerili še v Atenah, Grkom vrnejo udarec.

Čeprav je šlo za pripravljalni dvoboj, ni bil ta nič kaj prijateljski, temveč je v razprodanih Stožicah minil v povsem tekmovalnem duhu. Da je do začetka svetovnega prvenstva vendarle še več kot tri tedne, je nakazovalo predvsem višje število napak na obeh straneh parketa.

“Oboji smo dali vse od sebe. Še posebej pred takšno publiko, ko je polna dvorana, dobiš še ta adrenalin. Nihče se ni ‘šparal’, Grčija je bila pa boljša,” je priznal Jaka Blažič, ki si je sicer kljub kar 98 prejetim točkam Slovenije prislužil pohvalo s strani Aleksandra Sekulića za igro v obrambi. Izpostavil ga je kot enega od treh, ki so vršili dober pritisk na nasprotne organizatorje igre.

Jaka Blažič. Foto: Aleš Fevžer

Selektor je lahko z njegovim doprinosom zadovoljen in tudi pomirjen, da je neuspešna enoletna avantura v Turčiji že preteklost. Za Blažičem je namreč težka sezona, v kateri je bil dolgo na stranskem tiru, sprva zaradi poškodbe in nato še zaradi zmanjšane vloge v ekipi. Ob začetku reprezentančne akcije se je Blejčan tudi vrnil v zmajevo gnezdo.

Pripravljalna tekma Grčija – Slovenija

Neposredni prenos iz legendarne Oaka Arene bo ekskluzivno na programu Sportklub 1 v petek, 4. avgusta, ob 18.00.

Krivdo za poraz je delno nase prevzel Vlatko Čančar, ki je sicer v dvorani Stožice ob predstavitvi košarkarjev prejel drugi najglasnejši aplavz. Slovenski navijači so bolj kot prvaka lige NBA z Denverjem pozdravili le še Luko Dončića.

“Dobro se počutim, morda so malce težke noge. Nič, gremo naprej trenirati, da bomo za prvenstvo pripravljeni. Zagotovo še nismo tam, kjer želimo biti. To se vidi. Najpomembneje je, da je želja,” je povedal Koprčan, ki je tekmo sicer sklenil s 13 točkami, a tudi zgrešenim polaganjem v zadnji minuti tekme.

Vlatko Čančar. Foto: Aleš Fevžer

“Potrebujemo še dosti tekem, da bomo tam, kjer želimo biti. Grčija je enkratna ekipa, čestitke. Zdaj gremo v Grčijo po zmago,” je po porazu z 91:98 še povedal Čančar, medtem ko je Blažič dodal: “Dobili smo 100 točk, a vseeno je to šele druga pripravljalna tekma in prva v polni zasedbi. Gremo dalje. Upam, da bomo čez dva dni igrali bolje.”

Blažič je sicer poleg svojega tradicionalno agresivnega pristopa v obrambi, na drugi strani igrišča dosegel osem točk. Dvakrat je v tretji četrtini zadel v pomembnem trenutku, ko so bili Grki v naletu.

Slovence do začetka mundiala čaka še pet preizkušenj. Le še en bo na slovenskih tleh – v torek, 8. avgusta, ob 18.00, ko v Stožice prihaja še Črna gora.

Razpored: tekme slovenske reprezentance

Pripravljalne tekme

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!