Kako dober je v resnici Benjamin Šeško?

Nogomet 6. Avg 20227:00 > 10. Avg 2022 19:09 0 komentarjev
Benjamin Šeško. FOTO: Guliverimages.

Benjamin Šeško se je v zadnjem obdobju znašel v središču nogometnega sveta. Ob odmevnih prestopnih govoricah, ki so se pojavile okoli vsega 19-letnega napadalca RB Salzburga in slovenske reprezentance, smo prečesali njegovo kariero, analizirali njegove značilnosti, ga primerjali z največjimi zvezdniki in vrstniki, skušali pa ugotoviti tudi to, kakšna je realna vrednost, ki bi jo na trgu letos poleti lahko dosegel.

Kariera:

Benjamin Šeško se je z nogometom spoznal v domačih Radečah, ga vmes igral v trboveljskem Rudarju, pa potem spet v Radečah in se leta 2013, kot 11-letni deček preselil v Krško. Že v prvi sezoni je v kategoriji leto starejših dečkov v 25 nastopih zabil 21 golov. V naslednji je z 59 zadetki v le 23 nastopih postavil rekord. En gol na treh tekmah je dosegel tudi med kadeti (kategorija do 17 let). S 15 leti je prišel v Domžale in zanje v prvi kadetski ligi v 23 nastopih dosegel 21 golov. Dva gola na dveh tekmah je zabil tudi v prvi mladinski ligi (do 19 let). Z Domžalami je bil podprvak.

Leta 2019 so na vrata Domžal že trkali številni velikani, med drugim je 1,6 milijona evrov vredno ponudbo zanj poslal tudi Manchester United. V svoje vrste ga je na koncu uspel zvabiti Red Bull Salzburg in ga takoj posodil v svojo podružnico, Liefering, ki nastopa v drugi avstrijski ligi. V prvi sezoni, v kateri je igral tudi za mladince Salzburga in z njimi prišel do polfinala lige prvakov (osem nastopov in trije goli), je s 16 leti v drugi avstrijski ligi v 15 nastopih dosegel en gol in odigral vsega 353 minut. V članski konkurenci je debitiral, ko je bil star 16 let, 1 mesec in 26 dni.

Po letu prilagajanja je v Avstriji že v naslednji sezoni navdušil. Zabijal je kot za stavo, vmes poskrbel za niz 13 golov v vsega šestih tekmah in sezono končal z 21 zadetki v 29 nastopih. S 17 leti je postal drugi najboljši strelec druge avstrijske lige. Prispeval je še šest asistenc.

Salzburgov test je prestal, napočil je trenutek za nov korak naprej. Lani poleti je s serijskimi avstrijskimi prvaki podpisal petletno pogodbo in bil priključen prvi ekipi. Po koncu sezone 2020/21 je dan po dopolnjenim 18. letu starosti zaigral tudi v članski reprezentanci Slovenije in postal njen najmlajši debitant. Pred tem je v slovenskih nacionalnih selekcijah do 15, 16, 17 in 19 let v 25 nastopih zbral 13 golov. Prvi gol za Slovenijo je dočakal oktobra lani pri zmagi nad Malto v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 in postal tudi njen najmlajši strelec. Star je bil 18 let, 4 mesece in 8 dni. Za Slovenijo je do zdaj v 13 nastopih (sedmih od prve minute) dosegel dva gola in prispeval eno asistenco.

V prvi sezoni med člani Salzburga je z 18 leti v 36 nastopih v vseh tekmovanjih zbral 11 golov in prispeval še sedem asistenc. Najbolj je navdušil na odločilni tekmi za uvrstitev v ligo prvakov, ko je pri zmagi nad Brondyjem z 2:1 dosegel gol in asistenco. V prvenstvu je zbral pet zadetkov. V ligi prvakov se v šestih nastopih in 233 minutah igre ni vpisal med strelce. Blestel je v pokalu, v katerem je v štirih nastopih dosegel pet golov in prispeval tri asistence. Tekmovanje je končal kot najboljši strelec, Salzburg je bil prvak. Lovorike se je veselil tudi v avstrijskem prvenstvu.

Sezono 2022/23 je začel silovito. Zabil je prvi Salzburgov gol sezone ob zmagi s 3:0 nad Fügenom v avstrijskem pokalu. Potem se je na atraktiven način med strelce vpisal tudi na prijateljski tekmi proti slovitemu Ajaxu in se ob zmagi na derbiju ob otvoritvi nove avstrijske prvenstvene sezone nad dunajsko Austrio s 3:0 izkazal z golom in asistenco.

Takrat nekje so luč sveta zagledale tudi informacije o zanimanju nekaterih velikanov na čelu z Manchester Unitedom. Ko je pet dni pozneje pri odmevni zmagi proti Liverpoolu zablestel z igro in z edinim golom na tekmi, je završalo. Svetovne medije so preplavile govorice o kontaktih s Chelseajem, PSG, Bayernom, Milanom, Real Madridom …

FOTO: Guliverimages.

Kakšen igralec je?

Ekstremno visok in ekstremno hiter. To je najbolj enostaven opis.

V višino meri kar 195 centimetrov in spada med najvišje napadalce na svetu.

Hitrost? Kljub višini je neverjetno hiter. Lani so Šešku namerili hitrost 36,1 kilometra na uro, kar ga uvršča tudi med najhitrejše nogometaše na svetu.

Njegov velik plus sta še golgeterski instinkt in raznolikost, ki ju kaže predvsem v nasprotnikovem kazenskem prostoru. Po podatkih Wyscouta je od septembra lani, upoštevajoč tudi prijateljske tekme, kar 21 od skupaj 22 golov, ki jih je dosegel, zabil po strelih znotraj šestnajstmetrskega prostora.

Je tudi precej učinkovit. Število golov, ki jih zabije, presega raven v nogometni statistiki vse bolj priljubljenih pričakovanih zadetkov, izračunanih s pomočjo raznih algoritmov. Pogosto zabija tudi v serijah. Zato ne čudi, da se ga je v Avstriji že prijel vzdevek “stroj za gole”.

Bolje se znajde v igri z desno, toda zelo dobro zna igrati tudi z levo nogo, kar je še ena od njegovih prednosti.

Zaradi višine je seveda močan tudi v igri z glavo.

Sploh za svojo višino je zelo dobro tehnično podkovan. V obdobju, ki smo ga omenili zgoraj, je v 50 nastopih ob 74,5 odstotni uspešnosti (110 poskusov) 82-krat uspešno preigral nasprotnika. To znese 1,6 na tekmo, kar je sploh glede na to, da je bil le na treh tekmah na igrišču od prve do zadnje minute, ogromno.

Z žogo med nogama je precej raznovrsten in včasih igriv. Pogosto hitro spreminja smer in pri preigravanjih ziba nasprotnikove branilce. Nemalokrat poskrbi tudi za “potezo več”.

Odličen je tudi v igri brez žoge. Ima občutek za prostor in čas, pogosto s pametnimi teki odpira prostor za soigralce. Tudi zato se odlično znajde predvsem v igri po odvzeti žogi, a zna igrati tudi na posest.

Velika dodana vrednost, ki jo prinaša, je tudi igra v obrambi. Sploh sposobnost presinga, ki je v modernem nogometu zelo pomemben tudi za napadalce.

Miselnost je prav tako njegov velik plus. Samozavesti Šešku ne manjka, dobro pa je tudi, da je vseskozi osredotočen na svoj cilj in kljub mladosti velik profesionalec. “Je najbolj marljiv in umirjen fant, kar jih je,” o dragulju slovenskega nogometa pove njegov agent Elvis Bašanović, podobno pa o Šešku govorijo tudi drugi.

Slabosti? V beležkah skavtov jih praktično ni. Morda težavo utegnejo v prihodnosti predstavljati poškodbe. Glede na specifičnost telesa in fizičnih lastnosti nanje prav gotovo ni imun. V zadnji sezoni je zaradi zdravstvenih težav izpustil enajst tekem.

Primerjava z drugimi napadalci:

Ob zgoraj naštetih Šeškovih lastnostih, ki jih bo v naslednjih letih še razvijal, preverimo, kako dober je že zdaj. To smo storili s posebno aplikacijo, ki jo uporabljajo nekatere skavtske nogometne službe in dodobra analizirajo vse statistične parametre.

Na prvem grafu, v katerem so upoštevani podatki za zadnje leto dni, smo Šeškove podatke, ki so zarisani z modro črto, primerjali s povprečjem več tisoč profesionalnih nogometašev z vsega sveta (siva črta), ki so v zadnjih 365 dneh odigrali vsaj 1.000 minut.

Primerjali smo ga tudi z njegovim predhodnikom v Salzburgovem napadu, ki danes spada med najboljše napadalce na svetu, Erlingom Haalandom (rdeča črta), ki je letos poleti okrepil Manchester City.

Graf kaže, da je Šeško že danes nad svetovnim povprečjem pri polovici parametrov. Najbolj izstopa pri pričakovanih golih in golih, drugih in tretjih asistencah, strelih in dotikih v nasprotnikovem kazenskem prostoru.

Pri drugih in tretjih asistencah, uspešnih zračnih dvobojih in presingu v obrambi je boljši tudi od Haalanda.

Ob tem omenimo, da program pri izračunavanju grafa upošteva tudi kakovost lige, v kateri nogometaš igra. Če bi avstrijsko enačili z nemško bundesligo, v kateri je tri leta starejši Norvežan v prejšnji sezoni igral za Borussio Dortmund, je Haaland od Šeška uspešnejši le v eni od desetih izbranih nogometnih prvin.

Ker je največ pozornosti zbudilo zanimanje nekaterih bogatih angleških klubov, smo z enakim grafom Šeška primerjali tudi s povprečjem napadalcev iz tamkajšnje elitne premier lige.

Graf nam pove, da je Šeško za napadalci iz najboljše nogometne lige na svetu ne zaostaja prav veliko oziroma skoraj nič.

V nekaterih parametrih – drugih in tretjih asistencah, strelih, pričakovanih golih in golih, uspešnih zračnih dvobojih in dotikih v nasprotnikovem kazenskem prostoru – je celo boljši.

Kje so bili največji zvezdniki, ko so bili stari 19 let?

Šeškov učinek do 19. leta starosti, ki ga je praznoval 31. maja letos, smo primerjali tudi s statistiko golov in nastopov, ki so jo v istem obdobju imeli nekateri najboljši napadalci na svetu. Upoštevali smo le učinek na članski ravni, v klubih in reprezentancah.

Šeško je do dopolnjenega 19. leta odigral 88 tekem in dosegel 34 golov. Šestkrat je, brez zadetka, nastopil v ligi prvakov. Devetkrat ob enem golu je zaigral za reprezentanco. S Salzburgom je bil dvakrat avstrijski državni in enkrat pokalni prvak.

Belgijec Romelu Lukaku je za Anderlecht v prvi belgijski ligi debitiral s 16 leti in že dve leti pozneje za 15 milijonov evrov prestopil v Chelsea, za katerega pa je do 19. leta odigral le devet tekem, na katerih se ni niti enkrat vpisal med strelce. Je bilo pa za njim do takrat že 109 nastopov in 41 golov na članski ravni. Dva tudi v reprezentanci, za katero je debitiral s 16 leti in do takrat v njej zbral že 14 nastopov. V ligi prvakov takrat še ni igral.

18-letni Kylian Mbappe je leta 2017 Monaco popeljal do naslova prvaka. FOTO: Guliverimages.

Zvezdnik Francije in PSG Kylian Mbappe, tržno najbolj cenjen nogometaš na svetu, je bil v istem obdobju pri identičnem učinku kot Lukaku. Dosegel je 41 golov v 71 nastopih. Kar 10 golov na 15 tekmah je zabil v ligi prvakov in se enkrat vpisal med strelce v desetih nastopih za Francijo, s katero je pol leta po 19. rojstnem dnevu postal svetovni prvak. Do takrat je bil tudi že francoski prvak z Monacom.

Erling Haaland je bil v Šeškovi starosti pri 21 golih v 71 nastopih. V ligi prvakov in za reprezentanco še ni zaigral. Osvojil je avstrijsko prvenstvo z RB Salzburgom in bil z njim tudi pokalni prvak, a je v tisti sezoni zbral vsega 145 minut igre v obeh tekmovanjih. V štirih nastopih je dosegel en gol.

Najboljši strelec v zgodovini angleške reprezentance Harry Kane je bil do 19. leta pri 15 golih v 51 nastopih, ki pa jih je povečini zbral v tretji in drugi angleški ligi za Leyton Orient in Millwall. Za Tottenham je odigral le šest tekem in dosegel en gol. V ligi prvakov in reprezentanci takrat še ni igral.

Novopečeni poljski zvezdnik Barcelone Robert Lewandowski, najučinkovitejši napadalec na svetu zadnjih let, je bil v Šeškovi starosti pri vsega petih nastopih in štirih golih za Zniwch Pruszkow v drugi poljski ligi. Za reprezentanco še ni igral.

Ustavimo se za konec še pri dveh zagotovo najboljših napadalcih tega tisočletja, morda pa tudi vseh časov. Ob tem opozarjamo, da oba nista (bila) osrednja napadalca, ampak sta večino kariere igrala na krilnih pozicijah.

Sedemkratni dobitnik zlate žoge Lionel Messi je bil do 19. leta pri 49 nastopih in 11 golih za Barcelono in argentinsko reprezentanco, za katero je odigral deset tekem in se dvakrat vpisal med strelce. Enkrat tudi na svetovnem prvenstvu 2006. Enkrat na sedmih tekmah je zadel v ligi prvakov. Dvakrat je bil do takrat španski in enkrat že evropski prvak.

Petkratni najboljši nogometaš leta na svetu Cristiano Ronaldo je bil pri učinku 58 nastopov in šestih golov na članski ravni. Takrat je bil že član Mancheste Uniteda, ki je lizbonskemu Sportingu zanj odštel 19 milijonov evrov, a zanj v 24 nastopih dosegel le en gol. V ligi prvakov je zaigral petkrat, toda ostal brez gola. Pred tem je za Lizbončane v 31 tekmah zabil pet golov. V reprezentanci je do 19. leta odigral le tri tekme. Na prvenec za Portugalsko je njen poznejši rekorder takrat še čakal.

V dvoboju z vrstnikom Jeremyjem Musialo na tekmi lige prvakov proti Bayernu. FOTO: Guliverimages.

Koliko je vreden?

Transfermarkt, neuradno nogometno “sveto pismo”, ko beseda nanese na vrednost nogometašev, pravi, da Šeškova tržna vrednost znaša okroglih deset milijonov evrov. Toda nazadnje je bila osvežena 27. maja letos in bo ob naslednji osvežitvi zagotovo precej poskočila.

Trenutna vrednost ga na Transfermarktu uvršča na 14. mesto na svetu med nogometaši, rojenimi v letu 2003 ali pozneje. Med slovenskimi nogometaši je drugi za Janom Oblakom, v avstrijskem prvenstvu je sedmi, med vsemi napadalci na svetu 126. in med vsemi nogometaši na svetu na 859. mestu.

Koliko je torej vreden Šeško? Vsega deset milijonov evrov zagotovo ne. Če ga bo kdo od snubcev v svoje vrste res zvabil že to poletje, bo moral zanj odšteti precej več denarja.

Glede na to, da je do zdaj odigral vsega 26 tekem (6 golov) v prvi avstrijski ligi in zbral šest nastopov v ligi prvakov (brez gola), na velikih tekmovanjih pa ga v reprezentančnem nogometu še ni bilo, se zdi, da so tudi omenjane številke o 30, 40, 50 ali pa celo 60 milijonih evrih odškodnine pretirane.

Toda po drugi strani stanje na trgu in zgodovina pravita, da omenjene številke niso tako nerealne, kot se zdijo na prvi pogled.

Mladost na trgu prinaša dodatne milijone

Nogometna tržnica namreč ponuja “bonus” na mladost. Za mlade nogometaše so klubi pripravljeni plačati veliko več, kot znaša njihova trenutna realna vrednost, saj plačujejo tudi za potencial, ki se utegne v letih za tem razviti in ponuditi masten zaslužek.

Tako je Bayern München letos Rennesu plačal kar 20 milijonov evrov za komaj 17-letnega francoskega napadalca Mathysa Tela, ki je na članski ravni do zdaj odigral vsega deset tekem. Na prvi gol še čaka.

Takrat 18-letni Portugalec Fabio Silva je leta 2020 za 40 milijonov evrov v Wolverhampton prišel iz Porta, za katerega je odigral vsega 21 tekem in dosegel tri gole. V ligi prvakov in reprezentanci ni igral.

19-letni Dejan Kulusevski je istega leta iz Atalante v Juventus prišel za 35 milijonov evrov po štirih golih v 20 nastopih.

Na spodnji lestvici prestopov nogometašev, vrednih 30 ali več milijonov evrov in starih 19 let ali manj, ki smo jo sestavili, je še kar nekaj nogometašev. Ostanimo pri napadalcih.

Brazilca Rodrygo in Vinicius Junior, ki sta leta 2018 oziroma 2019 v Real Madrid prišla iz Santosa oziroma Flamenga za vsak po 45 milijonov evrov, sta imela do prihoda v Španijo vsak po 49 nastopov in 10 golov na članski ravni. V reprezentanci ju še ni bilo. Podobno velja tudi za njunega rojaka Reinierja, za katerega je, prav tako Real, leta 2020 plačal 30 milijonov evrov po vsega 15 nastopih in šestih golih za Flamengo.

19-letni Joao Felix v dresu Benfice. FOTO: Guliverimages.

Joao Felix, ki je Atletico Madrid pred dvema letoma stal kar 127 milijonov evrov, je iz Benfice odšel po vsega 42 tekmah in 20 golih. Le enkrat je zaigral v ligi prvakov. Reprezentant Portugalske še ni bil.

Francoz Ousmane Dembele je za 35 milijonov evrov leta 2016 v Borussio Dortmund prestopil po vsega 29 nastopih in 12 golih za Rennes. Reprezentant takrat še ni bil, prav tako pa ni zaigral v ligi prvakov.

Za Argentinca Javierja Saviolo je Barcelona že daljnega leta 2001 River Plateju odštela malo manj kot 36 milijonov evrov, čeprav je v Argentini pred tem na 46 tekmah zabil le 11 golov. V času prestopa je bil v njegovi reprezentančni izkaznici izpisan le en nastop.

Istega leta je Roma Bariju po vsega petih golih v prvi italijanski ligi za takrat 18-letnega Antonia Cassana odštela 31 milijonov evrov.

Šeškov avstrijski predhodnik Erling Haaland je po nori polovici sezone, v kateri je za Salzburg v 27 nastopih zabil kar 29 golov (osem v šestih tekmah lige prvakov), Borussio Dortmund januarja 2020 stal 20 milijonov evrov. Tako poceni je bil, ker je imel v pogodbi takšno klavzulo, prav tako pa se je moral takratni kupec strinjati, da bo imel v pogodbi z njimi klavzulo v višini 60 milijonov evrov, kar je letos poleti izkoristil Manchester City. Takrat je bil star 19 let.

Prav Norvežan in njegov poznejši dodaten vzpon pa sta tudi tista, ki Šešku dvigujeta ceno. Najbogatejši evropski klubi namreč radi kupujejo tam, kjer so bili z nakupom že zadovoljni. Salzburg pa se je v zadnjih letih v tem pogledu zelo izkazal že večkrat, ne samo z njim (Sadio Mane, Naby Keita, Dayot Upamecano …).

Preostali razlogi za visoko ceno

Šeškova cena utegne biti zelo visoka tudi zaradi tega, ker ga Salzburg ne namerava prodati kar tako. Po tem, ko sta poleti odšla nemški napadalec Karim Adeyemi (za 30 milijonov evrov v Borussio Dortmund) in ameriški ofenzivni vezist Brendan Aaronson, za katerega je Leeds United odštel še tri milijone evrov več, Salzburg v napadu v sezoni 2022/23, v kateri ima že zagotovljeno ligo prvakov, stavi predvsem na Šeška. Če ga bo že prodal, bo ceno dvignil v nebo.

Na ceno vpliva seveda tudi trajanje Šeškove pogodbe. Salzburg v rokah drži močne karte. S slovenskim čudežnim dečkom ima podpisano dolgoročno pogodbo do leta 2026.

Potem so tu še medijski pomp, ki se je okoli Šeška ustvaril, vlak evforičnih navijačev nekaterih največjih evropskih klubov, ki si ga želijo, in seveda v prvi vrsti kakovost, ki jo je v zadnjem času na igrišču pokazal. Na začetku sezone je dal jasno vedeti, da je v nadaljevanju zelo verjetna eksplozija in dokončna potrditev. Takrat pa ga bo dobiti še težje, čeprav je že zdaj Šeškova cena zagotovo precej visoka.

Jasno, na koncu bo vreden natanko toliko, kolikor bo njegov morebitni nov klub zanj pripravljen plačati, toda zdi se, da je ta številka precej bližje tistim najvišjim, ki so v zadnjem tednu zaokrožile okoli njegovega imena, kot pa tisti, ki jo trenutno ponuja Transfermarkt. Počakajmo še malo, morda pa pravo ceno slovenskega nogometnega čudežnega dečka izvemo že naslednji teden …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!