Selektorjevo iskanje meje med evforijo in tragedijo

Nogomet 16. Okt 202321:05 0 komentarjev

Nekaj pred 20. uro po lokalnem času je slovenska nogometna reprezentanca pristala v Belfastu. Let je bil zagotovo bolj miren, kot bo devetdeset minut boja na Windsor Parku, kjer bodo neobremenjeni domačini skušali zagreniti življenje Slovencem, ki bi jim zmaga na široko odprla vrata Eura 2024. Svoje vtise pred novo tekmo generacije je strnil prvi mož slovenske stroke Matjaž Kek.

Cmok v grlu, s katerim bi se v normalnih okoliščinah Slovenija odpravljala na gostovanje v Belfast, je tokrat ostal skrit pod plastjo odličnih rezultatov, na valu katerih v tem obdobju slovenska nogometna reprezentanca jadra proti evropskemu prvenstvu v Nemčiji.

Kakorkoli obrnemo, gostovanja v prestolnici Severne Irske za Slovenijo namreč doslej niso bila uspešna, a če kdaj, potem zdaj v naši izbrani vrsti živijo motiv, želja in tudi prepričanje, da se bo to spremenilo. Računica je relativno enostavna. Tri točke bi Slovenijo resnično pripeljale na prag nastopa na četrem velikem nogometnem tekmovanju v zgodovini naše države.

Priložnost je velika, napetost narašča, v Sloveniji se rojeva nova nogometna evforija. A te, v skladu s pričakovanji, ne zaznavamo pri selektorju Matjažu Keku, ki ima o naraščajočih pričakovanjih javnosti popolnoma jasen odgovor.

“Nič kolikokrat sem že povedal, da na eni strani evforija, na drugi strani pa tragedija v športu nimata dolgega roka trajanja. Zakaj bi govorili o evforiji? Pred nami so še trije koraki. Izziv, ki je pred nami, je velik. Slovenija v Belfastu še ni prišla do točk,” opozarja prvi mož slovenske reprezentance.

Matjaž Kek
Foto: Aleš Fevžer

Povišan utrip zaradi pomembnosti tekme je zaželen

Kekova umirjenost, brezhibna retorika in upravljanje s pričakovanji, ki je značilna lastnost dobih managerjev, bodisi v poslu bodisi v športu, torej ni presenečenje. A ne moremo mimo razmisleka o tem, da je bržkone drugače znotraj reprezentance, kjer ne manjka nogometašev, ki se prvič soočajo s takšnim pritiskom, kot ga prinaša lov na veliko nogometno tekmovanje.

“Fantje bodo tisti, ki se bodo podpisali pod končni rezultat. Dolgo smo skupaj, vsi vemo zakaj gre. To je Slovenija, ki ima svoj karakter, ki ima svoj podpis, glavni akterji pa so igralci na igrišču. Zavedamo se, da prihajajo odločilne tekme, utrip je morda malce višji, ampak to sprejemam, to je dobro. V takšnih trenutkih ti ne more biti vseeno, moraš pa ostati osredotočen, to bo jutri zelo pomembno,” o tej temi razmišlja Kek in dodaja, da trenutno večjih težav s poškodbami ni. Vsi reprezentanti konkurirajo za nastop, kljub udarcu v glavo tudi Benjamin Šeško.

Benjamin Šeško
Tudi Benjamin Šeško bo konkuriral za nastop proti Severni Irski. Foto: Aleš Fevžer

Za prilagajanje ne potrebujejo veliko časa

Javnost je morda presenetilo, da Slovenija pred tekmo ne bo preizkusila zelenice na slovitem Winsdor Parku v Belfastu. Uradni trening so Kekovi fantje opravili danes dopoldne še v domovini, a to ni novost, takšne prakse se Slovenija pogosto poslužuje. In kako že pravijo? Konja, ki zmaguje, ne menjaj.

“To je stalna praksa v zadnjem času. V tisti eni uri na gostujočem treningu nimaš časa oddelati tistega, kar načrtuješ. Na eni strani regeneracijo, na drugi taktično pripravo na tekmo. To je danes stalnica in v klubskem nogometu in v reprezentanci. Za prilagajanje na samo igrišče ne potrebujemo veliko časa, verjetno bo boljše kot v Stožicah, gledalcev pa na treningu tako ali tako ni, da bi se fantje pripravili na atmosfero, ki nas čaka. To bodo začutili na ogrevanju,” je v pogovoru pred letom proti Belfastu razmišljal selektor Kek.

Slovenija - Finska
Foto: Aleš Fevžer

Recept za uspeh je (tudi) pragmatičnost

In kaj lahko pričakujemo od Severne Irske? Veliko smo videli že septembra v Stožicah. Britansko moštvo je daleč od uvrstitve na veliko tekmovanje, zlata doba je mimo. A to seveda ne pomeni, da bo jutrišnja tekma za Slovenijo “sprehod v parku”, če uporabimo britanski izraz za obračun, na katerem zlahka prideš do končnega uspeha.

“Fantje imajo dovolj informacij o nasprotniku, ampak bolj se velja ukvarjati z nami. Severna Irska je po dolgem času zmagala, to jih bo do neke mere dvignilo, čeprav je to samo zmaga proti San Marinu. Pred nami je zagotovo težka tekma, polna izzivov, na drugi strani pa tekma največjega možnega motiva. Takšne tekme lahko gredo v eno ali drugo stran. Moramo pa biti agresivni, odločni, in čeprav to morda kdo ne sliši rad, pragmatični. Slovenija mora biti takšna, da doseže velik rezultat, takšno je moje mnenje,” izpostavlja Matjaž Kek.

In zaključuje.

“Razmišljam o tem, kako nasprotniku dati manj možnosti, da zabije gol. Imamo pa kvaliteto, da se z njimi soočimo. Ne smemo pasti pod njihov vpliv, ostati moramo mirni in organizirani. Imajo ogromno mladih igralcev, ki igrajo na zelo visokem nivoju in nisem prepričan, da trenutno lestvica kaže njihovo realno podobo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!