Doma brez pompa, v Nemčiji 5.000 slovenskih zastav

Euro2024 12. Jun 202413:30 0 komentarjev

Sprejem, kakršnega nismo pričakovali. Sprejem, ki kaže, kako 'nori' so Nemci na nogomet. In sprejem, ki dokazuje, kako ponosna je lokalna skupnost, da je slovenska reprezentanca za pripravljalno bazo izbrala Wuppertal. Euro 2024, tu je slovenska reprezentanca.

Stadion am Zoo v Wuppertalu, ki sicer gosti tekme nemškega četrtoligaša, je te dni odet v slovenske barve. Za Slovence nenavadna nogometna podoba stadiona, na treh tribunah so večinoma stojišča, le na eni sedišča, je bila preplavljena s 5.000 slovenskimi zastavicami, ki so plapolale v znak podpore naši izbrani vrsti.

Sprejem naše reprezentance v porurskem mestu je bil v resnici zelo prisrčen, domač. Dobrodošlico je slovenski izbrani vrsti, še preden so fantje pritekli na teren, zaželel tudi v lokalnem okolju očitno ne najbolj priljubljeni župan, ki je bil edini posameznik izrazito pozitivnega dopoldneva, ki je bil pospremljen z nekaj žvižgi.

Wuppertal trening
Foto: Uroš Skaza

Povsem drugače je bilo, ko so na zelenico pritekli v modro ‘trening’ opremo odeti slovenski reprezentanti, ki so večinoma mlado občinstvo še dodatno ‘kupili’ z žogami, ki so z igrišča poletele na tribuno. “Pozdravite slovensko reprezentanco z Oblakom, Šeškom in Iličićem,” je zavpil tukajšnji povezovalec dogodka in s tem poudaril, kdo so osrednja imena zasedbe, ki ji poveljuje slovenski selektor Matjaž Kek. 

Kaj smo videli na treningu?

Slovenski selektor Matjaž Kek ima tudi s tovrstnimi za javnost odprtimi dogodki več kot dovolj izkušenj, da je znal pripraviti trening, ki ni razkril ničesar pomembnega, a je bil zelo gledljiv za navijače. Malce teka, raztegovanja, nato pa tekma dveh ekip na ‘majhne’ gole, ko je občinstvo vzdihovalo ob zgrešenih priložnostih in vzklikalo ob doseženih zadetkih.

Nato sta v prvi plan stopila še oba vratarja, zadeva je bila za gledalce ob ‘tekmi’ na skrajšanem igrišču že bolj zanimiva. Vzdušje na stadionu je bilo ob tem, morda sicer malce pretiravamo, celo boljše, kot je marsikdaj na tekmah naše izbrane vrste v Stožicah.

NZS NZS
Foto: Uroš Skaza
NZS NZS
Foto: Uroš Skaza
Jan Oblak Jan Oblak
Foto: Uroš Skaza
NZS NZS
Foto: Uroš Skaza
NZS NZS
Foto: Uroš Skaza
NZS NZS
Foto: Uroš Skaza
NZS NZS
Foto: Uroš Skaza

Slovenski selektor Matjaž Kek je že na novinarski konferenci razkril, da zasedba trenira v polni postavi, po prilagojenem programu vadi le Benjamin Verbič. Zgolj ogrevanje je opravil tudi Jan Oblak, ki je nato ob vzklikih s tribun “Oblak, Oblak!” v spremstvu fizioterapevta Žana Ranta Roosa odkorakal v drobovje stadiona. Šlo naj ne bi za nič resnega, proti Danski bo škofjeloška hobotnica na svojem standardnem mestu med vratnicama slovenske reprezentance.

Kmalu bo šlo zares

Danes torej še navijaška zabava v spremstvu iz kranjske klobase sestavljenih ‘hot dogov’ in nekaj šova na igrišču ter deljenja avtogramov, kmalu pa se bo tu v Wuppertalu začelo zelo zares. Vse bližje je 16. junij in selitev v Stuttgart, ko Slovenijo čaka uvodna preizkušnja Eura 2024.

Tekma z Dansko bo v veliki meri odgovorila na vprašanje, kaj lahko Slovenija pokaže na letošnjem evropskem prvenstvu in seveda tudi to, do kam lahko naša izbrana vrsta poseže na velikem tekmovanju. Javno najavljen cilj? Biti rezultatsko uspešen. Tihi cilj? Izločilni boji.

Prihaja Euro, prihaja fantasy

Pred vrati je eden od športnih vrhuncev leta 2024  – evropsko nogometno prvenstvo. Poglobljeno ga bomo spremljali tudi na Sportklubu, ob tem pa vas vabimo, da sodelujete v priljubljeni igri ‘evropski nogometni Fantasy 2024’.  Potegujte se za nagrade, zagotovili so jih McDonald’s, Shoppster in Telemach.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!