Albanci in Hrvati pod drobnogledom Uefe, Daku se je opravičil

Euro2024 21. Jun 202411:12 4 komentarji
Mirlind Daku
Mirlind Daku. Foto: Profimedia

Evropska nogometna zveza (Uefa) je sprožila preiskavo proti Nogometni zvezi Hrvaške in Nogometni zvezi Albanije zaradi incidentov navijačev obeh reprezentanc med drugim krogom skupine B na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Hrvaški in albanski navijači so v sredo v Hamburgu med tekmo, ki se je končala z 2:2, vzklikali "ubij Srba".

Nogometna zveza Srbije je od Uefe zahtevala najstrožje možne kazni zaradi vzklikov “ubij Srba” in “Srbe na vrbe”, ki jih je bilo slišati na tekmi skupine B na evropskem prvenstvu.

“V skladu z 31. členom disciplinskega pravilnika Uefe smo imenovali inšpektorja za etiko in disciplino, ki bo izvedel preiskavo morebitnega rasističnega in/ali diskriminatornega obnašanja navijačev, do katerega naj bi prišlo 19. junija v Hamburgu med tekmo skupinskega dela Eura 2024 med reprezentancama Hrvaške in Albanije,” so objavili na uradni spletni strani Uefe.

Pri Uefi so v izjavi sporočili, da so uvedli preiskavo proti albanskemu nogometnemu reprezentantu Mirlindu Dakuju, ki se je po tekmi s Hrvaško neprimerno vedel. Daku je po tekmi s Hrvaško skupaj z albanskimi navijači žalil Srbe in Makedonce. Po tekmi je po megafonu začel hujskati navijače na tribunah,

albanski navijači
Foto: Profimedia

Šestindvajsetletni na Kosovu rojeni Daku, ki od leta 2023 po pridobitvi albanskega državljanstva igra za Albanijo, je od februarja 2022 do julija 2023 kot posojeni igralec Osijeka v slovenski prvi ligi nosil dres murskosoboške Mure. Osijek ga je lani poleti prodal v ruski Rubin Kazan.

Daku se je sicer opravičil na družbenih omrežjih. “Najprej se želim zahvaliti vsem, ki so nas podpirali v dobrih in slabih časih. Samo tisti, ki so na zelenici, lahko poznajo občutke, ki jih kdorkoli čuti, ko igra za albansko reprezentanco, katere moto je ‘Albanija brez meja’. Če sem po tekmi s Hrvaško koga užalil, prosim za odpuščanje.”

Srbsko javnost tudi jezi dejstvo, da ima Daku na hrbtu tetovažo, ki je posvečena pokojnemu Agimu Ramadaniju Katani, albanskemu poveljniku Osvobodilne vojske Kosova, paravojaške organizacije etničnih Albancev, ki si je prizadevala za neodvisnost Kosova od Srbije. V Albaniji in na Kosovu Ramadani velja za junaka.

Srbska nogometna zveza je zaradi vsega naštetega sicer že zagrozila z odhodom z Eura.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje