“Južna Afrika, Danci, tole danes … moralo se bo vrniti!”

Euro2024 20. Jun 202419:28 3 komentarji

Skrušen, potrt, nerazpoložen ... a vseeno zgovoren! Asistent pri zadetku proti Srbiji, Timi Max Elšnik, je z Žanom Karničnikom naredil odlično reklamo Prvi ligi Telemach. Nogometaša Olimpije in Celja sta skoraj zrežirala veliko slovensko veselico v Münchnu. Pri vezistu prevladuje občutek, da preprosto nimamo sreče in se bo ekipi to slej ko prej vrnilo.

Njegovo srednje ime se ne glasi zaman “Max” – danes je dal od sebe maksimum in ko je začutil, da v trenutnem stanju ekipi ni več koristen, je pri Matjažu Keku zahteval menjavo.

“Selektor nam je rekel, da smo imeli dobro tekmo, se odlično kosali in bili na trenutke celo boljši od njih, a zdaj nas čaka še zadnja tekma. Dejal je, da je čisto vseeno, proti komu igrali, ker smo znali premagati tudi Portugalsko. Zakaj ne bi naredili še enega presenečenja, ta se namreč dogajajo tudi na velikih tekmovanjih,” je Timi Elšnik razkril, kaj jim je selektor Kek povedal, ko so se takoj po zadnjem sodnikovem pisku vsi reprezentanti zbrali na sredini igrišča.

Kot na vesoljski ladji

“Vratnica proti Danski, moja vratnica danes, pa tista zadnja sekunda v Južni Afriki, ko smo v zadnji sekundi izpadli. Morda bo pa proti Angliji nam ena žoga zatavala v gol, pa se nam končno nasmehne sreča,” dodaja vezist Olimpije in poudarja, da si nimajo česa očitati: “Selektor nam je rekel, naj dvignemo glave. Verjamem, da smo Slovenijo naredili ponosno.”

Z Elšnikom se nismo mogli izogniti izjemni navijaški kulisi 20-tisočglave množice. “Zdelo se mi je, da so bili glasnejši, je pa to odvisno od ritma srečanja. Ko oni trpijo, naši navijači vpijejo in skačejo ter obratno. Iz slovenske lige tega nisem vajen. V Allianz Areni sem imel danes občutek kot na vesoljski ladji (smeh).”

Stuttgart kot učna ura

Ko smo mu odvrnili, da očitno pa kakovost Prve lige Telemach le ni tako slaba, glede na to, da sta slovenski gol zrežirala člana Olimpije in Celja, je odvrnil: “Ali pa sva morda midva z Žanom Karničnikom tako posebna (smeh). Pohvala in potrditev za slovensko ligo, da iz tiste ravni lahko preskočiva na ta nivo. Žan je odigral odlično in zaslužil bi si, da vsak konec tedna igra na takšnih stadionih.”

Priznal je, da je bil na začetku tekme z Dansko malce v šoku: “Prihajam iz okolja, kjer na tekme hodi v povprečju 500 ljudi, poleg tega sem imel v podzavesti tisto tekmo iz Danske, ko so nas ‘pohodili’. Danes je bila drugačna zgodba, Stuttgart me je naučil, kaj lahko pričakujem in zato sem šel v tekmo samozavestno.”

O čem je še govoril Timi Elšnik:

O Benjaminu Šešku:

Nekaj malega sreče mu manjka. Danes je spet imel fantastičen strel, in če vratar ne bi tako dobro posredoval, bi šla žoga v gol. Mi nismo Leipzig, da bi napadali 70 odstotkov igralnega časa, zato veliko energije porabi pri obrambnih zadolžitvah, žrtvuje se. Nekatere slabe žoge spremeni v uporabne. Blizu zadetku je, ste pa lahko prepričani, da mu je vseeno, če ne zadene, pa Slovenija zmaga. V tem primeru bo najsrečnejši. Mlad je še, dosegel jih bo še veliko, brez skrbi. Če ne proti Angliji, pa na naslednjem prvenstvu. Ta ekipa ima ogromen potencial.

Timi Elšnik
Timi Elšnik; FOTO: Guliverimage

O ciljih pred Srbijo:

Srbija ima dobre igralce, ustvarili so si svoje priložnosti, je pa njihovo veliko veselje ob golu proti majhni Sloveniji pokazalo, da nekaj očitno delamo dobro. Pred tekmo smo si zadali cilj, da gremo na zmago in se temu primerno tudi postavili.

O “srcozlomu”: 

Imamo zlomljena srca, gol smo prejeli praktično v zadnji sekundi igre. Bili smo že v osmini finala, a to je nogomet. Kar nekaj stvari na tem turnirju nas ne mara – dve vratnici. Borimo se in sami sebi dokazujemo, da smo sposobni igrati na tej ravni. Zdaj na nas čakajo veliki favoriti skupine … nikoli ne reci nikoli. Dali bomo vse od sebe, potem pa videli, če je to dovolj.

O prevladi:

Po mojem mnenju smo bili danes boljši, do našega zadetka vsekakor, te pa vodstvo avtomatsko premakne v nekoliko bolj obrambni položaj. Njim ni ustrezalo, da jih pritiskamo v napadu. Ko smo imeli zadaj žogo, bi jo lahko držali dva dni v posesti. A potrebno je vendarle iskati zadetek.

O Angliji:

Veliko je odvisno od njihove tekme z Dansko. Če zmagajo, bodo že uvrščeni naprej in lahko počivali ključne igralce, sicer pa bodo šli “na polno”. Najprej si moramo odpočiti glave, dati čustva pod nadzor in potem razmisliti o tem, kako bomo po zelenici lovili Juda Bellinghama. Vidimo, da se z največjimi lahko kosamo. Morda bo pa že točka dovolj za napredovanje, ne bomo pa odvisni le od sebe.

O letih čakanja:

Tole razočaranje bo trajalo največ en dan, potem pa se bomo osredotočili na Angleže. Slovenija igra na evropskem prvenstvu po 24 letih, zato verjemite, da se borimo za vsak centimeter igrišča. Tako blizu zmagam smo, da preprosto moramo biti ponosni.

O pol človeku-pol motorju:

Ne vem, koliko časa bova še z Žanom igrala na slovenskih zelenicah. Zlasti on tukaj na Euru kaže izvrstne predstave. Tako hiter korak ima, da deluje, kot bi bil na motorju (smeh). Zasluži si kaj več!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje