Evforija v Savdski Arabiji: v sredo državni praznik

Katar 2022 22. Nov 202218:06
navijači, Savdska Arabija, nogomet
Foto: Profimedia

Presenetljiva zmaga Savdske Arabije nad Argentino z 2:1 na svetovnem prvenstvu v Katarju je sprožila vsesplošno evforijo v islamski kraljevini. Tamkajšnji vladar kralj Salman je namreč za sredo odredil državni praznik oziroma dela prost dan.

Dopust velja za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju ter za vse dijake in študente, je po prvi tekmi skupine C poročala tiskovna agencija Savdske Arabije SPA.

Savdski mediji so današnjo zmago proti enemu izmed glavnih favoritov prvenstva označili za “zgodovinsko” in “pravljično”. Posebej so poleg strelcev obeh zadetkov, Saleha Al-Šehrija in Salema Al-Davsarija, pohvalili tudi vratarja Mohameda Al-Ovajsa.

“Tisoč čestitk, junaki,” je na Twitterju zapisal savdski minister za šport Abdalaziz bin Turki Al-Fajsal. Vplivni funkcionar Turki Al-Šejk pa je po zmagi omogočil brezplačen vstop v tri zabaviščne parke.

Privrženci kraljeve družine so uspeh poskušali izkoristiti tudi politično, še piše dpa. Poudarili so, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman ekipe ob sprejemu pred svetovnim prvenstvom ni spravljal pod pritisk, s čimer jim je utrl pot k uspehu.

To sicer ni prvič, da je država zaradi zmage na nogometnem prvenstvu razglasila državni praznik. Podobno so se leta 1990 odločili tudi v Kamerunu, potem ko je njihova reprezentanca z 1:0 dobila otvoritveno tekmo mundiala leta 1990. Pri tem je zanimivo, da so bili njihovi tekmeci prav Argentinci.

Komentari

Vaš komentar