Enajstmetrovka oddaljila sanje, ki pa so v Ljudskem vrtu vselej dovoljene

Konferenčna liga 11. Avg 20239:03 0 komentarjev
Damir Krznar. Foto: Profimedia

Maribor se je v četrtek v Carigrad na stadionu Sukru Saracoglu, kjer domuje Fenerbahče, predstavil v dobri luči in vse do sodniškega dodatka držal odličen rezultat pred povratno tekmo. Po 11-metrovki v 93. minuti, ki jo je uspešno realiziral Dušan Tadić, je jasno, da vijoličaste prihodnji četrtek v Ljudskem vrtu ob zaostanku z 1:3 čaka izredno zahtevna naloga.

“Spoznali smo Fenerbahče, se prepričali v moč te ekipe. Kar je najbolj pomembno, pa je to, da smo videli, da tudi mi lahko in da imamo kvaliteto. Ko smo trpeli, smo zelo dobro trpeli vsi skupaj. Utopično je bilo pričakovati, da bi se lahko enostavno branili proti takšnemu nasprotniku. Ampak načrt je relativno dobro deloval,” je po tekmi ocenil trener Maribora Damir Krznar in se dotaknil prejetih golov: “Jezi me, da smo od treh golov dva prejeli iz prekinitev. Enega po kotu in enega iz 11-metrovke. Na ta način bi morali pretiti mi in ne oni. Če bi imeli v naši ligi vsaj 10 takšnih tekem, v katerih bi morali toliko teči in trpeti, bi v Evropi v težave spravili vsako ekipo.”

Statistika obračuna Fenerbahče – Maribor:

  • Posest: 64:36
  • Streli proti golu: 14:3
  • Streli v okvir gola: 9:2
  • Koti: 11:3
  • Prekrški: 11:8
  • Rumeni kartoni: 2:2

16-kratni slovenski prvak je v tekmo vstopil brez pretiranega spoštovanja do nasprotnika, hkrati pa igralci v uvodnih minutah niso padli pod vpliv izrednega vzdušja. V prvih 25 minutah je Maribor igral pogumno in kombinatorno ter v določenih trenutkih brez težav ohranjal posest. Zaradi poškodbe Marina Laušića je od prve minute igral Aleks Pihler, ki je bil še pred nekaj tedni kandidat za odhod na posojo v Aluminij, v četrtek pa je dokazal svoje kvalitete. V zvezno vrsto je zaradi svojih izkušenj vnesel mirnost, hkrati pa s svojim dobrim pozicioniranjem preprečeval nevarne akcije turškega velikana.

Navijači Fenerbahčeja so znova poskrbeli za peklensko vzdušje, ki pa mlade mariborske ekipe ni vrglo s tira. Foto: Guliverimage

“Malo igralcev v naši ekipi je pred današnjo tekmo občutilo takšno atmosfero in igralo v takšnem ritmu. Zelo dobro so se znašli. V prvih 30 minutah smo bili zelo dobri in pogumni ter iskali prostor za njihovimi hrbti. Takrat smo imeli tudi posest in jim nekajkrat skrili žogo,” je Krznar povedal o dobrem začetku tekme, nato pa izpostavil kvaliteto nasprotnika in tudi napako v sodniškem dodatku: “Ampak Fenerbahče je velika ekipa, ki se zna prilagoditi med tekmo, zato nam je bilo kasneje zelo težko. Imajo individualno kvaliteto, igralce, ki so odlični v igri ena na ena. Tako je na koncu tudi prišlo do 11-metrovke, ko je njihov igralec preigral trojico naših in padel preko noge Antolina.”

Če Maribor v končnici ne bi prejel še tretjega gola, bi bili občutki po prvi tekmi veliko boljši. Ekipa bi se lažje pripravljala na povratni obračun, hkrati pa bi bile sanje o napredovanju nekoliko realnejše. “Mislim, da nas je ta zadnji gol malo oddaljil od naših sanj. Če bi ostalo 2:1, bi lahko sanjali še sedem dni, sanj pa ne bi bilo tako težko uresničiti. V to sem prepričan. Ampak na koncu je bil izid 3:1. Igralcem sem v slačilnici že pred tekmo rekel, da ne gremo na igrišče z belo zastavo in da lahko igramo, kar smo si dokazali. Do zadnje sekunde smo imeli v rokah dober rezultat. Filozofija bo enaka tudi na domači tekmo. Gremo naprej.”

nogomet nk maribor josip iličić
Josip Iličić je v igro vstopil v 56. minuti in se 16 minut zatem izkazal z asistenc. Foto: Jure Banfi

Mark Strajnar izbral najboljši možen trenutek za prvi gol v vijoličastem

Ko je Fenerbahče v 58. in 63. minuti prišel do dveh golov, se je zdelo, da je mariborska ladja potopljena. Le dve minuti pred prvim prejetim golom je menjavo zahteval Pihler, ki je začutil bolečino, hkrati pa se je izkazalo, da pričakovano še ni pripravljen za vseh 90 minut. Trener Krznar je bil prisiljen v spremembo taktične postavitve, Maribor pa je v napadu zaigral z Josipom Iličićem.

Vrhunci s tekme Fenerbahče – Maribor:

Prav ‘Jojo’ se je v 72. minuti izkazal s fantastično asistenco. Obramba turškega velikana je bila po izgubljeni žogi na polovici Maribora razredčena, Iličić pa je v prostor poslal Marka Strajnarja, ki je žogo potisnil za hrbet Bayindirja in prišel do prvega gola v mariborskem dresu. “Če bi lahko izbiral, mislim, da je to eden boljših trenutkov za prvi gol v dresu Maribora. Na ta gol sem zelo ponosen,” je po tekmi povedal Strajnar in nato osvežil spomin na njegov veliki trenutek: “Iskreno se začetka akcije za moj gol ne spomnim. Spomnim se Jojota, ki se je obrnil in dobil žogo. Videl sem, da njihov desni branilec nekoliko zamuja, zato sem šel naprej. Jojo me je videl in mi izjemno podal, tako kot on zna. Moral sem samo še porinit žogo v gol.”

Mark Strajnar: strelec mariborskega gola. Foto: Profimedia

Strajnar je priložnost za igro dobil na začetku drugega polčasa, ko je Krznar v slačilnic pustil Itsukija Urato. Japonec je tik pred odmorom porumenel, tudi sicer pa je v obrambi nekajkrat izpadel naivno. Ob Strajnarju in Iličiću so priložnost za igro dobili še Sven Šoštarič Karić, Andraž Žinič in Aljaž Antolin. Brez minut je nekoliko presenetljivo ostal napadalec Xhuliano Skuka, ki bi lahko s svojo hitrostjo vnesel nekaj nemira v obrambo nasprotnika.

Povratno tekmo Maribora in Fenerbahčeja si boste lahko prihodnji četrtek ekskluzivno ogledali samo na Sportklubu. Za vas bomo pripravili tudi obširen studijski del.

Damir Krznar NK Maribor nogomet
Ali lahko Damir Krznar skuje taktiko, s katero bi Maribor prihodnji četrtek v polnem Ljudskem vrtu presenetil Fenerbahče? Foto: Jure Banfi

“Če na povratni tekmi dosežemo gol, smo takoj zraven. Sploh v Ljudskem vrtu, kjer je atmosfera izjemna, mislim, da se lahko zgodi marsikaj. Prepričan sem, da lahko gledalci pričakujejo dobro tekmo,” o povratni tekmi pravi Strajnar, bo pa Maribor še pred tem odigral svojo tretjo tekmo v Prvi ligi Telemach. Vijoličaste v nedeljo ob 17.30 čaka obračun z Bravom, ki si ga boste lahko ogledali na Sportklubu 1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!