Danci s posebnimi dresi v protest proti Katarju

FIFA Svetovno Prvenstvo 29. Sep 20227:48 0 komentarjev
danska katar
Foto: REUTERS/Fabian Bimmer via Guliver

Opremljevalec danske nogometne reprezentance Hummel želi z dresi, ki jih bo med letošnjim svetovnim prvenstvom nosila ekipa, proslaviti največji uspeh ekipe leta 1992, pa tudi opozoriti na kršenje človekovih pravic v državi gostiteljici - Katarju, nemška tiskovna agencija dpa povzema sporočilo podjetja.

“Oblike in barve dresov ne navdihuje le evropsko prvenstvo 1992 in največji uspeh danskega nogometa v zgodovini. So tudi protest proti Katarju in tamkajšnji bilanci človekovih pravic,” so zapisali v podjetju. Dresi so oblikovani v rdeči, beli in črni barvi, simboli opremljevalca in danske zveze pa so na opremi sicer natisnjeni, barvno pa komajda odstopajo od osnove.

“Med turnirjem, zaradi katerega so ob pripravi umrli tisoči, ne želimo biti vidni. Podpiramo dansko reprezentanco na vseh ravneh, to pa nikakor ni isto kot podpora Katarju, gostitelju turnirja,” še pravijo v podjetju.

Na ta način želijo opozoriti na položaj v tej arabski državi, posebej na pogoje, ki so jim izpostavljeni tuji delavci, ki so bili ključni pri pripravi infrastrukture za SP. Zapis so pri Hummlu končali s ključnikom #HistoryIsWhatWeDoNow (v prevodu: Zgodovina je, kar bomo storili zdaj).

Danska, nazadnje polfinalist EP, bo na SP igrala v predtekmovalni skupini D skupaj z branilci naslova Francozi, Tunizijci in Avstralci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!