V Katarju obljubljajo sobe za bogate in manj bogate navijače

FIFA Svetovno Prvenstvo 2. Okt 202212:22 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Petdeset dni pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju še vedno ni vse pripravljeno za sprejem več tisoč navijačev. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, delavci še vlivajo beton, da bi pravočasno dokončali luksuzne hotele za petične goste ter sobe za milijon ali več nogometnih navijačev, ki imajo manj pod palcem.

Na stotine delavcev migrantov dela znotraj 211 metrov visokih stolpov Katarja. Gre za impresivno gradnjo na obali Lusaila blizu stadiona, ki bo gostil finale, kjer bodo med turnirjem bivali tako imenovani vip-gostje, torej gostje s posebnim povabilom krovne svetovne nogometne zveze Fife.

Najbogatejši bodo za sobe z vinskimi kletmi v marmorju in s preddverjem z enim največjih lestencev na svetu plačali več tisoč dolarjev na noč. Toda na stopnicah hotela za petičneže še vedno ležijo kupi peska in nekatera zatemnjena stekla še niso nameščena. “Vsi delajo 24 ur na dan,” je dejal inženir na projektu, ki je želel ostati anonimen, navaja AFP.

Garanje pod sončno pripeko

Tiskovni predstavnik skupine Accor, ki bo upravljala hotela Fairmont in Raffles v nebotičniku Katara Towers, je vztrajal, da bodo sobe pravočasno pripravljene za Fifine goste, ki bodo v njih bivali med SP, po koncu prvenstva pa bosta hotela uradno odprla svoja vrata tudi za druge goste.

Štirideset kilometrov stran od luksuza delavci hitijo ponoči pod svetlobo žarometov oziroma podnevi pod žgočim soncem, da bi dokončali poceni sobe za tiste navijače, ki si luksuznih hotelskih sob in apartmajev ne morejo privoščiti. Šlo bo za dejansko hostle, s skupinskimi sobami z jeklenimi posteljami za ceno 84 dolarjev na noč.

Foto: Guliverimage

V kompleksu Barwa bo predvidoma lahko bivalo več kot 7500 navijačev SP, kasneje pa ga bodo uporabljali tuji delavci. Še en neimenovani vir je za AFP povedal, da je treba dokončati še na stotine sob in da delavce preganja tekma s časom.

Tiskovni predstavnik katarskega organizacijskega odbora je zavrnil skrbi: “Vse nastanitvene kapacitete na svetovnem prvenstvu v nogometu 2022 bodo pripravljene pravočasno, preden bodo navijači, ekipe in uradne osebe prispeli v Katar na turnir.”

Nočitve tudi na ladjah

Organizatorji pravijo, da bo Katar v času mundiala od 20. novembra do 18. decembra obiskalo več kot milijon navijačev, za katere bo na voljo 130.000 sob v hotelih, apartmajih, na križarkah, in tudi v puščavskih šotorih.

V pristanišču v Dohi bodo zasidrane tri ladje za križarjenje, ki lahko sprejmejo do 13.000 ljudi, v njih bodo na voljo sobe s cenami od 179 do 800 dolarjev na noč.

Pročelje nogometnega centra ASPIRE v Dohi. FOTO: Guliverimages.

Za 423 dolarjev na noč si bodo lahko nekateri obiskovalci privoščili namestitev v tradicionalnih, a klimatiziranih šotorih na obali v Al Korju, severno od Dohe, z lastnimi kopalnicami, televizorji z ravnim zaslonom in drugimi luksuznimi dodatki.

Postavljenih je tudi 1000 šotorov v beduinskem slogu, kjer bodo navijači lahko izkusili kampiranje v katarskem slogu brez klime. Organizatorji cene teh prenočitev niso sporočili.

Nekateri katarski najemodajalci poskušajo zaslužiti in zahtevajo več kot 4000 dolarjev na noč za stanovanja v Dohi. Kočo z dvema spalnicama na booking.com oglašujejo za skoraj 50.000 dolarjev na noč.

Fifa je sicer rezervirala kar 80 odstotkov od 30.000 hotelskih sob v Dohi. Naser Al-Kater, izvršni direktor organizatorjev nogometnega SP v Katarju, je ta teden v televizijskem intervjuju poudaril, da so uradne nastanitve subvencionirali, da bi znižali cene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!