Goriški nogometni vzpon trčil v zid finančnih težav preteklosti

Nogomet 12. Apr 202410:15 0 komentarjev
ND Gorica
ND Gorica. Foto: Aleš Fevžer

V Novi Gorici se po dobrih rezultatih prvega moštva znova prebuja nogometno življenje. A klubske pisarne se v teh dneh namesto z razmislekom, ali bi vrtnice lahko naslednjo sezono igrale celo v Evropi, ubadajo s tem, ali bo Gorica sploh dobila licenco za igranje na najvišjih ravneh slovenskega nogometa.

Nogometaši Gorice so to pomlad odigrali osem tekem v vseh tekmovanjih. Sedemkrat so zmagali in le enkrat remizirali.

Četa Mirana Srebrnića na igrišču deluje izjemno suvereno, zadnji poraz vrtnic se je zgodil ‘davnega’ oktobra in nič čudnega, da so se Primorci začeli vzpenjati po prvenstveni lestvici in so na drugem mestu 2. SNL, ki vodi v dodatne kvalifikacije za vrnitev v Prvo ligo Telemach. Za nameček pa je Gorica izjemno uspešna še v pokalnem tekmovanju, kjer je izločila prvoligaša Domžale in Radomlje ter ima na domači polfinalni tekmi z Beltinci sijajno priložnost, da se uvrsti celo v finale tekmovanja, ki ga je doslej osvojila trikrat.

Miran Srebrnič
Miran Srebrnić je še enkrat več prebudil nogometno Novo Gorico. Foto: Uroš Skaza

V zimskem prestopnem roku je Gorica še dodatno okrepila svoje moštvo. Haris Kadrić in Luka Marjanac, ki ju poznamo s prvoligaških zelenic, sta se izkazala kot zadetka v polno, izjemno pa je svojo formo v drugem delu sezone dvignil predvsem Luka Baruca, ki je na osmih tekmah v vseh tekmovanjih dosegel sedem golov in dodal dve asistenci. Nič čudnega, da kapetana Primorcev spremljata tako tujina kot prvoligaški klubi.

Dolgovi iz preteklosti ustavili nadaljnji vzpon

A čeprav se klub rezultatsko silovito dviguje in skozi prvenstvo napada vrnitev med elito, skozi pokal pa celo Evropo, so do nas te dni prišle informacije, da finančna situacija v nogometni Novi Gorici znova še zdaleč ni rožnata. To pravzaprav ni nič novega, v Gorici se zadnja leta nenehno ukvarjajo z iskanjem in nato odhodom ‘investitorjem’, ki za sabo puščajo finančne luknje, nova garnitura pa jih nato zelo počasi krpa.

Tako je bilo tudi po slovesu ameriškega poslovneža Georgea Juncaja. Goričani so po njegovem odhodu skušali v klub privabiti celo nekdanjega alfo in omego Olimpije Milana Mandarića, to zimo pa so v svoje vrste spustili investitorje iz Francije, ki so poskrbeli za zimske okrepitve, s katerimi bi klub napadel prvo ligo.

Toda že zima je prinesla zaplet, ko je nad klubom zaradi starih dolgov obvisela kazen registracije novih igralcev s strani Fife, ki je bila nato umaknjena. Zdaj pa se pojavlja nova težava, saj je na sporedu oddaja dokumentacije za licenciranje klubov pod okriljem NZS, in tu imajo v Novi Gorici po naših informacijah veliko težav z zbiranjem zahtevane dokumentacije. Nekateri nogometaši, ki so v preteklosti nosili dres Goričanov, a še niso prejeli vseh plač, ki jim pripadajo, ne želijo podpisati papirjev, ki dokazujejo, da klub nima odprtih dolgov.

ND Gorica
Na igrišču idila, v zakulisju senca starih dolgov. Foto: Aleš Fevžer

Vsako leto je isto

Kako to, da Gorica ne najde denarja za reševanje situacije, če ima nove investitorje? Naši viri so nam zaupali, da je bil ob prihodu francoskih investitorjev jasno sporočen njihov pogoj, da starih dolgov kluba ne bodo poravnavali. Klub se je tako znašel v bitki s časom, mi pa smo se za komentar dogajanja obrnili na direktorja Primorcev Admirja Kršića.

“Veseli smo, da gre naši članski ekipi tako dobro. Zdaj pa je pred nami obdobje licenciranja, rok se izteka v ponedeljek ob polnoči. Zadeve se urejajo, kot vsako leto pa so zadnji dnevi pestri. Nekatere stvari so še odprte, ampak ni jih veliko, vsi dokumenti bodo pravočasno oddani. Ne bojim se, da licence ne bi dobili in verjamem, da si bomo na igrišču priborili prvo ligo. Želimo si tudi finale pokala,” razlaga nekdanji dolgoletni nogometaš vrtnic.

Admir Kršić
Admir Kršić je desetletje nosil dres Gorice in z njo trikrat osvojil državno prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer

Gorica je torej v specifični situaciji. Po eni strani se bo za zeleno mizo borila za ohranitev statusa vsaj drugoligaša, po drugi pa na igrišču napada celo prvo ligo in skozi pokal Evropo, ki prinaša tudi zajetno finančno nagrado. Ta bi seveda v marsičem rešila trenutne težave vrtnic, a do tja je še dolga pot. Bi bila Gorica sploh v primeru zmage pripravljena na poletni evropski izziv in zahteve Uefe za pridobivanje njene licence?

“V tem trenutku zagotovo ne, manjka nam kar nekaj kriterijev. Prvi je stadion. Če pa bi prišlo do tega, bi se lahko situacija hitro spremenila in temu bi se prilagodili. Nas pa najprej čakajo prvenstveni izzivi, šele potem bomo razmišljali o pokalu,” razmišlja prvi operativec Novogoričanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!