Slovenski selektor ne želi nerealnih načrtov in praznega upanja

Hokej 12. Apr 20247:00 0 komentarjev
Edo Terglav Mitja Šivic
Foto: Aleš Fevžer

Prvi, obenem pa edini domači pripravljalni obračun pred svetovnim prvenstvom divizije I skupine A v Bolzanu je slovenska reprezentanca opravila z odliko. Na četrtkov večer je v dvorani Tivoli s 5:2 ugnala Avstrijce, selektor Edo Terglav pa se je domačemu občinstvu predstavil z zadovoljstvom.

Risi so poskrbeli za uspešen krst selektorja Eda Terglava na slovenskih tleh. Če je 44-letni Kranjčan od jesenskega prevzema položaja izbrano vrsto vodil zgolj na prijateljskih turnirjih v tujini, je sinoči priložnost dobil še v domovini. Slovenci so predvsem po zaslugi sijajne prve tretjine premagali Avstrijo, končalo se je s 5:2.

“Rekli smo si, da je to edina pripravljalna tekma doma, dajmo jo narediti pozitivno. Tudi če rezultat ne bi bil pozitiven. Že od začetka tekme pravi pristop, igrali smo enostavno in pritisnili na Avstrijce. Ploščke smo pošiljali pred gol in hitro dosegli dva zadetka. Super, da so jih dosegli tudi igralci iz tretjega in četrtega napada. Prva tretjina je bila res dobra, v drugi pa je bilo premalo discipline in preveč prekrškov. V tretji je Avstrija pritisnila, malo nam je zmanjkalo energije. Zadovoljen sem, kako smo se odzvali. Starejši hokejisti so stopili v ospredje in mlajšim povedali, da moramo igrati enostavno. Zelo pozitivna tekma,” je Terglav opisal prvo pripravljalno tekmo pred SP v Bolzanu (28. april – 4. maj).

Spored slovenskih tekem na SP IA: 28. april, 12.30: Južna Koreja – Slovenija 30. april, 12.30: Slovenija – Romunija 1. maj, 19.30: Slovenija – Italija 3. maj, 16.00 Slovenija – Japonska 4. maj, 19.30 Madžarska – Slovenija
Foto: Aleš Fevžer

Kemija takšna, kot mora biti

“Že od začetka sestavljamo peterke z mešanico mladih in starih. Da imamo identiteto v vseh štirih napadih. Hitrost, agresivnost. Da ni preveč nihanja. Fantje se dobro razumejo, bodo pa kakšne menjave. Sploh tisti, ki na prvi tekmi niso igrali, bodo dobili priložnost danes. Potem sledi tudi prvi rez. Napadi so mi zelo všeč takšni, kot so. Zelo težko bo narediti odločitve. Ta teden, odkar sem tukaj, se fantje res želijo pokazati. Da so zasluženo del ekipe. Po dolgem tednu so noge težke. Avstrijci so na ledu toliko časa kot mi, a so že odigrali dve tekmi. Hokejisti spoštujejo sistem in odgovore. Kemija med mladimi in starimi je super. Vodje želijo mlajšim pokazati, kaj je reprezentanca,” je dodal glavni mož stroke pri risih.

Slovenci so v napadalnem delu igre navdušili, ob petih golih jih je kar 13 vpisalo po točko. “O tem smo se ves teden pogovarjali, o napadu. O tem, kdo bo dosegal gole. Sploh če ’Nemcev’ ne bo. Na powerplayu še nismo bili tako dobri, kot smo lahko. Tukaj imamo še nekaj dela. Pet na pet pa je bila igra dobra, tudi v napadu,” je nekdanji napadalec navdušen nad raznolikostjo.

slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Zaveda se realnosti, zato pripravlja preostale

Seveda se ni mogel izogniti vprašanju o napadalnem trojčku Žiga Jeglič-Miha Verlič-Jan Urbas in branilcu Blažu Gregorcu, ki so si z Bremerhavnom zagotovili nastop v finalu nemške lige. Če bi se serija proti Berlinu končala s 4:0 ali 0:4, bi klubske obveznosti končali 23. aprila. Le pet dni pred prvo tekmo Slovenije v Bolzanu. Vsaka dodatna tekma v seriji na štiri zmage pa bi to časovno okno še skrajšala – ob sedmi tekmi bi igrali celo 30. aprila, ko bi risi že opravili drugi izziv na Južnem Tirolskem.

“Veliko govorimo o ’Nemcih’. A tisti, ki so tukaj … Njim moramo zaupati in se osredotočiti nanje. Vemo, kaj fantje iz Nemčije lahko prinesejo ekipi. Toda ne smemo se osredotočati na ’kaj če’. Karkoli bodo naredili v finalu, je v Bremerhavnu velika evforija. Dolgo so že v tej ekipi, ogromno so ji dali. Ne vem, ali jih bodo navijači kam spustili (smeh). Pogledal sem veliko njihovih tekem, prepričan sem bil, da bodo igrali v finalu. Zelo težko, da bodo na voljo reprezentanci. Nimam preveč načrtov in upanja, da bodo z nami. Zato vso energijo posvečam tistim, ki so. Da bodo pripravljeni brez ’Nemcev’,” je Terglav bolj kot ne nakazal, da na četverico ne računa več.

slovenska hokejska reprezentanca Edo Terglav
Foto: Aleš Fevžer

Revanša v Beljaku, nato prvo slovo

Kljub temu pa ga pri izboru fantov, ki bodo potovali v Italijo, čakajo težke odločitve. Prvi rez bo opravil že jutri, po današnji tekmi v Beljaku, ko bo Slovenija znova igrala z Avstrijo (18.00). Priložnost bodo dobili tudi Žiga Mehle, Miha Beričič in Jaka Sodja, ki so četrtkovo tekmo spremljali s tribune.

“Mlade ljubljanske fante želim videti tudi v drugih dvoranah, zato v Tivoliju niso igrali. Da vidimo, kako reagirajo pod pritiskom tujih navijačev. Vsak si zasluži priložnost. Po treningih sem imel vizijo, od koga se posloviti, po prvi tekmi pa opažam, da bo res težko. Dobre osebe in dobri hokejisti so. Težko bo, ampak moral bom sprejeti odločitve. Odločale bodo malenkosti. Če ’Nemcev’ ne bo, bo teh rezov manj. Ampak ti manjši, predvsem na koncu so težki. Ko imaš pet, šest igralcev istega profila, pa se moraš odločiti,” je zaključil Terglav.

slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Po petkovem avstrijskem izzivu in prostem koncu tedna se bo ekipa v ponedeljek znova zbrala v Ljubljani, v sredo jo čaka pot na Poljsko in dve prijateljski tekmi z udeleženko elite. Zadnji dve generalki pa bodo risi opravili 24. in 25. aprila v Parizu proti Franciji, od koder bodo potovali neposredno v Bolzano.

Prijateljske tekme Slovenije:

11. april: Slovenija – Avstrija 5:2
12. april: Avstrija – Slovenija
18. april: Poljska – Slovenija
19. april: Poljska – Slovenija
24. april: Francija – Slovenija
25. april: Francija – Slovenija


Spored slovenskih tekem na SP IA:

28. april, 12.30: Južna Koreja – Slovenija
30. april, 12.30: Slovenija – Romunija
1. maj, 19.30: Slovenija – Italija
3. maj, 16.00 Slovenija – Japonska
4. maj, 19.30 Madžarska – Slovenija


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!