Dva klica, ki sta Dejanu Jakari čez noč spremenila življenje

Košarka 12. Apr 20245:00 0 komentarjev
Dejan Jakara, Željko Obradović, derby, partizan
Dejan Jakara in Željko Obradović. Foto: Liga ABA/Dragan Stjepanović

Slovenski košarkarski trener Dejan Jakara je več kot uspešno nadaljeval delo svojega predhodnika na klopi SC Derbyja iz Podgorice Andreja Žaklja in črnogorski klub popeljal v končnico lige ABA. V ponedeljek četrtfinalno serijo proti Crveni zvezdi začne v Beogradu, kamor ne odhaja z belo zastavo, je povedal v pogovoru za Sportklub, medtem ko lahko že zdaj letošnjo sezono razglasimo za najboljšo v zgodovini Studentskega centra.

Kranjski strokovnjak je ob koncu lanske sezone sprejel odločitev, da se po petih zelo uspešnih letih na klopi domžalskega Heliosa posveti dodatnemu izpopolnjevanju. Na mizi ni imel druge ponudbe, temveč je želel investirati v svoje znanje. Učenje bi, vsaj začasno, prekinila le odlična priložnost, medtem ko si je za tiho željo postavil pobliže spoznati metode in principe dela slovitega Željka Obradovića.

Da se želi učiti od srbske košarkarske legende, je lani oktobra razkril v intervjuju za Sportklub. Le dober mesec dni pozneje je obkljukal kar tri velike cilje, ki si jih je zastavil. Najprej je prišel klic iz Beograda, nato še iz Podgorice, za češnjo na torti se je z Obradovićem že kmalu srečal tudi na dvoboju.

“En petkov večer me je klical njegov pomočnik in mi rekel: ‘Pridi na trening, zdaj je Željko v redu, ker so dobili dve tekmi proti Zvezdi.’ Sicer Željko nikogar ne spusti notri. Takoj po klicu sem odšel in se pet ur vozil do Beograda, da sem bil zjutraj že na treningu,” se dogodkov spominja Jakara.

“Pri Željku sem bil deset dni. On je imel v karieri veliko trenerjev na izobraževanju. Učil sem se in vmes, ko sem bil v Beogradu, se je začelo vse odvijati. Niti ni vedel, kdo sem jaz. Tam sem sedel, pisal in risal. Dva tedna pozneje se že srečamo na tekmi v Stark Areni proti Partizanu. Željko je prišel takoj do mene in mi zaželel srečo,” nam je v pogovoru iz Podgorice zaupal 38-letni trener.

Dejan Jakara, derby podgorica
Jakara decembra ob gostovanju v Stark Areni. Foto: Liga ABA/Dragan Stjepanović

Da se bo enkrat kot trener pomeril proti Obradoviću, je svojim stanovskim kolegom govoril še v obdobju, ko je danes 64-letni Srb vodil Panathinaikos (od leta 1999 do 2012). “Na koncu se morda te stvari, v katere verjameš in za njih seveda garaš, res zgodijo. Ta tekma je bila zame nekaj posebnega, ker vem, koliko mi je to pomenilo. Od tu naprej verjamem, da če si nekaj zaslužiš, lahko to res osvojiš.”

Najuspešnejša sezona v klubski zgodovini

Z odhodom v Podgorico, kjer se je trenerski stolček izpraznil po zaslugi prestopa Andreja Žaklja v črnogorskega velikana Budućnost, je Jakari uspel preboj na najvišjo košarkarsko raven na območju nekdanje Jugoslavije. Da se je klub z njegovim imenovanjem odločil prav, dokazuje že pet mesecev.

“Imamo enako število zmag, kot ga je ekipa imela v lanski sezoni. Prav tako smo v končnici. Osvojili smo črnogorski pokal. Pred tem še superpokal. Za zdaj je to najbolj uspešna sezona v zgodovini Derbyja,” je zadovoljen z rezultati, ki bi lahko bili še boljši, če ne bi klub na prvo mesto postavljal razvoja in prodaje igralcev.

Dejan Jakara, derby podgorica
Foto: Liga ABA/Dragan Stjepanović

Tako je že kmalu po prihodu ostal brez najboljšega posameznika, ko je center Kenan Kamenjaš odšel v Budućnost. Namesto na trg so tudi po odločitvi slovenskega trenerja upe položili v naslednjega na vrsti, v tem primeru 20-letnega Tomislava Ivišića.

Jakara je prišel v zelo dobro postavljen sistem. V klubu lahko računa tudi na pomoč velikega Duška Vujoševića, ki je postal njegov mentor. Za fizično pripravo skrbi spoštovani strokovnjak prof. Vladimir Koprivica. Mladi se zavedajo, da morajo delati več, zato tudi igralci na trening prihajajo prej in ostajajo tudi po njem. “Tega v Sloveniji ni. Tukaj je vendarle še nekaj tega jugo pridiha, kjer si moral včasih, če si želel uspeti, delati več. Tega se tukaj zavedajo. Tudi Đuro Ostojič, športni direktor kluba, ne dovoli, da bi se igralci sprostili. Sploh mladi. Res jim poskušamo sporočiti, da se le z delom pride daleč.”

V Beograd brez bele zastave

Lani, takrat še pod Žakljevim vodstvom, se je Derby v četrtfinalu lige ABA pomeril s Partizanom. Letos je pod taktirko Jakare na vrsti Partizan, a gre za povsem različni zgodbi. Črno-beli so lani v dvoboj vstopili močno načeti in psihološko dotolčeni, potem ko so se ravnokar poslovili v četrtfinalu evrolige po razburljivi seriji proti Real Madridu, ki je trajala vseh pet tekem. Črnogorci so pošteno namučili Beograjčane.

Teodosić, Zvezda, derby podgorica
V Podgorici bo z Zvezdo gostoval tudi Miloš Teodosić. Foto: Liga ABA/Dragan Stjepanović

“Letos je Zvezda osredotočena na ligo ABA, saj so v evroligi ostali brez možnosti. Pričakujem čvrsto in agresivno tekmo, jasno pa je, da so oni veliki favoriti,” pred težko nalogo pravi Jakara in dodaja, da gredo v Beograd brez bele zastave, cilj pa je, da izsilijo vsaj odločilno tretjo tekmo.

Dvoboj z Zvezdo še zdaleč ne bo njegov največji izziv v karieri, saj je v paru jasno, kdo je velik favorit. “To je bila liga ABA 2, ko so po naših igrah vsi pričakovali, da jo bomo osvojili. Gre za izziv, tudi pritisk, kako ekipo pripravljati na te stvari. Tu je izziv, da poskusiš presenetiti. Razmišljaš zunaj okvirjev, ker si to proti takšnim ekipam lahko privoščiš. Da zmagaš takšno tekmo, moraš imeti nor dan, zadevati težke mete, oni pa veliko grešiti. Imam ekipo, ki lahko teče in dobro meče, morda so to stvari, ki lahko presenetijo vodilne,” je pred končnico lige ABA optimistično misel sklenil Dejan Jakara.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!