Hrvaški trenerski kaos, ki bi lahko vplival tudi na Slovenijo

Nogomet 24. Maj 202413:48 2 komentarja
Sergej Jakirović
Sergej Jakirović. Foto: Profimedia

Hrvaški klubski nogomet, ki ga Slovenci tako radi jemljemo za vzor, se je znašel v precej nenavadni situaciji. Vsi štirje največji klubi bi namreč lahko po končani sezoni ostali brez trenerja. Se s tem morda vrata 1. HNL odpirajo kakšnemu izmed slovenskih strokovnjakov?

Hrvaške nogometne sezone je konec. No, pravzaprav se končuje ta konec tedna, a vse odločitve so padle.

Čeprav je bila sezona izjemno turbulentna, je zagrebški Dinamo tekmovalno obdobje vseeno končal z osvojeno dvojno krono. Klub iz Maksimira je tako v prvenstvu kot v pokalu strl odpor Rijeke, jesenski prvak Hajduk pa se je v skladu s svojo neslavno prakso zadnjih let tako ali tako premagal bolj ali manj sam.

Pod osvojeno prvenstvo in pokal se je pri Zagrebčanih podpisal nekdanji trener Maribora Sergej Jakirović. Toda to še zdaleč ne pomeni, da je pred njim mirno poletje. V Dinamu namreč zadnje tedne vlada pravi vihar, menjajo se ljudje na vseh pomembnih funkcijah v klubu in ko je tako, je navadno ena izmed žrtev tega procesa tudi glavni trener. Hrvaški mediji so tako v veliki meri Jakirovića celo že prečrtali z Dinamove klopi, na katero naj bi se vrnil Igor Bišćan. 

Predsednik kluba Velimir Zajec je sicer naznanil, da bo Jakirović Dinamo vodil tudi v naslednji sezoni, a v Zagrebu je zadnje obdobje kakšen preobrat vselej za ovinkom …

Igor Bišćan
Se bo Igor Bišćan vrnil na Dinamovo klop? Foto: Guliverimages

Stolček se medtem močno trese tudi velikemu poražencu sezone. Željko Šopić ni uspel uresničiti naraščajočih pričakovanj navijačev Rijeke, ki je sezono končala brez lovorike. Njegov svojevrsten, predvsem pa aroganten pristop je še ‘pil vodo’ dokler je ekipa zmagovala, zdaj pa se na Hrvaškem vse več govori o tem, da je zaradi svojega vihravega značaja izgubil zaupanje vodstva kluba in predvsem slačilnice. Vse manj je možnosti, da bo v prihodnji sezoni še trener kvarnerskega nogometnega ponosa.

Svojo službo pa je pri Osijeku, ki napolnjen z madžarskim kapitalom že nekaj let neuspešno napada hrvaški nogometni vrh, izgubil tudi Zoran Zekić. Tudi klop splitskega Hajduka, ki jo je aprila zapustil neprepričljivi Mislav Karoglan, je za naslednjo sezono še vedno prazna.

Priložnost za slovensko stroko?

Ko najmočnejši hrvaški klubi ostanejo brez trenerja, v tamkajšnji nogometni javnosti vselej zaokroži ime slovenskega trenerja. To je Matjaž Kek, ki je s svojim delom pri Rijeki na Hrvate pustil tako močan vtis, da ga vedno znova želijo privabiti nazaj v deželo ‘južno od Kolpe’. A četudi bi se na Hrvaškem zgodil zares neverjeten scenarij in bi res vsi največji klubi to poletje menjali trenerja, bodo Mariborčana težko prepričali v vrnitev na Hrvaško. Slovenskega selektorja namreč v naslednjih tednih s slovensko reprezentanco čaka nastop na Euru v Nemčiji, nova pogodba z Nogometno zvezo Slovenije pa ga nato veže vse do leta 2026.

Matjaž Kek
Matjaž Kek. FOTO: Profimedia.

Veliko prahu je v Sloveniji pred nekaj tedni dvignila tudi novica, da naj bi bil trener Maribora Ante Šimundža na seznamu želja splitskega Hajduka. Govorica je po odločnih izjavah Mariborčana, da razmišlja samo o svoji službi na klopi štajerskega ponosa sicer hitro potihnila, ampak če bodo novega trenerja res iskali vsi štirje največji klubi, se bo morebiti kdo od njih spet spomnil na trofejnega 52-letnika. Njihova težava pa je verjetno ta, da bo dobil podoben odgovor, kot ga je Šimundža javnosti ponudil ob povezovanju s Hajdukom.

Če pa zadevo postavimo še v malce širši kontekst, ne pozabimo, novega trenerja išče tudi ljubljanska Olimpija. Za zdaj imamo s strani vodstva zgolj informacijo, da lahko pričakujemo tujca, morda pa bo na imenovanje novega vodje stroke pri Ljubljančanih vplival tudi hrvaški nogometni vrtiljak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje