V Mariboru poletna čistka, za mizo pa sta sedla tudi Iličić in Soudani

Nogomet 24. Maj 20249:11 1 komentar
Ante Šimundža
Foto: Jure Banfi

Sezona se je končala, a v pisarnah NK Maribor se je tisto pravo delo šele začelo. Pod Kalvarijo sestavljajo ekipo, ki bo imela v naslednji sezoni en sam cilj - domačo dvojno krono. Bolj ali manj je jasno, da je na tej poti kar nekaj nogometašev že zaključilo vijolično poglavje svoje kariere. Medtem se dva velika zvezdnika dogovarjata za podaljšanje svojega obdobja v Ljudskem vrtu.

“Naredili bomo analize oziroma vse, kar je potrebno, da si iskristaliziramo sliko, kateri igralci si bodo v prihodnosti zagotovili mesto v ekipi, da bomo lahko sledili zastavljenim ciljem. Pred nami je še 36. krog prvenstva, potem potegnemo črto. Sledi analiza in potem informacije za vas,” je pred zadnjo tekmo sezone proti Kopru napovedal mariborski trener Ante Šimundža.

V mariborskih pisarnah je tako te dni zelo pestro. Po eni strani se tudi športni del kluba ukvarja s prihodom turških partnerjev, ki v Ljudski vrt prinašajo milijone hkrati pa tudi svoje ideje o sestavi moštva, po drugi pa so na mizi aktualna kadrovska vprašanja in reševanje dilem, kdo od aktualne zasedbe bo del vijoličastega moštva tudi v naslednji sezoni.

Ante Šimundža Marko Šuler
Foto: Jure Banfi

Znova gneča na izhodnih vratih

Ko je govora o odhodih iz Ljudskega vrta, smo že pred časom poudarili, da je svojo neuspešno mariborsko zgodbo že zaključil Ishaq Rafiu, pogodbe se v naslednjih dneh iztekajo tudi Marku Zalokarju, Nemanji Mitroviću in Itsukiju Urati, ki bodo tako kmalu zapustili klub. Odprto pa ostaja vprašanje, kaj bo z Aleksom Pihlerjem, ki se je v zadnjih krogih dokazoval na položaju osrednjega branilca. Ni izključeno, da je dolgoletni član štajerskega ponosa s spremembo igralnega položaja našel svoje mesto pod mariborskim soncem tudi za prihodnjo sezono.

Ko je govora o izhodnih vratih Ljudskega vrta, je na njih že nekaj časa zaradi takšnih in drugačnih razlogov Marin Laušić. Bolj ali manj proste roke pri iskanju novega delodajalca naj bi imeli po naših informacijah tudi Marko Kolar, Luka Uskoković in Andraž Žinič. V zadnjem obdobju se je precej na stranskem tiru znova znašel tudi Mark Strajnar, ki bo v prihodnji sezoni minute bržkone iskal na posoji.

Cilj je dvojna krona

V pogovoru za klubske kanale je črto pod sezono te dni potegnil glavni trener Ante Šimundža.

“Izpostavil bi preobrazbo ekipe, predvsem glede miselnosti. Jeseni smo začeli postavljati smernice, kako je v Mariboru treba delovati na igrišču in izven njega. Potem pa nadaljevali na pripravah s skupnim ciljem, ki smo si ga zastavili. Želimo napredovati v vseh segmentih, kot igralci in osebe. Naredili smo dober, trden korak naprej, to pa ne pomeni, da smo s tem zadovoljni,” je v analizi sezone ocenil trener vijolic, izpostavil niz 20 tekem brez poraza in bil zelo jasen glede cilja v naslednji sezoni: “Cilj je dvojna krona!”

‘Jojo’ in Soudani do 2026?

V kontekstu mariborske prihodnosti pa sta se odprli še dve zelo pomembni pogajalski ‘fronti’. Mariborčani si namreč želijo še podaljšati pogodbi tako s Hilalom Soudanijem kot tudi z Josipom Iličićem. Mojstra okroglega usnja sta ne glede na svoja zrela leta v tej sezoni dokazala, da sta absolutna dodana vrednost vijoličaste zasedbe, dobra forma pa je Iličića celo pripeljala nazaj v slovensko reprezentanco.

Obema omenjenima mariborskima zvezdnikoma se pogodbi iztečeta po naslednji sezoni oziroma leta 2025, v klubu pa si želijo, da svoje bivanje pod Pohorjem podaljšata do leta 2026. Pogajanja so že v teku.

Josip Iličić Hilal Soudani
Foto: Jure Banfi

Kaj pa okrepitve?

Mariborsko moštvo je v drugem delu sezone dokazalo, da ima kvaliteto, pa tudi širino za naskok nazaj na slovenski nogometni vrh. A nekaj bodo jasno v Ljudskem vrtu dodali tudi v kontekstu okrepitev. Ker je na nogometni tržnici precej vroč Arnel Jakupović, bodo Mariborčani skoraj zagotovo iskali še kakšnega napadalca, še večjo ‘krizo’ pa imajo trenutno na položaju osrednjih branilcev in veliko presenečenje bo, če na tem položaju ne bodo vijolice našle kakšne nove rešitve.

Imena potencialnih novincev so za zdaj v Mariboru dobro varovana skrivnost, turški mediji so zaradi prihoda Acuna Ilicalija družbena omrežja preplavili s takšnimi in drugačnimi nogometaši, ki so na poti v mesto ob Dravi, a te govorice za zdaj nimajo realne osnove. Tudi Ilicalijeva ideja, ki jo je razkril v pogovoru za Sportklub, da bi se v Ljudski vrt preselil slovenski reprezentant Miha Zajc, v praksi še ne živi. Za zdaj …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje