Maribor spet zmaguje, Šimundža pa je vse bolj zadovoljen

Nogomet 4. Nov 202322:02 1 komentar
Za kakršnokoli oceno dela Anteja Šimundže je še prezgodaj. Je pa dejstvo, da so pred trenerjem Maribora veliki izzivi. FOTO: Jure Banfi.

Ante Šimundža je v peti tekmi po vrnitvi na klop Maribora četrtič zmagal in bil po zmagi v Domžalah zelo zadovoljen. Pohvalil je največji okrepitvi Mariborčanov El Arabija Hilala Soudanija in Josipa Iličića, ki sta imela v uvodnem delu sezone veliko težav. Če gre verjeti njegovim besedam, si lahko navijači od njiju v nadaljevanju obetajo veliko.

“V prvem polčasu smo igrali zelo dobro. Res je, da smo prejeli nespreten zadetek, a sem bil s situacijami, v katere smo prihajali, zelo zadovoljen. Bilo je ogromno teka, napadanja, globine. Domžalam smo otežili veliko stvari. Protinapadi in pol protinapadi, ki so jih imeli, so bili pričakovani. Sicer pa z njihove strani nisem videl nekih nevarnih situacij,” je po tekmi v Domžalah, kjer so Mariborčani od zaostanka z 0:1 prišli do zmage z 2:1, povedal njihov trener Ante Šimundža.

Legendarni Mariborčan, ki je z vijoličastimi v ligi prvakov nastopil tako kot igralec kot trener, se je v Ljudski vrt vrnil pred mesecem dni, ko je zamenjal Damirja Krznarja, in takoj poskrbel za rezultatski preobrat.

Na zadnjih petih tekmah je Maribor štirikrat zmagal, pred tem je na osmih tekmah le enkrat. Zdaj je z novim trenerjem sploh prvič v tej sezoni, upoštevajoč vsa tekmovanja, prišel tudi do tretje zmage v nizu. Pred zmago v Domžalah je v pokalu pričakovano odpravil Jurovski Dol in v prvenstvu Rogaško.

El Arabi Hilal Soudani je prišel do drugega gola v dresu Maribora. FOTO: Jure Banfi.

Pohvale za Soudanija in Iličića

Ne samo rezultati, navijače Maribora lahko veseli, da sta pod novim trenerjem velik napredek pokazala Hilal El Arabi Soudani, ki je bil največja poletna okrepitev v slovenski ligi, a se poškodoval, in Josip Iličić, ki se je po več kot desetletju ob velikem pompu vrnil pozimi, toda pokazal manj od pričakovanj. Ob koncu mandata prejšnjega trenerja je bil nekdanji dolgoletni zvezdnik prve italijanske lige, ki je bil še pred dvema letoma najboljši slovenski nogometaš, celo odstranjen iz ekipe. Zdaj sta oba nazaj in kažeta napredek.

Soudani je bil v Domžalah najboljši posameznik na igrišču in zabil tudi zmagoviti gol. Iličić je v igro vstopil v zaključku tekme in bil nekajkrat nevaren, predvsem pa pokazal veliko energije in poskrbel tudi za obrambni vložek, ki jih od njega nismo vajeni. Prav on je bil namreč tisti, ki je ustavil zadnji napad Domžalčanov. Oba je Šimundža po tekmi pohvalil. Najprej Alžirca.

“Če on pri 35 letih sprejema informacije, želi napredovati v svoji igri, je to lep pokazatelj prave smeri za mlajše igralce. Jaz ob njegovem pristopu in izvedbi pričakujem, da bo še boljši. Dejstvo pa je, da morajo vsi igralci narediti korak naprej, da bi potem z individualno kakovostjo igralcev, kot so on, Josip Iličić, Arnel Jakupović, ki imajo nekaj več, prosperirali vsi,” je povedal o Soudaniju.

Gol Hilala El Arabija Soudanija za zmago:

“S tem, ko je s posredovanjem v obrambi zaustavil zadnji napad Domžal, je povedal vse. Je izredno motiviran in osredotočen. Zaveda se, kaj pomeni, če nisi na višjem nivoju. Z energijo, ki jo je vnesel on in vsi preostali rezervisti, smo prišli do treh točk,” pa je Šimundža govoril o Iličiću, ki ga je na igrišče tokrat poslal v 72. minuti.

Kdo ve, morda zato, ker na hrbtu nosi številko 72? Šala. Je pa trener Maribora po tekmi povedal še marsikaj, a o derbiju z vodilnim Celjem, ki ga čez teden dni čaka pred odhodom na reprezentančni premor, zanimivo, ni želel govoriti.

O čem je po tekmi še govoril Ante Šimundža:

O poceni golu, ki ga je Maribor prejel:

“Ni težava glava. Če bi bila, potem se ne bi odzvali, kot smo se. Zelo pomembno je, da smo ostali pri našem načrtu, ki smo si ga zadali pred tekmo. Nadaljevali smo z zadevami, ki smo si jih želeli. Napake so sestavni del nogometa. Ne želimo jih, ampak se dogajajo. Zame je bolj pomembno, da smo v nadaljevanju v istem ritmu igrali do konca prvega polčasa, za kar smo bili v zadnji sekundi nagrajeni s sijajnim golom. Kolikor vložiš, toliko ti nogomet vrne.”

O mojstrskem golu mladega Marcela Lorberja:

“Odlično.”

Mojstrski gol Marcela Lorberja:

O golu tik pred koncem polčasa:

“Bilo bi nepošteno, če bi zaostajali. In nepošteno, če na koncu ne bi zmagali. To je nogomet, zato je tako zanimiv. Pomembno je, da smo bili fokusirani. Da avtomatizme, ki jih želimo v igri, nadgrajujemo. Dejstvo je, da ne bo šlo čez noč, ampak pomembno je, da fantje v tekmi prepoznavajo situacije. Pomembno je, da napredujemo.”

O do zdaj doseženem, odkar se je vrnil v Maribor.

“Ne razmišljam o tem. Vse, kar me zanima, je napredek ekipe, napredek posameznikov. Lovljenje avtomatizma. Če je tako, si lahko dominanten, nepredvidljiv. Meni je pomembno, da ekipa napreduje. Dejstvo je, da če igraš dobro in napreduješ hitreje od pričakovanj, dosegaš dobre rezultate. Ampak to je ena tekma. Naslednja bo čez teden dni. Samo to nas zanima. Tako bomo razmišljali do konca jesenskega dela.”

O tem, ali še upa na naslov prvaka:

“Mi gledamo le sebe. Ne delamo si utvar. Želimo tekmovati, biti tekmovalni na vsaki tekmi. Tako bo do konca decembra.”

O tekmi proti Celju:

“Dajmo se najprej danes malce poveseliti, kar se tiče same tekme, razmišljati o tem, kaj smo dobro naredili, da smo prišli do treh točk na zahtevnem gostovanju. Potem se bomo osredotočili na naslednjo tekmo.”

O poškodbi Beharja Fete:

“Ima počeno stopalnico. Poškodoval se je brez kontakta. Ne vem še, kako huda je poškodba in ali bo letos še lahko igral, to morate vprašati zdravnike, ampak poškodba je huda.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje