Prestop “porednega dečka” buri duhove

Nogomet 2. Sep 202320:30 0 komentarjev
Mason Greenwood
Foto: Profimedia

"Brez morale", "lahko ga obdržite", "upam, da izpadete iz lige", so le nekateri izmed ogorčenih komentarjev pod objavo španske ekipe, da bo "poredni deček", biser Manchester Uniteda, kot posojen igralec branil barve Getafeja.

Čeprav mnogi, zgodbo enega najbolj talentiranih nogometašev na svetu, pred katerim je bila meja le nebo, poznate, je prav, da dramo okoli mladega Angleža na kratko opišemo še enkrat.

Januarja lani so se na profilu njegovega dekleta Harriet Robson pojavili posnetki nasilja. Za to so poskrbeli hekerji, ki so udrli v telefon Grewoodovega dekleta.

Na njih je bila okrvavljena mladenka, pojavile so se tudi fotografije njenih modric, ki so kazali na nasilje, za nameček pa so objavili še avdio posnetek, kako jo napadalec rdečih vragov sili k spolnem odnosu.

“Nočem,” se sliši na posnetku, Greenwood pa ji le odvrne, da mu je vseeno, kaj ona želi in naj si ga ne drzne še enkrat odriniti.

Video in foto gradivo grdobij, ki jih je domnevno zakuhal Greenwood:

Takoj po hudem škandalu so mladega napadalca, ki takrat ni imel niti 20 let, pri Unitedu suspendirali ter zadevo v celoti prepustili lokalni policiji, ki ga je aretirala na podlagi suma posilstva in nasilništva.

Dišalo je po zaporni kazni, nato pa preobrat

Greenwood je po treh dneh po plačilu varščine lahko odšel na prostost, po osmih mesecih, v sredini oktobra, pa je zaradi kršitve kontaktiranje žrtve sledila nova aretacija in ob tem tudi obtožnica posilstva in nasilništva. Šlo je za več incidentov, nekateri so segali tudi v november 2018, zato se mladeniču ni pisalo dobro, vsi so bili prepričani, da ne bo ušel zaporni kazni, februarja letos pa je sledil velik preobrat.

Mason Greenwood in Harriett Robson
Foto: Profimedia

United ni upal dregniti v osje gnezdo

Februarja je policija zaprla primer, saj je od primera odstopile ključne priče, Greenwood pa je bil vsaj na papirju opran vseh obtožb. Manchester United, njegov delodajalec, je za tem sprožil še interno preiskavo, ki je trajala dlje, kot se je pričakovalo.

Tehtali so, ali je pametno, po vsem, kar je prišlo v javnostm Greenwoodu dati še eno priložnost, ali ne, po ogorčenem ženskem polu navijaške baze Manchester Uniteda, pa so se vodilni, četudi so se neuradno nagibali k temu, da napadalca vrnejo v ekipo, na koncu odločili, da Greenwood prihodnosti na Old Traffordu nima več ter da mu bodo po koncu izteka pogodbe zaželeli srečo.

Greenwood: Nisem počel stvari, ki so mi jih očitali

“Razumem ljudi, da me bodo obsojali zaradi tega, kar so videli in slišali na družbenih omrežjih. Vem, da bodo ljudje o meni mislili najslabše. Vzgojen sem bil, da vem, da nasilje ali zloraba v katerem koli razmerju nima mesta, a nisem počel stvari, ki so mi jih očitali, februarja sem bil oproščen vseh obtožb. Strinjam se, da  sem v svojem odnosu delal napake, prevzemam svoj del odgovornosti za situacije, ki so privedle do objave na družbenem omrežju. Današnja odločitev je bila del procesa sodelovanja med Manchester Unitedom, mojo družino in mano. Najboljša odločitev za vse nas je, da svojo nogometno kariero nadaljujem stran od Old Trafforda, kjer moja prisotnost ne bo motila kluba,” je konec avgusta v sporočilu za javnost dejal 21-letni napadalec.

Mason Greenwood
Foto: Profimedia

Vedelo se je, da bo prišel klub, ki ga bo z veseljem sprejel

Manchester United se je tako izognil plazu kritik, ki bi se usule na klub, če bi se odločili drugače, španski ekipi pa je za to malo mar. Getafe se je zadnji dan prestopnega poletnega roka dogovoril za enoletno posojo z mladim Angležem. Španci ne bodo potrebovali plačati nikakršnega denarnega nadomestila, govori pa se, da bo United še vedno kril večji del njegove plače.

Veselje navijačev Getafeja:

Navijači Getafeja so ob podpisu z golgeterjem skakali v zrak, predvsem ženski pol pa je skočil v zrak in Špance obtožil, da nimajo morale, drugi so pisali, da naj ostane kar v Španiji, tretji pa želijo zdaj Getafeju le najslabše.

Foto: Profimedia

Dodajmo še, da sta Greenwood in njegova žrtev Harriet Robson julija postala starša. Rojstvo otroka ni prav nič pogasilo jeze navijačic, ki imajo še vedno povsem jasno sporočilo, da posiljevalci nimajo mesta v nogometu.

Dolg premor, zdaj začenja od začetka

Greenwood je nazadnje igral 22. januarja 2022 proti West Hamu, ko so rdeči vragi po zadetku Marcusa Rashforda zmagali z 1:0.

V tem času ni bil aktiven, zato je veliko vprašanje, v kakšnem stanju je mladi nogometaš. Zagotovo mu ne bo lahko po tako dolgem premoru, ob tem pa lahko pričakuje, da se bo lov na čarovnice nadaljeval tudi v Španiji. Čaka ga trnova pot, na prezkušnji bo predvsem njegovo psihološko stanje. Bo kos nalogi?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!