Celotna Nemčija združena v žalovanju za Beckenbauerjem

Nogomet 10. Jan 20249:21 0 komentarjev
Foto: Eibner-Pressefoto/Heike Feiner/Guliverimage

"Naenkrat temnejše, tišje, revnejše," so besede, s katerimi je sloviti nogometni klub Bayern München povzel razpoloženje Nemcev, ki so se v torkovo jutro zbudili vedoč, da jih je zapusti eden njihovih najboljših nogometašev Franz Beckenbauer.

Tudi zelo nizke temperature prebivalcem Münchna niso preprečile, da bi se v torek množično napotili proti sedežu münchenskega Bayerna na Saebener Strasse in se z rožami, svečami ter dobrimi željami poslovili od nogometne ikone ter nemara najboljšega nemškega igralca vseh časov Franza Beckenbauerja.

Mož, ki je bavarskemu velikanu pomagal do petih naslovov nemškega prvaka in treh evropskega, se je po besedah njegove družine poslovil mirno in obkrožen s svojimi najbližjimi v 79. letu starosti. “Brazlija je imela Peleja, Argentina Maradono. Kot Nemec ju ne želim omalovaževati, a zame je bil najboljši Franz Beckenbauer,” je pred Bayernovimi pisarnami za francosko tiskovno agencijo AFP dejal navijač kluba Henryk Mnich.

Beckenbauer je bil skupaj z napadalcem Gerdom Müllerjem, krilnim nogometašem Ulijem Hoenessom, branilcem Paulom Breitnerjem in vratarjem Seppom Maierjem del nepozabne zlate generacije nogometašev, ki so Bayern postavile na svetovni nogometni zemljevid, podobno uspešen pa je bil sijajni branuilec tudi z nemško reprezentanco, s katero je osvojil tako naslov evropskih kot svetovnih prvakov. “Kot soigralca, športnika in zlasti kot osebo te ne bom nikoli pozabil,” je za nemški spletni portal Sport1 zapisal Sepp Maier.

Bayern bi bil drugačen brez njega

Z besedami “Hvala Franz,” zapisanimi na pročelje Allianz Arene so se od nogometne legende poslovili tudi pri Bayernu, svojo spletno stran pa obarvali v črno-bele barve. Klub se je Beckenbauerja poklonil tudi na torkovem košarkarskem obračunu v evroligi, podobno pa bo napravil še pred petkovim nogometnim v domačem prvenstvu proti Hoffenheimu. Vzoru nemškega prvaka bodo konec tedna sledili tudi ostali nogometni prvoligaši v Nemčiji, in sicer z minuto molka pred vsako tekmo 17. kroga.

Spletna stran Bayerna po smrti Franza Beckenbauerja. (Foto: zajem zaslona)

Bayern je prav tako že napovedal spominsko slovesnost na Allianz Areni, ki bo potekala 19. januarja z začetkom ob 15. uri. “Vabljeni prijatelji iz domačega in mednarodnega športa, iz kulturih ter političnih krogov ter širše. Vsi navijači in širša družina nogometa,” so v torek sporočili iz kluba, k je ob smrti Beckenbauerja zapisal, da svet FC Bayerna ni več to, kar je bil. “Nenadoma je postal temnejši, tišji, revnejši. Bayern nikoli ne bi postal klub, kot je danes brez ’Kaiserja’.”

Klub bi bil danes drugačen brez njega,” se je strinjal tudi 45-letni Bogdan Piecuch, še en navijač, ki se je prišel od Beckenbauerja posloviti pred klubske pisarne Bayerna. “Ko se je leta 1990 sam sprehodil okoli stadiona … Te sekunde, minute … To je moj otroški spomin nanj,” je dodal Piecuch in spomnil tudi na izjemno uspešno trenersko kariero Beckenbauera, ki je pred 34 leti Nemce kot selektor popeljal do tretjega naslova svetovnih prvakov.

Pomembno, da njegovo ime ni pozabljeno

Polni hvalospevov na račun pokojne nogometne legende so bili v torek tudi nemški mediji. Najbolj brani časnik Bild mu je posvetil celotno naslovnico, ki jo je krasil naslov “Naš Kaiser”.

V nemški javnosti so se medtem že pojavili prvi predlogi, kako počastiti spomin na nogometno ikono, ki je s svojo eleganco in lahkotnostjo na igrišču pomagala oblikovati sodoben nogomet. Njegov nekdanji reprezentančni soigralec Berti Vogts je Nemški nogometni zvezi že predlagal, da po Beckenbauerju poimenujejo pokalno tekmovanje. “Pomembno je, da njegovo ime ni pozabljeno,” je za časopis Rheinische Post poudaril Vogts.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!