Nepozaben dan, ko je kralj Pele spoznal Slovenijo

Nogomet 30. Dec 202215:00
Pele je izvedel začetni udarec na tekmi med Alžirijo in Slovenijo leta 2014. FOTO: Profimedia.

Pele, za katerim žaluje nogometni svet, je bil leta 2014 gost prijateljske tekme med Alžirijo in Slovenijo v Bildi, na kateri je izvedel začetni udarec. Zraven je bil tudi Mišo Brečko. "To je bil res poseben dan," priznava nekdanji slovenski reprezentant.

Slovenska reprezentanca je v mestu Bilda, ki leži 45 kilometrov jugozahodno od prestolnice Alžira, marca 2014 odigrala prijateljsko tekmo proti Alžiriji. Medtem ko so Alžirci odštevali do nastopa na svetovnem prvenstvu, se je Slovenija s Srečkom Katancem v selektorski vlogi pripravljala na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016.

Na tekmi na stadionu Mustaphe Tchakerja je bil tudi poseben gost, Pele. Legendarni brazilski nogometaš, za katerim danes žaluje ves svet, je v Alžiriji gostoval v okviru turneje glavnega pokrovitelja svetovnega prvenstva, ki se je natanko sto dni za tem začelo v Braziliji.

Trikratni svetovni prvak in po mnenju mnogih najboljši nogometaš vseh časov je ob eksploziji navdušenja več kot 40 tisoč prisotnih gledalcev izvedel začetni udarec in stisnil roko nekaterim slovenskim nogometnim reprezentantom. Med njimi je bil tudi Mišo Brečko.

Na igrišče je prišel v spremstvu varnostnikov. FOTO: Guliverimages.

Trenutki, ki jih bo vedno hranil v spominu

“Poln stadion, odlično vzdušje in Pele. To je bil lep dogodek, ki ga bom vedno hranil v spominu. Ne zgodi se vsak dan, da spoznaš takšno legendo,” se je spomnil nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant.

“Vsi smo bili zelo počaščeni, da smo ga lahko videli v živo. Ne samo nogometaši, tudi navijači. Čutiti je bilo posebno energijo. Ko je prišel na igrišče, je stadion ponorel. Jasno je, da smo videli velikana. Enega največjih, ki so kadarkoli igrali nogomet,” pravi danes 38-letni Trboveljčan, ki je na tej tekmi, Slovenija je izgubila z 0:2, igral v prvem polčasu.

Pozdravi pred začetkom tekme. FOTO: Profimedia.

Kako velik je, dokazujejo odzivi

“Dosežki in vpliv, ki ga je imel na nogomet, o njem povedo vse. Bil je globalna zvezda v nekoliko drugačnih časih. Poznali smo ga vsi. Zelo sem vesel, da sem ga videl v živo, in žalosten, ker se je zdaj poslovil. Te trenutki bodo ostali za vedno,” je še povedal nekdanji uspešni slovenski nogometaš, ki je po koncu kariere zaplul v trenerske vode. Trenutno je selektor slovenske reprezentance do 17 let..

“Zame je on bolj mit, saj ga nisem videl igrati v živo, a je zagotovo eden od največjih, ki so igrali nogomet. Škoda, da je umrl. To, kako velik je bil, pa dokazujejo tudi odzivi, ki so po njegovi smrti preplavili nogometni svet,” je krajši pogovor zaključil nekdanji zelo uspešni slovenski nogometaš. In tudi eden redkih Slovencev, ki so v živo videli kralja nogometa iz Brazilije.

Na tekmo v Alžiriji so ob Pelejevi smrti spomnili tudi na Nogometni zvezi Slovenije: