Nič več velesila, temveč le še nogometni palček

Katar 2022 2. Dec 20227:51
Foto: Profimedia

Nemčija ni več nogometna velesila, je glavna ugotovitev nemških medijev po vnovičnem izpadu njihove reprezentance v skupinskem delu svetovnega prvenstva.

Zmaga s 4:2 proti Kostariki v zadnjem krogu skupinskega dela ni bila dovolj za preboj nemške reprezentance v izločilne boje mundiala v Katarju. Poraz proti Japoncem in remi proti Španiji ter štiri osvojene točke so bile premalo, da bi štirikratni svetovni prvaki nadaljevali z nastopi na turnirju.

Le tretje mesto v skupini E – prehiteli so jih tako zmagovalci skupine Japonci kot Španci, ki so imeli enako število točk, a boljšo gol razliko – pomeni, da je Nemčija še na tretjem zaporednem velikem tekmovanju izpadla mnogo prezgodaj od pričakovanj nogometne javnosti. V predtekmovanju se je namreč poslovila tudi pred štirimi leti v Rusiji, medtem ko je na evropskem prvenstvu 2020 obstala v osmini finala.

“Po Rusiji 2018 smo mislili, da ne more biti slabše. Danes vemo, da je lahko. Vmes je bilo tudi EP 2020, ko smo v osmini finala z 0:2 klonili proti Angliji,” je svoje bralce spomnil nemški tabloid Bild. “Trije zaporedni turnirji, na katerih nismo naredili nič. Nogometni svet je nekoč trepetal pred nami, zdaj je Nemčija nogometni palček,” s kritikami na račun svoje izbrane vrste niso skoparili pri Bildu.

Foto: Profimedia

“Sledila bo poizvedba v nemški nogomet, a preprosta resnica je bržkone, da Nemčija enostavno ni več dobra,” pa menijo pri Deutsche Welleju. “Nemčija je dosegla le tri zmage na zadnjih desetih turnirskih obračunih. Tudi ekipa se tega zaveda, kar so pokazali komentarji Ilkaya Gündogana in Manuela Neuerja po porazu proti Japonski. Predstava proti Španiji je bila le preblisk tako za ekipo kot za njihovega selektorja. Očitno Nemčija ni več del elite,” so med drugim še zapisali pri Deutsche Welle.

V nemški vrsti so si nalili čistega vina

A zaskrbljena ni le nemška javnost. Da se mora nekaj spremeniti, so po slovesu od svetovnega prvenstva opozorili tudi v razočaranem nemškem taboru. “Ko dvakrat izpadeš v skupinskem delu in enkrat v osmini finala, te prežemajo zelo grenki občutki. Moramo biti iskreni in si priznati, da zadnja štiri leta niso bila najboljša. Mislim, da nismo več moštvo za velika tekmovanja,” je bil neprizanesljiv 23-letni nemški napadalni vezist Kai Havertz.

Foto: Profimedia

Bolj optimističen je skušal ostati selektor Nemcev Hansi Flick, ki pa reprezentance od lanskega prihoda na klop ni uspel spremeniti v stroj za doseganje zmag, kot je to storil z Bayernom iz Münchna. “Ravnokar smo izpadli, a se lahko hitro znova postavimo na noge. Bomo videli, kaj prinaša prihodnost in kako lahko vključimo naše zamisli. A najprej nas čaka analiza nastopov na svetovnem prvenstvu, nato pa moramo kreniti v drugo smer. To bo naslednji korak, ki ga bomo storili in bo sledil že zelo kmalu. Vrniti se moramo k osnovam. Sem zelo kritična oseba, zato bomo preučili popolnoma vse,” je še zatrdil Flick.

Komentari

Vaš komentar