Niso se ustrašili Vitorie, zdaj se lahko Portugalci bojijo njih (VIDEO)

Evropa 28. Jul 202310:22 1 komentar
Albert Riera

Nogometaši Celja so sinoči s svojo evropsko uverturo navdušili nogometne sladokusce. Na žalost grofov predvsem tiste nevtralne, kajti poraz s 3:4 proti portugalski Vitorii Guimaraes vendarle ni rezultat, po katerem bi navijači ploskali od navdušenja. Je pa bila aplavza vredno zagotovo predstava Celjanov na igrišču. Še posebej napadalni del ekipe je pokazal in dokazal, da se lahko kosa z eno najboljših ekip močnega portugalskega prvenstva.

V Celje je prišel Albert Riera in to nogometno zaspano mesto se je zbudilo. Skoraj 3.000 gledalcev je v četrtkovem večeru na stadionu Z’Dežele v živo preverjalo, zakaj vsi toliko pišejo in govorijo o Albertu Rieri. Zakaj je tako poseben? Kako to, da je lani osvojil dvojno krono? Jo bo zdaj tudi v Celju? In ali lahko preseneti favoriziranega tekmeca, kakršen je Vitoria Guimaraes?

Vse to so bila vprašanja navijačev grofov pred tekmo s portugalskim predstavnikom, na njih pa so deloma že dobili odgovor po uvodnih 90 minutah nove ere Celja na stadionu pod Golovcem. V primerjavi z monotonostjo igre moštva iz knežjega mesta pod vodstvom Romana Pilipčuka je Rierovo Celje razigrano, poletno, a za zdaj tudi (še) precej naivno. Vitoria je znala kaznovati številne napake celjske obrambe, a trener grofov je bil po tekmi vseeno zadovoljen z videnim. Razumljivo, predvsem v napadu.

“Čestital sem fantom. Naša želja je bila, da tekmujemo s šesto ekipo portugalskega prvenstva. Kakšna liga, kakšna ekipa. Takoj po tekmi sem v slačilnici rekel svojim fantom – pokazali ste, da niste nič slabših od njih. To je moje zadovoljstvo. Rezultat pač ne. Veliko je bilo dobrih stvari, dosegli smo tri zadetke, lahko bi še kakšnega. A smo prejeli štiri. Najbolj me boli prvi. Z glavo, s prekinitve, daleč od vrat … Na tem moramo delati. Če želimo tekmovati s takšnimi ekipami, takšnih golov ne smemo prejemati,” v prvi oceni tekmi razmišlja Albert Riera.

Dejstvo je, da Celjani še niso povsem uigrani, Albert Riera ima tako tudi med tekmami precej dela z delitvijo navodil.

Zaskrbljen bi bil, če ne bi imeli priložnosti

Celjani so s sijajnim zadetkom Luke Bobičanca odlično odprli tekmo. Zadeli so tudi s praktično zadnjo potezo tekme, ko je v polno v 96. minuti medil Edmilson. Vmes se je dogajalo marsikaj, kakorkoli obrnemo pa so grofje predvsem v drugem polčasu res dokazali, da lahko tudi Vitori na trenutke “skrijejo žogo” in jo potisnejo na njeno polovico.

“Veste, da rad igram na nasprotnikovi polovici, med polčasu smo spremenili nekatere stvari, jih spravili v težave in dominirali. Ustvarjali smo si veliko priložnosti in zato sem zadovoljen, zaskrbljen bi bil, če si jih ne bi. Najbolj pomembno pa je, da smo živi. Ta obračun traja 180 minut in na Portugalsko gremo po zmago. Po tekmi sem fante vprašal, če kdo misli, da je slabši od nasprotnika. Nihče ni rekel tega in to me hrabri,” poudarja španski strateg.

Rierov nasmešek pred tekmo tudi po njej ni izginil.

Manjkali sta vodji na igrišču

Celjani so torej vsekakor nudili dostojen odpor favoriziranemu tekmecu, spet pa se bomo spustili v tisto ne najbolj popularno debato, kaj bi bilo, če bi bilo in bi bila za uvodni evropski obračun grofov nared poškodovana Mario Kvesić in Denis Popović. Zdelo se je namreč, da ravno to manjka grofom. Mirnost na sredini igrišča in še večji nadzor nad dogajanjem na zelenici.

“Zagotovo gre za zelo pomembna igralca, tega ne moremo zanikati. Ne samo kvaliteta, tudi njuna vloga vodij na igrišču, ki usmerjata soigralce, je zelo pomembna. Danes žal nista bila z nami, sem pa zelo zadovoljen s tistimi, ko so bili. Zdaj imam težavo, v ekipi imam preveč kvalitete. Rad delam z manjšim kadrom in v naslednjih dneh me čaka veliko dela,” spremembe v moštvu napoveduje Riera.

Pred Riero so dnevi težkih odločitev. Kdo bo ostal in kdo bo odšel?

Po kaj na Portugalsko? Po zmago!

Zdaj že vemo, da v slovarju Alberta Riere ni besede predaja. Španec je prepričan, da lahko njegovo moštvo na Portugalskem Vitorii še enkrat zagreni življenje. Tokrat do te mere, da jo izloči iz nadaljnjega tekmovanja.

“Vitoria je v Celje prišla z zavedanjem, da imajo za popravke rezultata na voljo še eno tekmo. Zdaj vedo, da igrajo proti ekipi, ki jim lahko povzroča težave. Dokazali smo, da se ne bojimo nasprotnika. Ne glede na to, kdo je favorit, je to dvoboj enajstih proti enajstih. Bomo videli, kaj bo prinesla povratna tekma, ponavljam pa, na Portugalsko gremo po zmago,” zaključuje novi strateg Celja.

Povratna tekma med Celjem in Vitorio Guimaraes bo v četrtek, 3. avgusta, ob 20.45.

Vrhunci tekme Celje – Vitoria Guimaraes 3-4

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje