Olimpija ima veliko priložnost, v Latviji lahko stopi na prag raja

FOTO: Aleš Fevžer

Olimpija je odpotovala v v Latvijo, kjer bo jutri na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov branila prednost z 2:1 iz Ljubljane. Pot do najmočnejše nogometne lige na svetu je še dolga, a bi lahko slovenski prvaki z napredovanjem naredili zelo veliko na poti do tako želene evropske jeseni, ki je v Ljubljani še nikoli niso videli.

Olimpija je pred tednom dni v Stožicah sezono odprla z zmago, ki pa bi bila lahko še veliko lepša, če Latvijci ob koncu tekme ne bi zadeli in zaostanek po prvi polovici obračuna s slovenskim državnim in pokalnim prvakom zmanjšali na 1:2. Ljubljančani se lahko tolažijo s tem, da zadetek v gosteh v Evropi že drugo sezono zapored ne prinaša več prednosti.

Olimpija bi z napredovanjem proti Valmerii, ki je lani prišla do sploh prvega naslova državnega prvaka, do zdaj pa v Evropi v osmih tekmah v svoji zgodovini ni zmagala še niti enkrat (sedem porazov in remi), naredila velik korak na poti do skupinskega dela evropskih tekmovanj. Tega v Ljubljani še nikoli niso dočakali.

Z zmago nad latvijskim prvakom bi si nogometaši Olimpije namreč zagotovili vsaj “play-off” za evropsko konferenčno ligo, ostali pa bi seveda v igri za ligo prvakov, do katere pa bi jih v tem primeru čakalo še kar nekaj korakov. Drugi in tretji krog, potem pa še “play-off”, ampak če bi v drugem krogu premagali nasprotnika – trenutno pa se zdi, da bo to kosovski Balkani in ne favorizirani Ludogorec iz Bolgarije –, bi se vsaj v skupinski del konferenčne lige že uvrstili.

Joao Henriques. FOTO: Aleš Fevžer.

Trener navdušen nad delom, ki ga opravljajo fantje

Na stadionu Janis Dalins v Valmerii, ki sprejme vsega 2.000 gledalcev, bo vložek za Timija Maxa Elšnika in preostale nogometaše Olimpije torej zelo, zelo velik. Pred njimi je priložnost, ki je ne smejo zapraviti. Tega se zaveda tudi njihov novopečeni trener.

“Priprave so potekale odlično, osredotočeni smo na zmago v Latviji. Vemo, da nas čaka težka preizkušnja proti ekipi, ki bo poskušala zadevati in zmagati. Pripravljeni smo, delamo dobro. Fantje na igrišču opravljajo izjemno delo. Vedo, kaj morajo narediti, da zmagajo,” je pred odhodom na pot dejal Joao Henriques.

“Mislim, da bo tekma tokrat drugačna. Valmiera bo seveda izvajala več pritiska, pomaknili se bodo višje. Tukaj so uporabljali nizek blok, prepričan sem, da nas bodo pritiskali v višjem bloku, ne na način, kot so ga imeli tukaj v Ljubljani. Zagotovo bo nekoliko drugače, pričakujem tudi nove igralce iz njihove strani. Toda mi smo pripravljeni. Kot vedno gremo na zmago. Ne samo z Valmiero, ampak vsakič znova želimo zmagati. Trudili se bomo ohraniti čisto mrežo. Tako bo na vsaki tekmi,” je še povedal portugalski trener na klopi Olimpije, ki je vesel tudi dejstva, da nima težav z zdravjem nogometašev. Nared naj bi bili vsi.

Tekmo med Valmerio in Olimpijo, ki se bo začela jutri ob 17. uri, si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na Sportklubu.