Pet Slovencev med 200 najbolj obetavnimi nogometaši na svetu

Nogomet 27. Apr 202316:00 0 komentarjev
Benjamin Šeško je pričakovano uvrščen visoko. FOTO: Guliverimages.

Nogometni observatorij mednarodnega centra za športne študije s sedežem v Švici (CIES) se je v svoji tokratni analizi lotil izbora 200 najbolj obetavnih nogometašev na svetu, mlajših od 20 let. Na njej je mesto našla tudi peterica Slovencev. Najvišje je pričakovano Benjamin Šeško.

Po mnenju CIES je z naskokom najbolj obetavni nogometaš na svetu ta hip španski vezist Gavi, za katerim je že 90 nastopov v članski ekipi Barcelone, odigral pa je 19 tekem za špansko reprezentanco, za katero je zabil tudi tri gole. Enega je dosegel tudi na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Katarju, na katerem je zaigral. Komajda 18-letni nogometaš je prejel oceno 4,37.

Za njim z oceno 3,66 najdemo še enega mladeniča, ki se je že dodobra uveljavil v evropskem nogometu, 19-letnega angleškega vezista Juda Bellinghama. Za njim je že kar 129 nastopov (21 golov in 25 asistenc) v dresu Borussie Dortmunda, še 44 (4 goli in 2 asistence) pa jih je zbral za Birmingham City. Odigral je tudi že 24 tekem za člansko angleško reprezentanco, zaigral pa že tako na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu. Tudi on se je v Katarju uspel vpisati med strelce.

Tretji je z oceno 3,16 veliki up brazilskega nogometa, 19-letni napadalec Santosa Marcos Leonardo, ki je zabil že kar 41 golov za člansko ekipo tega velikana brazilskega nogometa, za katerega je odigral 139 tekem. Na prvi nastop v članski reprezentanci Brazilije sicer še čaka.

Isto oceno (3,16) je prejel tudi portugalski osrednji branilec Antonio Silva, za katerim je 40 nastopov v majici lizbonske Benfice, trikrat pa je zaigral tudi za člansko reprezentanco Portugalske.

Na petem mestu z oceno 3,15 najdemo še enega Brazilca, in sicer 18-letnega napadalca Vitorja Roqueja, ki je do zdaj za brazilski Atletico Paranaensev 48 nastopih zabil 12 golov. Pred tem je šestkrat v 16 nastopih zadel za Cruzeiro. Marca letos je prvič zaigral tudi za člansko reprezentanco Brazilije.

Gavi, najbolj nadarjen nogometaš po izboru CIES. FOTO: Guliverimages.

Kdo so Slovenci, ki so na lestvici?

Najvišje pričakovano najdemo Benjamina Šeška, ki je z oceno 2,65 na 14. mestu v absolutni konkurenci in šesti med napadalci. Mladi up slovenskega nogometa, ki bo konec prihodnjega meseca dopolnil 20 let, je že eden ključnih igralcev slovenske reprezentance, za katero je v 19 nastopih zabil šest golov, za serijskega avstrijskega prvaka RB Salzburg pa je do zdaj v 75 nastopih dosegel 27 golov in zbral 10 asistenc. Kar 22 golov v 44 nastopih in še 6 asistenc je pred tem na članski ravni zbral v Salzburgovi podružnici Lieferingu.

Drugi najvišje je med Slovenci razvrščen Marcel Ratnik, ki ga z oceno 1,95 najdemo na devetem mestu med osrednjimi branilci. Mladi, 19-letni branilec Olimpije je do zdaj odigral okroglih 50 tekem za člansko ekipo Ljubljančanov.

Na tretjem mestu med Slovenci najdemo Mitjo Ileniča, ki je po 33 nastopih v dresu Domžal v začetku letošnjega leta v milijonskem prestopu odšel v New York City in se v tamkajšnji severnoameriški ligi MLS odlično znašel. Komaj 18-letni veliki up slovenskega nogometa je z oceno 1,92 po analizi CIES trenutno celo tretji najbolj obetavni desni bočni branilec na svetu.

Za njim sta z ocenama 1,45 še 19-letni vratar Martin Turk, ki je v tej sezoni branil na treh tekmah za Sampdorio, v prejšnji sezoni pa zbral 10 nastopov za Parmo (med vratarji je na 15. mestu), in levi bočni branilec Srdjan Kuzmić, za katerim je 23 nastopov v majici Mure in 18 v drugi ligi pri ljubljanski Iliriji. Med levimi bočnimi branilci ga najdemo na 15. mestu.

CIES je najbolj obetavne nogometaše na svetu izbiral glede na odigrane tekme v zadnjih 365 dneh.

Razvrstil jih je po desetih igralnih mestih (vratarji, osrednji branilci, levi in desni bočni branilci, defenzivni vezisti, osrednji vezisti, ofenzivni vezisti, levi in desni krilni napadalci, napadalci).

Za vsako igralno mesto jih izbral 20, skupaj torej 200.

Lestvice po posameznih igralnih mestih in skupno si lahko ogledate TUKAJ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!