Poslavlja se še en okostnjak iz omar ljubljanske Olimpije

Nogomet 30. Mar 202317:33 komentar
Savo Milošević
Action Images via Reuters/Lee Smith

Vse odkar je oktobra 2021 NK Olimpija Ljubljana prevzelo novo vodstvo, na čelu katerega je nemški poslovnež Adam Delius, so iz omar v pisarnah ljubljanskega prvoligaša padali takšni in drugačni okostnjaki, ki so metali slabo luč na novo ero Olimpije. A zadeve se zdaj očitno vendarle urejajo, zmaji so namreč poplačali dolg, ki so ga imeli do svojega nekdanjega trenerja Sava Miloševića.

Junija 2021 je ljubljanska Olimpija, takrat še pod vodstvom Milana Mandarića, na klop zeleno-belih postavila novo ime. Trener zmajev je postal Savo Milošević, nekdanji strateg in igralec Partizana ter veliko nogometno ime v balkanskem nogometnem prostoru. Danes 49-letnik je na svoji funkciji zdržal le 16 tekem. Oktobra se je namreč zamenjalo klubsko vodstvo, njegovo izpraznjeno pisarno pa je zasedel kasneje (znova) sila neuspešni Dino Skender.

Miloševićev odhod ni bil sporazumen. Še manj miren. Kot je kasneje v javnih nastopih večkrat poudaril Mandarić, s trenerjem že nekaj časa nista bila v dobrih odnosih. A ob zamenjavi klubskega vodstva je kar nekaj časa v zraku viselo vprašanje, kdo je pravzaprav odpustil Sava Miloševića in kdo mora torej plačati njegovo odpravnino.

Milan Mandarić je v omarah Olimpije pustil kar precej “okostnjakov”.

Razsodba Fife in CAS-a: Milošević mora dobiti svoj denar

Navadno je tako, da mora te zadeve poravnati tisti, ki je trenutno na oblasti. Tudi Fife in kasneje Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) ni pretirano zanimalo, kdo ima trenutno glavno besedo v Olimpiji in klub je na sodišču izgubil v pravnem boju s svojim nekdanjim trenerjem. Fifa je v Miloševićevo korist odločila že marca 2022, leto dni kasneje je enako razsodbo sprejel tudi CAS.

Dolg Olimpije do srbskega stratega je znašal 311.000 evrov. Razsodbo CAS-a je Milošević pozdravil z besedami: “Čutim olajšanje. Minilo je že 14 mesecev, odkar sem zapustil Olimpijo in to se je spremenilo v pravo nočno moro. To obdobje sem bil brez dela, kar je seveda slabo, ampak tako pač je. Nisem imel druge izbire, čeprav sem se trudil, da se stvar ne bi tako zapletla.”

Ena saga je končana, kaj pa ostale?

Te sage je zdaj vendarle konec. Iz virov blizu vodstva kluba smo dobili informacijo, da je ekipa Prve lige Telemach je poplačala dolg, ki ga je imela do svojega nekdanjega trenerja. Da je s strani zmajev naposled vendarle prejel odpravnino, je za Sportklub potrdil tudi Savo Milošević.

A ko je govora o nekdanjih trenerjih, sta pri Olimpiji še vedno “odprta” primera Dina Skendra in Roberta Prosinečkega. Tudi Skender je na Fifi dobil tožbo proti Olimpiji, ki naj bi mu izplačala 200.000 evrov. Tudi v tem primeru se je zadeva premaknila n še višji nivo, torej na CAS, a v ozadju še potekajo pogovori, da bi zmaji s Skendrom dosegli izvensodni dogovor.

Še malce bolj kompleksen je primer Roberta Prosinečkega. Slednji v svojem primeru še čaka razsodbo Fife, klub in legenda hrvaškega nogometa pa sta tudi v civilnem sodnem sporu.

Bolj spodbudno je dejstvo, da klub v zadnjem obdobju plačuje tekoče obveznosti. Potem, ko je Olimpiji NZS naložila odmevno kazen zaradi neizplačila plač nekdanjim nogometašem, so tudi to zadevo v vodstvu kluba rešili.