Posledica kolonializma: Za pokalno tekmo prepotovali (dobesedno) cel svet

Ligue 1 19. Nov 20239:56 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Francija ima svoje kolonije tudi v zelo odročnih koncih sveta in ker so ti deli planeta pod oblastjo matične države, prihaja tudi do tako bizarnih zgodb, kot smo jim priča ta teden. Nekatere ekipe, ki nastopajo v francoskem pokalu, morajo za gostovanje prepotovati cel svet.

Tahitski nogometni klub AS Pirae in francoski šestoligaš US Thionville Lusitanos sta se srečala z groznim logističnim izzivom.

Moštvo s Tahitija (Pirae) je skupaj s strokovnim štabom odletelo na več kot 15.500 kilometrov dolgo popotovanje iz Tihega oceana proti Franciji, kjer so se v pokalu udarili proti šestoligašu Saint-Mezieryju. Podobno pot so naredili zgoraj omenjeni fantje iz kolektiva Thionville, ki jim je pokalni žreb za tekmeca namenil Hienghene Sport, klub z Nove Kaledonije.

Nekje daleč na drugem koncu sveta, med Avstralijo in Fidžijem, je klub iz mesta ob luksemburško-francoski meji slavil s 4:0 in ga za nagrado v 8. krogu tekmovanja čaka drugoligaš FC Annecy.

V naslednjem krogu slovenskega pokala bo največjo pot prepotoval Koper, ki se odpravlja k Odrancem na 300-kilometrsko vožnjo z avtobusom. Tudi, če bodo kanarčki čez slovenski avtocestni “križ” lezli s par postanki, bi morali razdaljo premagati v največ štirih urah. Brez zastojev seveda!

Izkušnje s svetovnega prvenstva

V Franciji imajo pokalno tekmovanje odprto tudi za nogometna moštva svojih kolonij, torej Gvadelup, Martinik, Nova Kaledonija, Tahiti, Francoska Gvajana, Reuninon. Ti klubi večinoma že v uvodnih krogih izpadejo, a vseeno nekaterim klubom, včasih tudi s francoskega podeželja, “loterija” ne prizanaša in morajo na odisejado.

Ker je AS Pirae s Tahitija včeraj na pokalnem srečanju izgubil (0:1), to pomeni, da s pokalnim tekmovanjem zaključuje še zadnja ekipa iz “eksotičnih” krajev, sicer pa gre za kolektiv, ki ima izkušnje celo s klubskega svetovnega prvenstva predlani. Zaradi covid protokolov so tedaj kot predstavnik Oceanije na seznamu nastopajočih zamenjali novozelandski Auckland City.

Nogometaši s Tahitija so morali pripotovati 17.500 do Abu Dhabija in kasneje z 1:4 izgubili proti lokalnemu predstavniku Al-Jaziri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!