Pred 60 leti zapustila domovino, zdaj je Slovenija prišla k njima

Euro2024 13. Jun 20245:00 0 komentarjev
Josef in Franc Markelj
Josef in Franc Markelj. Foto: SK

Josef in Franc Markelj sta kot otroka zapustila rodno Štajersko in se preselila v Severno Porenje. 60 let pozneje je Slovenija prišla k njima. In to na prav poseben obisk. Njuno mesto Wuppertal bo namreč vsaj za nekaj dni tudi dom slovenske nogometne reprezentance.

Ko sta brata Josef in Franc Markelj pred šestimi desetletji zapuščala Maribor z okolico, kjer sta odraščala, pravzaprav nista zapustila Slovenije, ampak nekdanjo skupno državo Jugoslavijo.

Iz Štajerske sta se brata Markelj preselila v Severno Porenje oziroma mesto Wuppertal, kjer sta ohranila doma prirojeno strast do nogometa in začela igrati v lokalnem klubu. Na nek način lahko zapišemo, da sta tu ostala vse do danes, saj sta bila na Stadionu am Zoo, kjer je trening center slovenske reprezentance med Eurom 2024, malodane prvi osebi, na kateri je naletela slovenska novinarska odprava. In tako tudi 1000 kilometrov severozahodno od Ljubljane slišala slovenski jezik.

Brata Markelj v Nemčiji s slovensko reprezentanco sodelujeta kot tolmača. Franc je v Wuppertalu ostal celotno življenje, Josef pa nam zaupa, da je svojo srečo našel nedaleč stran v mestu Hilden. “Ni sam odšel tja, ampak smo ga nagnali,” ga zbode brat Franc, nato pa začneta pripovedovati zgodbo, ki ju je pripeljala do trenutka, ko sta se znova močno povezala z deželo, iz katere prihajata.

Josef in Franc Markelj
Brata Markelj sta se izkazala kot izvrstna sogovornika. Foto: SK

“Ko je tu bila prva delegacija slovenske reprezentance, to je bilo lani novembra, sva že bila tukaj kot tolmača. Takoj sem imel dober občutek, da bo Slovenija izbrala Wuppertal. To je za Slovence, ki smo tu, zares posebno doživetje. Če k nam ne bi bilo Slovencev, sem si želel Škotov, da z nami pijejo pivo,” se pošali Josef Markelj.

Wuppertal diha s Slovenijo

Mesto Wuppertal te dni diha s slovensko reprezentanco, ne nazadnje smo dokaz za to dobili na včerajšnjem odprtem treningu naše izbrane vrste, na katerem se je zbralo 5.000 ljudi. Lokalna skupnost je Kekove varovance vzela za svoje in bo zanje držala pesti na evropskem prvenstvu.

Wuppertal trening
Sprejem slovenske reprezentance v Wuppertalu. Foto: Uroš Skaza

“Ljudje v Wuppertalu naju zdaj sprašujejo še več o Sloveniji, o njenih značilnostih, hrani, želijo si, da jim predstaviva deželo, katere nogometno reprezentanco gosti mesto. Na lokalnem radiu bo ves teden program posvečen Sloveniji, predvajali bodo slovensko glasbo, govorili o njeni kulturi … Vse to je posledica tega, da je tu nogometna reprezentanca,” povečanje zanimanja v lokalni skupnosti mesta Wuppertal opiše Josef.

“No, tudi na tablici slovenskega avtobusa je zapisano BVB, tako da je res lokalen avtobus,” v šali dodata brata Markelj in namigneta na tukaj bližnjo Borussio iz Dortmunda. No, slovenski navijači ne bi imeli seveda nič proti, če bi bila Slovenija na Euru tako zelo uspešna, kot so bili rumeno-črni v tej sezoni lige prvakov.

Avtobus Slovenija
Na tablici slovenskega avtobusa je res mogoče prebrati BVB. Foto: SK

Koliko Slovencev živi v Wuppertalu?

Čeprav slovenske skupnosti v Nemčiji še zdaleč niso tako velike, kot so skupnosti nekaterih drugih držav z Balkana, je v tej deželi vseeno kar nekaj slovenskih zdomcev.

“V Wuppertalu jih ni tako veliko, okrog 70. V Hildnu in okolici pa je večja slovenska skupnost. Ampak počasi umira. Mladi ljudje skorajda ne znajo več govoriti slovensko in jih to niti več ne zanima. Zdaj nas bo tu malo več, saj pridejo na obisk sorodniki, ki jih imava v Sloveniji. Sestrična in dva bratranca. Imava vstopnice za tekme v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu, ampak ne veva, kako bova šla, ker ne moreva za ves dan oditi na stadion, če imava obiske. Tako da bova šla 25. junija na tekmo z Anglijo,” opisujeta brata Markelj.

Vselej za Slovenijo, razen …

Slovenija ostaja del identitete bratov Markelj, a 60 let življenja v Nemčiji je vendarle pustilo svoj pečat. To ugotovimo, ko se pri sogovornikoma pozanimamo, za koga bi navijala v primeru, da se na Euru srečata reprezentanci Slovenije in Nemčije.

“Vedno navijava za Slovenijo, ni pomembno, v katerem športu in kdo je nasprotnik. Razen, ko igrajo proti Nemčiji. Takrat pa za Nemčijo. Tu živiva že 60 let. Rada praviva, najino telo je iz Slovenije, srce pa iz Nemčije,” iskreno priznata naša sogovornika, ki pa v vseh teh letih nista pozabila maternega jezika. Ne nazadnje nam Josef zaupa, da z ženo to poletje načrtuje kar osemtedensko pot po ‘stari’ Jugoslaviji, kot razumljivo še vedno poimenuje deželo, kjer se je rodil.

Nemčija
Na Euru 2024 bosta navijala za varovance Juliana Nagelsmanna. Foto: Profimedia

Kek: Lepo je v Nemčiji slišati slovensko besedo

Na novinarski konferenci Matjaža Keka je po vprašanjih slovenskih novinarjev mikrofon prevzel Franc Markelj in se zahvalil slovenskemu selektorju.

“Brat Jože in jaz sva zelo srečna in ponosna, da ste prišli v Wuppertal. Da ste se odločili, da pridete ravno v ta kraj. Pomagala vam bova, da bo vse v redu. Hvala lepa in veliko uspeha vam želiva,” je poudaril Franc, selektor Kek pa je njegov pozdrav pospremil z besedami: “Najlepša hvala. Zelo lepo je slišati tukajšnje domačine in slovensko besedo, naš jezik. Hvala, in vse dobro tudi vam.”

Matjaž Kek. Foto: Uroš Skaza

Sestričnin vnuk ima le eno željo – podpis Jana Oblaka

Čeprav je slovenska reprezentanca vse največje uspehe dosegla na temeljih povezanosti, enotnosti in homogenosti, je nogometno dejstvo pač takšno, da ima trenutno nekaj izrazitih zvezdnikov. Brata Markelj izpostavita predvsem dve imeni.

“Najina želja je, da spregovoriva nekaj besed z Benjaminom Šeškom in Janom Oblakom. Vnuk moje sestrične iz Slovenije, ki tudi prihaja v Nemčijo, je velik navijač Oblaka in moram mu priskrbeti njegov avtogram, sicer me bo ta fant tako ‘šimfal’, da se bo kadilo,” se nasmeji Franc Markelj, ki je vnuku že priskrbel dres slovenskega kapetana. Ni vrag, da mu ne bo uspelo dobiti tudi Janovega podpisa …

Prihaja Euro, prihaja fantasy

Pred vrati je eden od športnih vrhuncev leta 2024  – evropsko nogometno prvenstvo. Poglobljeno ga bomo spremljali tudi na Sportklubu, ob tem pa vas vabimo, da sodelujete v priljubljeni igri ‘evropski nogometni Fantasy 2024’.  Potegujte se za nagrade, zagotovili so jih McDonald’s, Shoppster in Telemach.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!