Kaos: kako in zakaj je uprava Olimpije izigrala nogometaše?

Nogomet 14. Dec 202314:30 2 komentarja
FOTO: Aleš Fevžer

Razkrivamo burno dogajanje v zakulisju evropske Olimpije. Uprava kluba, na čelu z direktorjem Igorjem Barišićem in predsednikom Adamom Deliusom, je nogometašem zeleno-belih samovoljno odvzela nagrado, ki jim je pripadla za uvrstitev v konferenčno ligo. Ob tem klubsko vodstvo igralcem še vedno dolguje tudi zaslužene premije za lanskoletno dvojno krono.

V pričakovanju tekme s Slovanom iz Bratislave se v debatah o ljubljanski Olimpiji več kot o nogometu znova pogovarjamo o temah, ki se v resnih nogometnih kolektivih ne znajdejo na dnevnem redu.

V slačilnici zeleno-belih že nekaj časa vlada vse prej kot dobro vzdušje. Razlog, da Olimpija v tej sezoni ni več dominantna sila slovenskega nogometa, se namreč očitno skriva tudi v dejstvu, da so sinergije v zmajevem gnezdu dodobra porušene zaradi potez klubske uprave.

Kaj so tokrat zakuhali vodilni možje Olimpije? Foto: Aleš Fevžer

Nogometaši ostali brez evropskih nagrad

Da nogometaši Olimpije še niso dobili zasluženih premij za osvojeno dvojno krono, je že nekaj časa znano dejstvo. Na to, da klubska uprava nima nikakršnega odnosa z igralci, je v intervjuju za Sportklub še enkrat opozoril tudi tvorec lanskoletnih uspehov Ljubljančanov Albert Riera. Zdaj so nogometaši dobili vsaj del lanskoletne premije za osvojeno pokalno lovoriko, ampak zgolj in samo zato, ker v klubu vlada čisto pravi upor. V igri je bil celo bojkot gostovanja zmajev v Bratislavi!

Vodstvo Olimpije se je namreč samovoljno odločilo, da med igralce ne razdeli nagrad za uvrstitev v konferenčno ligo, ki so bile dogovorjene na začetku sezone. Takšen dogovor je seveda stalna praksa med klubi v Evropi, na ta način so, denimo, tako Mariborčani kot tudi člani uprave Mure nogometašem dodelili zaslužen (finančno zajeten) delež za njihove uspehe na igrišču, ki so z Uefinimi milijoni napolnili klubske blagajne.

Dogovor pri Olimpiji glede delitve nagrade je že tako ali tako po naših informacijah nogometašem prinesel relativno majhen delež zasluženega denarja. Zmaji so v tej sezoni s finančnimi nagradami Uefe v blagajne pospravili približno 3,5 milijonov evrov, nogometaši bi si od te vsote razdelili le dobrih deset odstotkov. A tega denarja ne bodo videli. Klubsko vodstvo, ki ga operativno vodi Igor Barišić, se je namreč odločilo, da si igralci tega denarja ne zaslužijo. Razlog? Zadnje mesto v skupinskem delu konferenčne lige. Dejstvo, da so ti isti igralci nekaj mesecev pred tem spisali klubsko zgodovino, upravo, ki očitno ne izbira načinov, da se dokoplje do denarja, niti malo ne zanima.

Zneski glede na višino nagrad ne bi bili visoki

Nogometaši Olimpije naj bi si razdelili približno 400.000 evrov, kar torej pomeni, da bi vsakemu izmed nogometašev za zgodovinsko uvrstitev v skupinski del evropskih tekmovanj pripadlo približno 15.000 evrov.

Težava igralcev pa je ta, da nagrade za evropska udejstvovanja naj ne bi bile zapisane v pogodbah, ampak je šlo za ustni dogovor. Beseda uprave zmajev pa očitno prav veliko ne velja.

To so prizori, za katere so v največji meri zaslužni nogometaši Olimpije. Klubskemu vodstvu je za to prav malo mar. Foto: Aleš Fevžer

V slačilnici Olimpije vladata jeza in razočaranje

Še več, v preverjanju teh potez klubske uprave, ki za podrobne poznavalce dogajanja v ljubljanski Olimpije niso presenetljive, so pa seveda popolnoma nenogometne, smo dobili informacijo tudi o tem, da je razburjene igralce skušal pomiriti celo ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je zagotovil sredstva za izplačilo premij vsaj za lansko zmago v pokalnem tekmovanju. A je tudi ta denar vodstvo zadržalo zase in je le del te vsote izplačalo v zadnjih dneh, ko je skušalo pogasiti vse večji požar, ki gori v slačilnici zmajev.

V zraku tako ostaja vprašanje, s kakšnimi občutki so se tako nogometaši Olimpije odpravili na gostovanje v Bratislavo, kjer zaključujejo svojo evropsko sezono in kjer lahko seveda še povečajo tudi znesek klubskih nagrad s strani Uefe. Toda očitno z zavedanjem, da sami za to ne bodo dobili nič. Vodstvo kluba jih je (znova) izigralo, situacijo pa bo skušal karseda zakrpati trener Zoran Zeljković, ki ga je po selitvi na klop Ljubljančanov zelo hitro začela boleti glava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje