Maribor o pojasnilu NZS: Z lažmi prikriva lastno malomarnost

Nogomet 17. Mar 202216:45 > 16:544 komentarji
Foto: Jure Banfi

Vojna med Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in NK Maribor se nadaljuje. Pri NZS so se odločili, da še enkrat pojasnijo postopek disciplinskega postopka proti Mariboru, Štajerci pa so jim hitro odgovorili. Ostro in brez olepšav. Zapisali so, da je NZS zapisala neresnice.

Čeprav je NZS za našo spletno stran že pojasnjevala ozadje kazni za NK Maribor, so zaradi številnih napačnih interpretacij v povezavi z disciplinskim postopkom zoper NK Maribor po tekmi 25. kroga PLT podali obrazložitev glede časovnice poteka postopka.

Na zapis krovne nogometne zveze so se hitro odzvali pri NK Maribor ter NZS obtožili, da je zapisala neresnice. “Ko je laž večkrat izgovorjena ali zapisana, lahko postane resnica. To je zelo nevarno. Ko se to zgodi, je prepozno. Zato smo se za ohranjanje klubske integritete in za ustrezno obveščanje nogometne javnosti dolžni odzvati,” so zapisali pri 15-kratnih slovenskih prvakih.

Za kazen izvedeli dan pred tekmo z Muro

Mariborčani so po nedopustnem obnašanju navijačev na obračunu proti Bravu, eden izmed njih je s predmetom zadel tudi stanskega sodnika, v soboto, 12. marca, dan pred tekmo z Muro izvedeli, da so prejeli kazen dveh tekem brez prisotnosti navijačev v Ljudskem vrtu, še eno dodatno pa bo morala biti izpraznjena južna tribuna, kjer so med tekmo nastanjene Viole. Prejeli so tudi denarno kazen v višini 14.400 evrov.

Navijači s trdim predmetom zadeli stranskega sodnika:

Odgovor še čakajo

“Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so po neprijetnem dogodku šli v drugo smer. Sprva s čustveno interpretacijo uradnega dopisa, ki je pravni svet ne pozna. Zdaj še z lažmi glede časovnih rokov. Podali smo pritožbo na oba sklepa,” so potrdili, da zadeva še ni končana in pikro dodali: “Na odgovor še čakamo. Verjetno zaradi drugih prioritet. Morda povezanih z nogometom.”

Celoten zapis NZS:

“Ker se je v zadnjem času pojavilo veliko napačnih interpretacij v povezavi z disciplinskim postopkom zoper NK Maribor po tekmi 25. kroga PLT, podajamo obrazložitev glede časovnice poteka postopka.

Disciplinski sodnik se je v ponedeljek seznanil s kršitvami na tekmi 25. kroga Prve lige Telemach med NK Maribor in NK Bravo, ki so bile navedene v poročilu delegata in njegovem dodatnem poročilu. Za dodatno razjasnitev vseh okoliščin v zvezi z izgredi na tekmi je DS NZS v torek k izjavi pozval še vse sodnike tekme in jim dal 24-urni rok za izjavo.

Ker je bil eden izmed sodnikov po tekmi hospitaliziran in je ostal na 24-urnem opazovanju, je disciplinski sodnik vsa poročila uradnih oseb prejel v sredo, ko je tudi obvestil NK Maribor o uvedbi disciplinskega postopka. Klub je prejel vso dokumentacijo, DS NZS pa je klub pozval k oddaji izjave v 48-urnem roku, kar je glede na zahtevnost postopka tudi običajna praksa.

Disciplinski organ NZS je izjavo kluba prejel v četrtek ob 19:25, z njo pa se je seznanil v petek zjutraj. Na podlagi vse zbrane dokumentacije je DS NZS o primeru, katerega obrazložitev sklepa je obsegala kar devet strani – nadpovprečna dolžina obrazložitve glede na disciplinski postopek – odločitev sprejel v soboto okoli 13. ure. Klub je bil o rezultatih disciplinskega postopka obveščen ob 13:05.

Ob tem NZS poudarja, da je disciplinski organ NZS neodvisen in samostojen organ, ki sprejema odločitve na prvi stopnji. Ob upoštevanju zahtevnosti primera, količine dokumentacije in rokov v okvirih disciplinskih postopkov je bil primer zaključen v najkrajšem možnem času. Na NZS zelo dobro vemo, kaj vključuje organizacija tekme, kljub temu pa je naloga NZS zasledovati regularnost tekmovanja. Ta bi bila ogrožena, če bi NK Maribor zaradi nekaznovanih izgredov v 25. krogu prvo naslednjo domačo tekmo odigral, ne da bi bila sprejeta odločitev disciplinskega sodnika. Takšna je bila tudi v preteklosti praksa disciplinskega sodnika pri odločanju v podobnih primerih, zato so pri NK Mariboru zavestno sprejeli tveganje glede prodaje vstopnic in ostalih aktivnosti.

Za zaključek pa poudarjamo, da NZS ne bo in ne sme tolerirati nasilnega vedenja na stadionih, organizator tekme pa je tisti, ki je dolžan zagotoviti varnost vseh udeležencev na tekmi. NZS je zavezana ničelni toleranci do nasilja in drugih neprimernih oblik vedenja na tekmi.”

 

Odgovor Maribora na pojasnilo NZS:

“Glede na neresnice, nanizane v pojasnilu Nogometne zveze Slovenije o disciplinskem postopku zoper NK Maribor, objavljenem na www.nzs.si, dne 17. 3. 2022, posredujemo pojasnilo Nogometnega kluba Maribor. Ko je večkrat izgovorjena ali zapisana, laž lahko postane resnica. Kar je zelo nevarno. Ko se to zgodi, je prepozno. Zato smo se za ohranjanje klubske integritete in za ustrezno obveščanje nogometne javnosti dolžni odzvati.

Pri dopisih organizacij moramo ločevati med PR sporočili in zapisi z dejstvi, ki so zlahka preverljiva. Dovolj je pogledati k eni izmed prejšnjih kršitev. Z zelo podobnim primerom smo se srečali v spomladanskem delu sezone 2016/17. Ta primer ovrže trditve krovne nogometne organizacije. Zapisano, da je 48-urni rok za oddajo pritožbe stalna praksa glede na zahtevnost postopka, ne drži. Je res, da disciplinski pravilnik dovoljuje podaljšanje roka iz 24 ur na več, vendar se krovna nogometna organizacija do prejšnjega tedna vselej te prakse ni posluževala, zato je trditev, da gre za stalno prakso, laž. Dovolj je pogledati primer, povezan s tekmo 31. kroga 1. SNL Olimpija – Maribor v omenjeni sezoni.

Objavljamo sosledje dogodkov:

29. 4. 2017 derbi, na katerem je prišlo do resnih neredov, v katere sta bili vpleteni obe organizirani navijaški skupini

4. 5. 2017 obvestilo o uvedbi disciplinskega postopka zoper NK Maribor, s predpisanim 24-urnim rokom s pravico do izjave

6. 5. 2017 tekma 32. kroga 1. SNL Maribor – Gorica v Ljudskem vrtu, odigrana brez omejitev ali predpisanih disciplinskih ukrepov

9. 5. 2017 torej 3 dni po odigrani “vmesni” tekmi v Ljudskem vrtu sklep disciplinskega sodnika NZS, ki je NK Maribor poleg denarne kazni izrekel kazen s prepovedjo igranja dveh domačih tekem brez prisotnosti gledalcev na tribuni jug in tribuni sever, kar zavrača trditve NZS, da je NK Maribor zavestno tvegal z aktivnostmi za tekmo proti NŠ Mura, ampak se je zgolj obrnil na sodno prakso pri izreku disciplinskih kazni na tej ravni pri isti organizaciji. Tudi v tem primeru je šlo v 32. krogu za tekmo velikega tveganja, NZS pa takrat, torej v zadnjem resnem primeru, ni sledila zasledovanju regularnosti tekmovanja, kot so to želeli prikazati v današnjem sporočilu. Bodo morda ponovno odprli primer in našemu klubu zaradi tega odvzeli naslov državnega prvaka v sezoni 2016/17? Morda zavestno tvegamo le to.

Rekli bi lahko, da je NZS zavestno ali nezavestno tvegala s pojasnilom, podanim dne 17. 3. 2022. Čas mineva, nekatere vloge so bile vmes spremenjene. Takrat je druga oseba opravljala naloge disciplinskega sodnika NZS, je pa bil zdajšnji generalni sekretar NZS neposredno vpleten v celotno zgodbo, saj je kot vodja varnosti in integritete sestavil poročilo o dogajanju v Stožicah, kar dokazuje tudi podpis pod uradnim dokumentom.

Ko skušaš z lažmi prikrivati lastno malomarnost, dosežeš najnižjo točko delovanja. Pri NK Maribor smo le nekaj ur po turbulentnem nedeljskem večeru v Ljudskem vrtu obsodili nedopustno dejanje in izrazili obžalovanje zaradi neprijetne izkušnje g. Černeta. Zapisali smo: “Lahko se borimo za pravico na igrišču, jezimo na klopi in tribunah, nedopustno pa je, da se ob izražanju nezadovoljstva kogarkoli ogroža, na kar opozarjamo že dalj časa v komunikaciji z navijači.” Tako bi lahko s popolno doslednostjo dan po tekmi posredovali tudi izjavo o dogajanju na stadionu. Če bi bili pozvani. In bi kazen lahko bila izrečena prej kot 27 ur pred tekmo.

Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so po neprijetnem dogodku šli v drugo smer. Sprva s čustveno interpretacijo uradnega dopisa, ki je pravni svet ne pozna. Zdaj še z lažmi glede časovnih rokov. Pri tem pa pozabljajo, da v nogometu štejejo tudi izkušnje. Na nasprotni strani jih ne manjka.

Podali smo pritožbo na oba sklepa, na odgovor še čakamo. Verjetno zaradi drugih prioritet. Morda povezanih z nogometom.”

Komentari

Vaš komentar