Šimundža s posebnim sporočilom reprezentanci

Nogomet 10. Nov 202314:34 1 komentar
nogomet NK Maribor Ante Šimundža
Foto: Jure Banfi

Nedeljski štajerski derbi Mariboru prinaša veliko priložnost, da se vrne v boj za najvišja mesta. Tekma, ki je na sporedu dan po štajerskem novem letu, bo zelo posebna tudi zaradi povratka Damirja Krznarja v Ljudski vrt.

Za Krznarja, ki je že kar nekaj časa tudi v prijateljskih odnosih s trenerjem Maribora Antejem Šimundžo, bo povratek v štajersko prestolnico vsekakor zelo čustven. Vijoličaste je v dobrem letu vodil na 55 tekmah in vpisal 28 zmag, 13 remijev ter 14 porazov, ob vsem skupaj pa je bil ves čas v dobrem odnosu z navijači. Na začetku oktobra ga je zamenjal Šimundža, ki je v Mariboru zavladal s trdo roko in obrnil rezultatsko krivuljo navzgor. Nedeljski obračun z vodilnim klubom Prve lige Telemach bo za vijoličaste na nek način tudi zrelostni izpit. Če ga opravijo, bodo znova v položaju, ki omogoča boj za vrh.

“V goste prihaja prva ekipe lige. Naše ambicije se ne spreminjajo, nimamo drugačnih idej kot pred drugimi tekmami. Igramo doma in pričakujemo težko tekmo pred svojimi navijači. Imamo načrte, tako kot oni, jim pa bomo skušali vsiliti svoj način igre in jim onemogočiti njihove kvalitete. To je nekaj, kar počnemo na čisto vsaki tekmi,” pred obračunom s Celjem razmišlja Šimundža, ki ga veseli zdravstveno stanje v slačilnici: “Stanje v kadru je ok. Feta je prestal operacijo in je že v domači oskrbi. Vsi razen Laušića, ki ima kartone, so pripravljeni za tekmo.”

Pred 113. štajerskim derbijem, Maribor je s 57 zmagami veliko uspešnejši kot Celje, ki je slavilo 24-krat, je Ante Šimundža govoril še o marsičem. Predvsem zanimivo je njegovo razmišljanje o zaključku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, v katerih je Slovenija v odličnem položaju za uvrstitev na prvo veliko tekmovanje po letu 2010.


O čem je pred nedeljskim štajerskim derbijem še govoril Ante Šimundža?

nogomet nk maribor nš mura ante šimundža aleks pihler
Foto: Jure Banfi
 • O individualni kvaliteti v ekipi Celja.

“Celje ima individualno kvaliteto in posameznike, ki lahko odločijo tekmo. Dejstvo je, da so glede na prejšnjo obdobje malo spremenili postavitev, ampak kvaliteta ostaja. Na to moramo biti pozorni in jim onemogočiti, da bi počeli stvari, v katerih so dobri. Tudi mi imamo v napadu individualno kvaliteto. Jaz sicer bolj iščem ekipno igro, saj tako lažje izstopijo posamezniki. Na kolektiv smo se tudi osredotočali pri pripravi.”

 • O povezavah Damirja Krznarja z Mariborom in o povezavah nekaterih igralcev Celja z Antejem Šimundžo.

“Zame to ni pomembno. Za nas je pomembno, da se pripravimo na tekmo in poskušamo narediti vse, kar je v naši moči, da izrazimo svojo individualno in kolektivno kvaliteto. Kdo je tu v prednosti, pa je vprašanje za vsakega udeleženca posebej. Na vse to se ne oziram, ker to ni tekmovanje na igrišču, kjer jaz želim tekmovati. Obojni se zelo poznamo. Štiri igralce iz Celja poznam bolje kot oni sebe. A o tem ne razmišljam.”

 • O pomembnosti tekme in o možnostih v boju za vrh.

“Če se vrnemo nazaj na usmeritve, ki smo jih nastavili na začetku sodelovanja in veljajo do decembra, je tako, da moramo najprej vse željeno izpeljati in potem pogledati lestvico ter nastaviti načrte za naprej. Tekma ne spreminja teh ciljev. Ne spreminja pa se niti to, da gremo vedno po tri točke. Kako pa bo tekma potekala, pa je vedno odvisno tudi od nasprotnika. Nikoli ne gledam nato, kaj bi nam to prineslo.”

 • O delu na treningih v zadnjem tednu.

“Fantje so trenirali v redu, s pogoji je bilo nekaj težav, iskali smo rešitve. Delali smo dobro, fantje so odlični. Niso pod pritiskom, a kažejo ogromno mero energije.”

 • O tekmi med Celjem in Olimpijo v prejšnjem krogu in o sojenju.

“Kar se tiče same tekme v Celju z Olimpijo. To ni moje področje. Smo pa na vse pozorni. Vemo, da so sodniki pomemben faktor na tekmi. Bolj so nevidini, boljši so. To pričakujem v nedeljo. So pomemben faktor, ki lahko vpliva na razplet. Zame je najbolj pomembno, da želijo biti nevidni. V tej smeri mi razmišljamo.”

 • O domnevni sodniški pomoči Olimpiji.

“O Mariboru in Olimpiji bodo vedno debate, ker je to zanimivo za medije. O tem ne razmišljam. Verjamem v to, da želijo sodniki na vsaki tekmi opraviti najboljše možno delo. Vsak pa lahko ima slab dan.”

Damir Krznar se v nedeljo vrača v Ljudski vrt. FOTO: Jure Banfi.
 • O delu Josipa Iličića v zadnjem tednu, ki ga čaka snidenje s Krznarjem. Slednji ga je pred odhodom iz Maribora odmaknil iz članske ekipe.

“Josip je od mojega prihoda naprej na vsakem treningu našpičen. Ne izbira nasprotnikov in dnevov za trening. To ga drži živega. Ne spreminja se mu odnos, tudi ta teden se mu ni. Iz tedna v teden pa se dviguje ritem in pripravljenost.”

 • O Martinovanju in o morebitnih večernih izhodih igralcev.

“V soboto bomo šli na večerni počitek v karanteni. Martinovanje je naša kultura, a mi smo v svojem poslu.”

 • O obrambi in Nemanji Mitroviću ter Luki Uskokoviću, ki čakata na priložnost v prvi postavi.

“Na vseh igralnih mestih je konkurenca, zdrava konkurenca. Ne bi izpostavljal položajev.”

 • O njegovem odnosu z nekdanjimi varovanci iz Mure, ki so danes člani Celja.

“Z vsemi sem vedno ostal v človeških stikih. Ko se vidimo, se objamemo. To je bilo enako že pri slovesu od Maribora. Na to sem ponosen.”

 • O reprezntanci in o tem, kaj bi pomenila uvrstitev na Euro za slovenski nogomet.

“Kaj bo uvrstitev pomenila, bi bilo boljše vprašanje. Ogromno.”

 • Torej ste prepričani, da se bo Slovenija uvrstila na Euro 2024?

“Vedno prepričan.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje