Pogovor z legendo, ki je zanetil govorice o vrnitvi (VIDEO)

Nogomet 6. Sep 20236:00 4 komentarji

Ante Šimundža, nekdanji sijajni napadalec in danes zelo cenjen trener, je v svoji karieri že večkrat dokazal, da je mož za izjemne dosežke. Logična odločitev je bila, da smo spomine obujali v Ljudskem vrtu, s tem pa smo z nekdanjim igralcem in trenerjem Maribora takoj zanetil govorice o njegovem morebitnem povratku na klop vijoličastih.

Trener Maribora je seveda tudi po posnetem intervjuju še naprej hrvaški strokovnjak Damir Krznar, ki je z našim tokratnim gostom v rubriki Pogovor z legendo tudi zelo dober prijatelj. V pogovoru, ki smo ga posneli za novo epizodo magazina Pod prečko, smo se osredotočili predvsem na igralsko kariero Anteja Šimundže. Danes 51-letni Mariborčan, ki je v otroštvu zaradi očeta strastno navijal za splitski Hajduk, je svojo kariero pričel pri Železničarju in nato sledil poti številnim nadarjenim igralcem, ki so skočili preko Drave in si nadeli vijoličasti dres štajerskega velikana in največjega kluba v Mariboru.

“Pobudnik vsega je bil oče, ki je vedno spremljal nogomet, a se z njim nikoli ni ukvarjal profesionalno. Nato pa sem skozi športno aktivno otroštvo, kar je bilo za večja naselja značilno, s prijatelji odšel na trening NK Železničarja, kjer sem se pri 11 letih podal na nogometno pot,” se začetka spominja Ante, ki se je na začetku zgledoval po legendi Hajduka Ivici Šurjaku.

nogomet Zlatko Zahovič Slovenija
Ante Šimundža je prepričan, da je Maribor z uvrstitvijo v ligo prvakov leta 1999 dal dodatno energijo tudi slovenski reprezentanci, ki je naslednje leto zaigrala na prvem velikem tekmovanju – evropskem prvenstvu 2000. Foto: Guliverimage

Maribor je tudi v ligi prvakov želel tekmovati in zmagovati

Preboj v članski nogomet mu je uspel v Mariboru, kjer se je že v prvi sezoni v legendarnem finalu Pokala Slovenije proti Olimpiji, ki je takrat igrala z ekipo iz prve jugoslovanske lige, z vijoličastimi razveselil zgodovinske zmage. Kasneje je z Mariborom osvajal lovorike in zaigral tudi v elitni ligi prvakov. Kot strelec gola je bil tudi avtor izjemne zmage Maribora med evropsko elito proti kijevskemu Dinamu, ki je le sezono pred tem igral v polfinalu lige prvakov.

Ante Šimundža je v Prvi ligi Telemach odigral 256 tekem in dosegel 87 golov. Trikrat je zaigral za slovensko reprezentanco, dosegel pa je tudi gol v skupinskem delu lige prvakov.

“Vsi so pričakovali, da bomo v skupini samo ena ekipa, ki se bo zadovoljila z nastopanjem v ligi prvakov. Naša mentaliteta pa ni bila takšna. Na vsaki tekmi smo želeli tekmovati in zmagati. Imeli smo kvaliteto in izkušnje, kar se je izrazilo v Kijevu, kjer smo prišli do zmage. To nam je sicer res uspelo z mojim golom, a ob izjemno podobi celotne ekipe,” se legendarnega večera v Kijevu spominja Šimundža.

Njegova prva izkušnja na tujem je bil japonski Brummell Sendai, kasneje pa je igral še za švicarski Young Boys, švedski Malmö, belgijski La Louviere in v jeseni kariere še v nižjeligaškem avstrijskem nogometu. Kariero je sklenil s tremi nastopi za slovensko reprezentanco.

Ante Šimundža je pri Mariboru v ligi prvakov igral kot igralec, nato pa v njej deloval tudi kot trener. FOTO: SPS.

Tudi v trenerski karieri je njegovo ime sinonim za evropske uspehe

Po igralski karieri je postal izjemen trener. Tudi v tej vlogi se je podpisal pod fantastične uspehe. Z Mariborom je prezimil v evropski ligi in z njim zaigral v skupinskem delu lige prvakov, kasneje pa kot trener postal tudi legenda Mure. S črno-belimi je osvojil pokalno lovoriko, državni naslov in jih za konec popeljal še v skupinski del konferenčne lige.

“V vsakih taktičnih postavitvah in vseh zahtevah trenerjev sem se vedno počutil zelo domače. Vedel sem, da je to pomembno in da se s tem prilagodiš nasprotniku. S tem iščeš njihove šibke točke. Logična posledica kariere je bila, da sem želel ostati v nogometu. Ko sem se odločil za šolanje, še nisem vedel trener katere selekcije želim biti. Dovolil sem si čas,” se začetkov trenerske kariere spominja Ante Šimundža, ki je trenutno prost trener. V zadnjih tednih se je govorilo o morebitnem povratku v Muro in Maribor, a se zdi, da Mariborčana, ki je v sezoni 2022/23 vodil Ludogorec, še vedno najbolj vleče na tuje.

Novo epizodo magazina Pod prečko si lahko v naslednjih dneh ogledate na kanalih televizije Sportklub.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje