Predsednik Olimpije udaril po Albertu Rieri: Ni pri zdravi pameti

Nogomet 30. Maj 202310:30 2 komentarja
Albert Riera
Albert Riera; Foto: Aleš Fevžer

Predsednik Olimpije Adam Delius je v pogovoru za časnik Delo ostro udaril po zdaj še nekdanjemu trenerju zmajev Albertu Rieri. "V ta pogovor sem pristal, da obvarujem svoje ljudi, Riera ne more oditi kot svetnik," je dejal 65-letni Münchenčan.

Ljubljanska Olimpija se je po osvojeni dvojni kroni razšla s trenerjem Albertom Riero. Španec je večkrat za medije večkrat poudaril, da mu vodstvo zmajev ni ponudilo ponudbe za podaljšanje, zato mu ni preostalo drugega, kot to, da po dvojni kroni zapusti slovensko prestolnico.

Navijači Olimpije so bili nad potezo vodstva začudeni, kako tudi ne, saj se je zdelo, da so španskega strokovnjaka iz rok izpustili na prelahek način. Zato se je predsednik Adam Delius tudi odločil, da predstavi še klubsko stran zgodbe. “Osvojili smo vse. Če ne bi bilo bolečine, ki mi jo je povzročal Albert Riera, bi bil najsrečnejši človek na svetu,” je pogovor za časnik Delo začel prvi mož Olimpije.

Nemški poslovnež je priznal, da se niso razšli v prijateljskem odnosu ter da je španski strokovnjak že konec oktobra prvič ponudil odstop. “Zaradi zmag tega nisem mogel storiti, si predstavljate, kakšen odziv bi to bil? Zaradi njega sem trpel, pa ne le jaz, vsi sodelavci,” je povedal Delius.

Adam Delius foto: Aleš Fevžer

Riera ne bi preživel nikjer drugje, a …

V času svetovnega prvenstva v Katarju se je vse skupaj malce umirilo, a znova je postalo vroče v času priprav v turškem Beleku. Delius je dejal, da jim Riera ni dovolil prihoda v Turčijo. “Ob meni je prepovedal prihod tudi podpredsedniku kot tudi športnemu direktorju Goranu Boromisi. Po drugi strani ga je tam spremljala srčna izbranka. Enako je bilo tudi ob povabilu na sprejem župana Zorana Jankovića. Tudi tam nam je prepovedal prihod. S takim odnosom ne bi preživel pri nobenem drugem predsedniku ne bi preživel, sam pa sem se držal nazaj. Klub je pri meni vedno na prvem mestu.”

Zahteval naj bi 30 tisoč evrov neto

Delius je potrdil, da je bil tudi ob odnosih, ki jih, kot sam pravi, ni bilo, pripravljen Špancu povišati plačo za 50 odstotkov, sam pa jim je pod nos vrgel ponudbo iz Turčije, ki bi mu prinesla 50 tisoč mesečno. “Od nas je želel 30 tisoč evrov neto, kar bi lahko z vsemi nagradami vred v letu naneslo 600 tisoč evrov. Poleg tega je zahteval tudi dvojno plačo za svojega pomočnika Pabla Remona Arteto. Zanj lahko rečem, da je bil vedno pošten in prijazen. Večkrat sem imel občutek, da se sramuje Riere in da mu je zaradi njegovega vedenja nerodno,” je nadaljeval Dalius.

Albert Riera Prva liga Telemach RAdomlje -Olimpija

Suspendiral tako Nukića kot Vidovška

“Oprostite, toda Riera ni pri zdravi pameti. Zaradi njegovega obnašanja sem se moral večkrat opravičevati predsednikom Maribora, Mure, Kopra in tudi Celja,” je še dodal Delius in se dotaknil tudi odnosa do napadalca Mustafe Nukića in tudi zapleta z vratarjem Matevžem Vidovškom, ki je bil v tej sezoni veliki junak zmajev.

“Po zadetku proti Radomljam si je Nukić položil prst na ustnice. Riera je bil prepričan, da želi utišati prav njega, zato ga je suspendiral in zanj zahteval tudi denarno kazen. Tega nisem želel, saj so čustva del nogometa. Suspendiral je tudi Matevža Vidovška, ker zaradi poškodbe ni mogel braniti. Riera ga je kljub zdravniškemu potrdilu želel med vratnicama. Riera je kot sod smodnika, ko ni po njegovem, eksplodira,” je še povedal Nemec.

Mustafa Nukić FOTO: Uroš Skaza.

Delius mu je v intervju za Delo čestital za dvojno krono. Špancu je priznal, da je odličen motivator, a kot oseba nima spoštovanja do nikogar, razen do medijev. “Če ne bi bil takšen, kot sem povedal, se ne bi razšli s trenerjem, ki je osvojil dvojno lovoriko. V ta pogovor sem privolil, ker moram obvarovati svoje ljudi, ki so zanj naredili vse, on pa je z njimi ravnal slabo. Zato Riera iz Ljubljane in Slovenije ne more oditi kot svetnik, ne, tega, preprosto ne morem dovoliti,” je še temo okoli Riere sklenil predsednik Olimpije.

V Ljubljani so hitro našli zamenjavo na mestu glavnega trenerja. Riero bo zamenjal portugalski strateg Joao Henriques.