Prvi kadrovski rez Anteja Šimundže

Nogomet 14. Nov 202319:00 > 20:11 2 komentarja
Foto: Jure Banfi

Bliža se zima, s tem pa večkrat napovedane kadrovske spremembe, ki jih bo kmalu po začetku svoje nove zgodbe v Ljudskem vrtu povlekel trener Ante Šimundža. Prvi znanilci kadrovskih premikov se rišejo že nekaj časa, po naših informacijah pa sta v iskanju novih delodajalcev Aljaž Antolin in Ishaq Rafiu. V dresu vijolic zanju ni prostora, a kaj lahko se zgodi, da bosta vseeno ostala v Prvi ligi Telemach.

Ko je v 49. minuti štajerskega derbija Blaž Vrhovec padel na ramo in moral zaradi bolečin predčasno z igrišča, je marsikoga presenetila poteza, ki jo je povlekel Ante Šimundža. Čeprav se je zdelo, da je njegov taktični načrt v prvem polčasu dobro deloval, je poškodovanega Vrhovca, ki je tako ali tako ‘vskočil’ zaradi odsotnega Aleksa Pihlerja, zamenjal z Josipom Iličićem in posledično tudi precej spremenil igralni sistem.

Vemo, kako je z generali po bitkah in ocenjevanjem potez trenerjev, a Mariboru se zadeva ni izšla po željah in Celjani so iz Ljudskega vrta odnesli pomembno zmago (1:0). Na to, da bi se lahko Šimundža ob poškodbi Vrhovca odločil tudi drugače, nas napeljuje predvsem dejstvo, da je imel med rezervisti na klopi Aljaža Antolina, nogometaša, ki sicer ni klasična ‘šestka’, a je zagotovo po položaju na igrišču najbolj primerna zamenjava za nesrečnega povratnika v vijoličasti dres, katerega poškodba ramena k sreči ni hujše narave.

Na obzorju vrnitev v ‘staro jato’?

Toda mladi slovenski reprezentant priložnosti za dokazovanje ni dobil. Ne samo v nedeljo, ampak nasploh je po vrnitvi Anteja Šimundže na klop vijolic povsem na stranskem tiru, nekaj minut za dokazovanje je dobil le na pokalni tekmi proti Jurovskem Dolu. V prvi vrsti zato, ker je bil poškodovan. V drugi vrsti pa morda tudi zato, ker ga Šimundža ne vidi več v svojih načrtih. Vse več informacij je o tem, da 21-letnik že razmišlja o tem, da bi svojo kariero nadaljeval izven Ljudskega vrta.

Ante Šimundža ne računa na Aljaža Antolina. Foto: Uroš Skaza

Situacijo mladega vezista pa po naših informacijah budno spremlja Mura. Sobočani so očitno pripravljeni zakopati bojno sekiro z mladeničem iz Beltincev, ki je leta 2021 na precej samovoljen način zapustil črno-bele. Prepričan, da si zasluži več članskih minut, je odšel iz moštva, ki ga je tedaj vodil ravno Ante Šimundža in se odločil svojo nogometno srečo iskati v Mariboru. Tam je po kratki posoji v Beltincih dokazal svoj nogometni talent in vse skupaj je skorajda pripeljalo do tega, da bi se preselil v tujino. Njegove predstave je namreč redno spremljal tudi belgijski Anderlecht. A naposled s prestopom ni bilo nič, Antolina pa zdaj čaka vnovično dokazovanje oziroma vsaj začasni korak nazaj v karieri.

Da bi se lahko vrnil v Muro, govori tudi dejstvo, da so si črno-beli ob odhodu 21-letnika v Ljudski vrt zagotovili precejšen delež odškodnine ob naslednji prodaji Antolina. Pogajanja o tem, da bi se vrnil v Prekmurje, bodo posledično verjetno malce lažja, kot če bi svojo srečo iskal kje drugje. Ni izključeno, da se bosta namreč tudi tokrat kluba dogovorila za podoben način izpeljave posla. Le da bo tokrat Mura del morebitne odškodnine v prihodnosti nakazala na račun Maribora.

Rafiu bi lahko srečo iskal v Prvi ligi Telemach

Ni pa Antolin edini, ki si lahko v kadru Maribora počasi išče nove delodajalce. Takšna bo očitno namreč tudi usoda Nigerijca Ishaqa Rafiuja. 22-letni krilni napadalec je bil pod Kalvarijo pripeljan kot velika okrepitev. Njegov prihod v Slovenijo je zahteval ogromno truda in iznajdljivosti, pošteno pa je obremenil klubski proračun. Toda Rafiu v vijoličastem dresu nikoli niti ni dobil prave priložnosti in je v letu dni zbral vsega 10 nastopov oziroma na igrišču preživel 176 minut. Njegova statistika je ostala povsem prazna.

Ishaq Kayode Rafiu v Ljudskem vrtu ni dobil prave priložnosti. Foto: NK Maribor / Twitter

Po naših informacijah je zgodba Nigerijca v Ljudskem vrtu zaključena, prav lahko pa se zgodi, da bo vseeno ostal del prvoligaške druščine. Maribor je namreč po naših informacijah Rafiuja ponudil nekaterim ligaškim tekmecem, ideja, da bi 22-letnika pripeljali v svoje vrste, je marsikomu zanimiva. Jasno, ob povsem drugačnih finančnih pogojih, kot jih je imel v zasedbi štajerskega ponosa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje