S Poljuda v Radomlje z iskrenimi nameni

Nogomet 12. Feb. 202212:20 > 19:18
Delite:
Andro Fistonić
Andro Fistonić: Mislim, da je naša zgodba zanimiva in zdrava tako za nas kot za slovenski nogomet. (Foto: Uroš Skaza)

Radomlje kot zadnjeuvrščeno ekipa Prve lige Telemach v spomladanskem delu prvenstva čaka neizprosen boj za obstanek. V klubu so med zimskim premorom napeli vse moči, da si zagotovijo prvoligaški obstanek, pri tem pa angažirali tudi pomoč Hajduka, s katerim so sklenili šestletni dogovor o sodelovanju. "Tako kratkoročno kot dolgoročno bodo imele Radomlje od sodelovanja korist," obljublja novi športni direktor mlinarjev Andro Fistonić.

Ni skrivnost, da je decembrska sklenitev poslovno-tehničnega sodelovanja med Radomljami in Hajdukom v slovenskem nogometnem prostoru dvignila precej prahu. Nanj se je tedaj odzval tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in v intervju za Sportklub dogovor označil za škodljivega, obenem pa izrazil zaskrbljenost, da slovenski klubi “postanejo podružnica za odlaganje povprečnih igralce, ki niso dovolj dobri za klube hrvaške lige”.

“Imamo iskrene namene. Tako Hajduk, kot jaz in vsi v Radomljah želimo napraviti klub, na katerega bo ponosna vsa Slovenija,” na očitke odgovarja novi športni direktor trenutno zadnjeuvrščene ekipe Prve lige Telemach Andro Fistonić.

Predsednik Radomelj Matjaž Marinšek o kritikah Mijatovića:

Matjaž Marinšek
Foto: Uroš Skaza

“Še preden je prišlo do dogovora, sem predsednika obvestil, da se pogovarjamo. Mislim, da v trenutku, ko je dal prvo in drugo izjavo, ni imel vseh informacij. Pozneje sva se slišala po telefonu. Razumem njegovo stališče, a če bi imel celotno sliko, bi tudi on na vse skupaj gledal drugače. Za slovenski nogomet so ključnega pomena, da naši igralci imajo klube, kjer lahko igrajo. Prepričan, sem da v Radomljah počnemo prav to. Fanti, ki bodo dovolj kakovostni, da igrajo na prvoligaški ravni, bodo imeli s tem sodelovanjem boljše pogoje.”

Lahko bi spremljal Livajo in Kalinića, a …

Komaj 31-letni Splitčan je v skladu z novim dogovorom v Radomlje prišel v začetku januarja, potem ko je zadnjih osem mesecev na Poljudu kot pomočnik vpijal znanje tamkajšnjega športnega direktorja Mindaugasa Nikoličiusa. Čeprav se je naučil veliko, priznava, da si je zaželel večjega izziva.

Andro Fistonić
Foto: Uroš Skaza

“Lahko bi ostal v Splitu in spremljal, kako Marko Livaja in Nikola Kalinić zabijata gole ter ob tem užival, a preprosto ne bi bilo pravega adrenalina. Rad grem iz svoje cone udobja. Če stvari predolgo ostanejo enake, mi postane dolgčas,” prizna Fistonić, prepričan, da ima nova zgodba, ki so jo začeli pisati pri Radomljah, ogromen potencial in predstavlja idealno destinacijo za mladega športnega delavca.

Zase sicer pravi, da je precej tipičen Dalmatinec in posledično tudi nekoliko trmoglav, a po naravi velik avanturist. Hrvaško je prvič zapustil že pri 18 letih, ko se je odpravil na študij v Združene države Amerike, se po njegovem zaključku vrnil v domovino, pozneje pa v Nemčiji deloval v akademijah nemškega prvoligaša Kölna in poljskega Lubina.

Igralci Hajduka ne bodo izrinili slovenskih

Prve poteze je novopečeni športni direktor že potegnil. Mlinarjem sta se iz Hajduka pridružila 20-letni Mario Čujić in dve leti starejši Ivan Čalušić, že poleti je k njim prišel Ivan Šarić.

Andro Fistonić
Foto: Uroš Skaza

“Ideja je, da vsako leto Radomljam posodimo pet mladih igralcev, ki niso starejši od 22, 23 let, imajo potencial na trgu in jih spremljajo ogledniki iz zahodni držav. Če bi se naše sodelovanje pričelo pred letom dni, bi tu zaigral tudi Stipe Biuk, ki ga spremlja pol Evrope,” pove sogovornik in doda: “S tem se vrata odpirajo domačim nogometašem, ki bodo prav tako na očeh oglednikom, kar se običajno ne bi zgodilo.”

Božić kot svetilnik nove radomljanske zgodbe

Radomlje je na zadnji januarski dan zapustil Marko Božić, ki se je ob rekordni odškodnini preselil v vrste italijanskega drugoligaša Frosinoneja. 23-letni avstrijski vezist je v klub prišel lansko poletje, od takrat pa odigral 19 prvenstvenih tekem, na katerih je dosegel tri gole in prispeval dve asistenci.

Marko Božić je poskrbel za rekordno prodajo v zgodovini kluba.

“Ne morem iti v podrobnosti, a gre za največji prestop v zgodovini kluba, ki pa še ni končan, saj so v pgodbo vnesene še številne klavzule. S to potezo smo želeli pokazati, da kar govorimo, želimo uresničiti. Božić je dober svetilnik naše zgodbe,” prestop komentira Fistonjić.

Zelo resne pomisleke, da bi igralci Hajduka iz ekipe izrinili nadarjene slovenske vrstnike, zavrača, češ da je njegova naloga, da iz Hajdukovega bazena nadarjenih nogometašev poišče takšne, ki bodo konkurenčni na položajih, kjer Radomljanom primanjkuje širine.

“Če imamo Luko Gučka, ki ima izjemen potencial in je sposoben nekega dne zaigrati celo za reprezentanco, ne bom pripeljal desnega štoperja. Prav tako ne zamenjave za Marka Zabukovnik, ki igra na šestici. No, morda eno, ki bo menjava zanj, kot je sedaj Čalušić,” zatrdi Dalmatinec.

“Povsod lahko vidite le grb Radomelj”

Tudi ob vprašanju, ali Radomlje sedaj postajajo B ekipa Hajduka, ki so jo Splitčani zaradi sprememb pravil Hrvaške nogometne lige lani ukinili, se zgolj nasmehne.

“Če pogledate naokoli, lahko povsod vidite le grb Radomelj. Imeli smo zastavico Hajduka, ki pa jo je nekdo očitno že vzel (smeh). Veliko sem prebiral, kaj se je pisalo. Mislim, da večina naše izjave za javnost sploh ni prebrala do konca, temveč le naslov. Hajduk nima popolnoma nič z lastniško strukturo Radomelj, temveč prispeva bodisi svojega športnega direktorja bodisi trenerja in seveda znanje. Kar se tiče igralcev, imamo natanko začrtane cilje, ki pa so bolj ali manj ostali enaki tistim v jeseni.”

Temu pritrdi tudi predsednik Matjaž Marinšek, ki je dejal, da so pogajanja potekala približno dva meseca, v klubu pa so poskrbeli, da so se ustrezno zaščitili.

Zgodba Radomelj drugačna in težja

Naslednji cilj mlinarjev je stabilizacija ekipe in obstanek v prvi ligi, v nadaljevanju pa želijo poskrbeti, da postanejo stalni član prvoligaške druščine. Pozimi so zato že investirali v izgradnjo novega fitnesa in prenovo klubskih pisarn, v načrtih so tudi dodatna nogometna igrišč za potrebe nogometne šole.

fitnes
Foto: Uroš Skaza

“Najpomembneje je, da se ne odmikamo od ciljev, ki smo si jih zastavili. Kot novinar ste verjetno videli že veliko primerov, ko je v klub prišel investitor, bil morda uspešen eno sezono, nato pa propadel in se preselil v tretjo, četrto ligo. Naša zgodba je drugačna. Je veliko težja. Vključuje bistveno več pogovorov z igralci, agenti, trenerjem,” pojasni Fistonić in izpostavi, da sodelovanje s Hajdukom prinaša tudi določene finančne koristi.

Poleg tega, da bodo Splitčani pokrili denarne obveznosti do svojih igralcev, naj bi bila Radomljam odrejena tudi finančna pomoč. Med drugim v obliki razvojnih dodatkov.

Radomlje v zimskem prestopnem roku

Prihodi: Tomislav Mrkonjić (Croatia Zmijavci, Hrvaška), Axel Prohouly (Grande-Synthe, Francija), Mario Čuić (Hajduk Split, Hrvaška), Ivan Čalušić (Hajduk Split, Hrvaška), Darko Mišić (brez kluba).

Odhodi: Marko Božić, Marko Žulj, Žan Nikolić, Nik Fortuna, Darko Marjanović, Jaka Ihbeisheh, Saša Varga.

“Tako kratkoročno kot dolgoročno bodo imele Radomlje od sodelovanja korist,” poudari 31-letnik in obenem izpostavi še opaznost, ki jo Radomljam prinaša sodelovanje z nogometnim ponosom Dalmacije.

“Če ste bili morda pozorni, ste lahko videli, koliko sledilcev so imele Radomlje na družbenih omrežjih dan pred in dan po podpisu sodelovanja s Hajdukom,” pravi 31-letnik in pogovor zaključi z obljubo, da se bo kmalu naučil tudi slovenščine. “Najmanj, kar lahko storim, je, da spoštujem jezik države, v kateri delujem.”

Komentari

Vaš komentar