V vrsti za Žana Vipotnika tudi Portugalci in šestkratni francoski prvak

NK Maribor Žan Vipotnik
Kje bo kariero nadaljeval Žan Vipotnik? FOTO: Uroš Skaza

Žan Vipotnik je še vedno najbolj vroče ime slovenske nogometne lige, za katerega se skorajda vsak dan pojavi nov interesent. Po novem sta v vrsti za podpis napadalca Maribora v igri vsaj še dva ugledna kluba.

Že nekaj časa se z Žanom Vipotnikom spogledujejo pri zagrebškem Dinamu, okoli njega se smukajo tudi nekateri nemški klubi (Stuttgart, Bochum), omenjalo se je beograjsko Crveno zvezdo in Palermo, ki sicer nastopa v drugi italijanski ligi, z Mariborom pa je v preteklosti že sodeloval (Josip Iličić, Armin Bačinović, Siniša Anđelković …).

Ali lahko Bordeaux plača štiri milijone evrov?

Zdaj naj bi se v lov na 21-letnega najboljšega strelca slovenske lige podali tudi pri šestkratnem francoskem prvaku Bordeauxu. Tudi ta sicer nastopa v drugi đligi, v kateri gleda v hrbet Le Havru Luke Elsnerja, a je trenutno na drugem mestu, ki po koncu sezone prinaša uvrstitev v elitno Ligue 1. Ta je verjetno prvi pogoj za to, da bi se Vipotnik res preselil tja.

Če bo klubu, pri katerem so v preteklosti blesteli številni nogometni zvezdniki, nenazadnje pa je tam svoj čas igral tudi zdajšnji trener Olimpije Albert Riera, uspel povratek med elito, bi lahko bilo pristaniško mesto z jugozahoda Francije zelo mamljiva destinacija za Vipotnika.

V dresu Bordeauxa je nekoč blestel tudi Christophe Dugarry, ki je na jugozahodu Francije leta 2002 osvojil ligaški pokal.

V napadu Bordeauxa je trenutno prvo ime Josh Maja, ki je v tej sezoni v vseh tekmovanjih vpisal 17 golov. Anglež, ki so ga Francozi iz Sunderlanda v svoje vrste pripeljali že leta 2019, v kadru nima prave konkurence.

Aliou Badji, napadalec, ki je dosegel vsega pet golov, je v Bordeaux posojen, zato ne čudi, da predstavniki francoskega kluba iščejo novo rešitev pred golom nasprotnika.

Športni direktor Maribora Marko Šuler je v ponedeljek v oddaji Pod prečko razkril, da je mariborski dragulj podpisal novo pogodbo in s tem klubu naredil izjemno uslugo ter poskrbel, da bo njegova cena na koncu višja.

Bordeaux je v zadnjih dveh sezonah dvakrat pri nakupih dvakrat presegel mejo štirih milijonov evrov. Zadnjič se je to zgodilo pred to sezono, ko je od Boaviste za šest milijonov evrov odkupil Albertha Elisa. Krilni napadalec je trenutno na posoji pri zasedbi Stade Brestois, ki ga lahko po izteku posoje tudi odkupi. Med napovedanimi okrepitvami zaenkrat še ni kakšnega napadalca, zato se zdi Vipotnik odlična rešitev.

Želijo si ga tudi pri portugalski Bragi

Iz zanesljivih virov pa smo izvedeli, da ponudbo za napadalca Maribora, ki je po novem tudi slovenski reprezentant, pripravlja tudi Braga.

Trenutno tretjeuvrščeni portugalski prvoligaš, ki je reden udeleženec evropskih pokalov in je dvakrat nastopal tudi v ligi prvakov, ima v napadu sicer kar nekaj učinkovitih nogometašev (Francoz Simon Banza je v tej sezoni dosegel 13, Španec Abel Ruiz pa 11 golov), a bi kdo od njih poleti lahko odšel drugam, zato Portugalci iščejo nove rešitve.

Trener Brage je Portugalec Artur Jorge. FOTO: Guliverimages.

Ena od možnosti je prav Vipotnik, po katerem poizvedujejo že nekaj časa, v naslednjih dneh pa naj bi Mariboru zanj poslali tudi ponudbo.

Kako visoka bo, ni znano, a štiri milijone, kolikor za svojega najbolj cenjenega nogometaša pričakujejo v Ljudskem vrtu, so vsekakor sposobni ponuditi.

V preteklosti je Braga plačevala tudi že veliko več. Pred tremi leti je za takrat 20-letnega že omenjenega Ruiza, ki je na Portugalsko prišel iz B ekipe slovite Barcelone, odštela osem milijonov evrov, pred tem pa za brazilskega branilca Wallaca brazilskemu Cruzeiru še milijon in pol evrov več.

Junija lahko cena še poskoči

Maribor in Vipotnik imata za končno odločitev še dovolj časa, verjeti pa gre, da jo bosta sprejela šele po koncu sezone. Nenazadnje Vipotnika že naslednji mesec čakajo nove reprezentančne obveznost. Sloveniji bo na tekmah proti Finski in Danski skušal pomagati do novih dobrih rezultatov v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024.

Nazadnje se je izkazal z golom za zmago proti Kazahstanu, po njegovem strelu pa je padel tudi avtogol San Marina na drugi tekmi marčevskega začetka kvalifikacij, ki se je za Slovenijo končal s stoodstotnim izkupičkom.

Če bi dobro serijo nadaljeval tudi na naslednjih dveh tekmah, bi njegova cena zagotovo še poskočila. Dvigne pa si jo seveda lahko tudi na preostalih dveh tekma slovenskega prvenstva, ki do konca sezone čakata Maribor. Počakajmo torej še nekaj tednov …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje