Zavrnil je Maribor, se napotil v Mursko Soboto in uspel

Liga prvakov 20. Jul. 202116:30 > 16:50
Delite:
Tomi Horvat med pogovorom za SportKlub. FOTO: SK.

Tomi Horvat je še en nekdanji nogometaš Maribora, ki v Ljudskem vrtu ni dobil priložnosti, potem pa odšel v Mursko Soboto in v dresu Mure zablestel. Zdaj kot državni prvak upa na čim daljšo evropsko sezono in sanja o tem, da bo nekoč članski reprezentant.

“Vzdušje v ekipi je sijajno. V novi sezoni nam bo zagotovo težje, saj je napadati vedno lažje. Zdaj, ko smo prvaki, bodo vse ekipe še dodatno motivirane, da nas premagajo. To nam daje dodaten zagon, saj želimo pokazati, da je bil naš naslov v prejšnji sezoni zaslužen,” nam je, ko smo pred začetkom sezone med pripravami obiskali nogometaši Mure, povedal Tomi Horvat.

Takrat še ni vedel, da bo skupaj s soigralci že na uvodni prvenstveni tekmi prejel konkretno klofuto, sežanski Tabor je v soboto v prvem krogu Prve lige Telemach v Fazaneriji zmagal s 3:0. Ni pa vedel niti tega, da bo Mura prvo evropsko stopničko preskočila tako prepričljivo, kot jo je. Makedonskega prvaka Shkendijo je v zgodovinskih prvih kvalifikacijah za Ligo prvakov odpihnila s skupnih 6:0.

“Za nami so dobre priprave, zato sem prepričan, da bomo uspešni tudi v novi sezoni. Verjamem, da celo boljši, kot smo bili. Smo kot ena velika družina. Res dobro se razumemo, kar bo, verjamem, vidno tudi na igrišču,” je takrat še povedal vezist Mure, ki se je, podobno kot njegov soigralec Žan Karničnik, dokazoval pri najbolj trofejnem slovenskem nogometnem klubu Mariboru, pri katerem pa ni dočakal prave priložnosti. Potem se je napotil v Muro in uspel.

Član Maribora je bil pet let, med letoma 2013 in 2018. “Takrat sem imel na mizi ponudbo Maribora, a sem se odločil za drugo pot. Pri Mariboru sem igral v vseh mlajših selekcijah, potem pa sem prišel v Mursko Soboto. Za Muro sem se odločil, ker sem se želel dokazovati in sem verjel, da bom tukaj dobil veliko več priložnosti za igro. Danes lahko ugotovim, da je bila odločitev pravilna,” pravi 22-letni osrednji vezist.

Leta 2018 si ni mislil, da bo Mura tako uspešna

V Fazanerijo je prišel pred začetkom sezone 2018/19. Ravno takrat, ko se je Mura vrnila v prvoligaško druščino. V naslednjih treh letih je prišla najprej do Evrope, potem do pokala in v prejšnji sezoni še do zgodovinskega naslova državnega prvaka.

“Takrat si nihče ni mislil, da se bo zgodilo vse to, kar se je. Ciljali smo predvsem to, da bi bili pri sredini lestvice, a v klubu, na čelu s trenerjem Antejem Šimundžo, smo imeli višje cilje. Ko nam je začelo iti dobro, smo želeli višje, potem še višje in tako naprej. Smo na pravi poti. Tako naprej moramo tudi nadaljevati,” je povedal Horvat, ki se je v črno-belem dresu dodobra uveljavil v slovenskem nogometnem prostoru.

Veselje s soigralcem Mihaelom Klepačem. FOTO: Jure Banfi.

Prebil se je do mlade reprezentance, bil v kadru Milenka Ačimovića za nastop na letošnjem domačem evropskem prvenstvu do 21 let, na katerem pa priložnosti za igro ni dobil.

“Škoda, pričakoval sem, da bo drugače, a sem se pač moral sprijazniti s tem. Slovenija je na prvenstvu pokazala dober obraz, a smo imeli res zahtevno skupino, tako da je izpad v predtekmovanju pričakovan,” je povedal o domačem Euru za mlade nogometaše, na katerem je Slovenija v družbi Češke, Španije in Italije osvojila točko.

Ne Iličić, ampak Bobičanec in Kouter

Horvat v prihodnosti, tako kot vsak mlad nogometaš, cilja tudi na prestop v tujino, čeprav o njem trenutno še ne razmišlja. Tako kot za zdaj ne računa niti na vpoklic selektorja članske reprezentance Matjaža Keka.

“Ne, za zdaj še ne. Seveda pa sanjam, da bi se to nekoč zgodilo,” je še povedal nogometaš, ki je eden glavnih obrazov Murinih uspehov v zadnjih treh letih. V tem času je zbral 111 nastopov in dosegel sedem golov. Nezamenljiv člen ekipe Anteja Šimundže je tudi v tej sezoni.

Če bo Mura še naprej uspešna in bo Horvat še naprej igral dobro, potem lahko morda počasi že upa na selektorjev klic in na to, da bo – vsaj treniral, če že ne igral – z najboljšimi slovenskimi nogometaši, Janom Oblakom, Josipom Iličićem in preostalimi. Pa je med njimi morda našel kakega vzornika?

“Ne, moja vzornika sta soigralca, Luka Bobičanec in Nino Kouter,” je nasmejani Horvat poudaril, kako zelo ceni družbo, v kateri trenira in igra.

Naslednjič bo to počel jutri zvečer, ko v Fazanerijo v kvalifikacijah za Ligo prvakov prihaja serijski bolgarski prvak Lugodorec. Tekmo, ki se bo začela ob 20. uri, si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SportKlubu.

Komentari

Vaš komentar