Če derbija ne spoštuješ, ga ne moreš dobiti

Nogomet 18. Apr 202412:00 0 komentarjev
Ante Šimundža
Ante Šimundža. Foto: aleš Fevžer

Štajerskega nogometnega uroka v Stožicah je konec. Zmaga Maribora nosi podpis izkušenega Anteja Šimundže, ki vijolice znova pelje v smeri proti vrhu slovenskega nogometa.

Kako že pravijo? Vijolice cvetijo spomladi.

Pregovor, ki se je pogosto izkazal kot resničen, v letošnjem primeru nosi podpis Anteja Šimundže. 52-letnikova vrnitev v Ljudski vrt je za zdaj zgodba o uspehu, Maribor se vrača proti vrhu slovenskega nogometa in na tej poti je šel z zmago na večnem derbiju proti Olimpiji novo stopničko navzgor. Tudi v luči tega, ker se je po slabem začetku v nogometaših prebudil vijoličasti DNK, ki ga tolikokrat poudarja trofejni slovenski trener.

“Ne slab, to je bil grozen začetek. Težko odgovorim, kaj se je zgodilo, šli smo iz napake v napako. Po petnajstih minutah smo prevzeli pobudo, pridobili na samozavesti, se dvignili in s svojo predstavo spoštovali derbi. Ter predvsem zasluženo prišli do točk,” ocenjuje strateg vijolic.

V nadaljevanju preverite, kako je Šimundža komentiral učinek rezervistov, dotaknil pa se je tudi sojenja in nekaterih dogodkov, ki so ključno vplivali na razplet dvoboja.

Ante Šimundža
Ante Šimundža. Foto: Uroš Skaza

O čem je po derbiju še govoril Ante Šimundža?

O tem, kar se je dogajalo v uvodnih minutah:

Šel mi je skozi glavo naš derbi, ko smo imeli po 20 minutah prednost, ki je bila neulovljiva. V nogometu se napake dogajajo, pomembno je, da si jih dovolimo delati, če to pomeni, da igramo po svojih principih in da ne izumljamo tople vode. V derbiju smo bili NK Maribor.

O sojenju:

Sodnik je bil na ravni tekme. ‘Top’. To je bil evropski pristop. Želim si, da bo fant nadaljeval v tej smeri, bil je dominanten in si hitro pridobil spoštovanje igralcev. To vidimo v ligi prvakov. Zanimivo, danes je sreda, dan lige prvakov.

Martin Matoša
Martin Matoša in njegova ekipa so včeraj odlično opravili svoje delo. Foto: Uroš Skaza

O tem, ali je moral med polčasom sploh opomniti igralce, da morajo igrati bolje:

Če ne bi nič rekel, bi verjetno zmagala Olimpija. Kaj pa sem rekel, je naša stvar.

O tem, da so rezervisti spremenili potek tekme:

Koliko derbijev je igral Martin Milec? Tudi če bi igral v napadu, bi odigral dobro. Leva stran ni delovala, kot bi morala.  Iz igre sta odšla fanta, ki nista igrala veliko derbijev. Za Maksa je bil to prvi. To je posebna stvar, po tekmi sem mu rekel: “Dobrodošel v Maribor.”

V drugem polčasu smo postali dominantni, nato je do izraza prišla tudi naša kvaliteta. Z menjavami smo dosegli, kar smo želeli, nasprotnik v drugem polčasu praktično ni streljal na gol.

Martin Milec
Martin Milec je bil eden od mariborskih junakov zmage na derbiju. Foto: Uroš Skaza

O Janu Repasu:

Jan napreduje kot igralec, to sem že povedal. Ima tudi dober udarec. Ampak na igrišču nisi vedno v situaciji, ko lahko streljaš. Danes se je odločil za to in tri točke so tu.

O izključitvi Lasickasa:

Iskreno sem tudi sam najprej pomislil – to je rumeni karton. Sem pa s kotičkom očesa videl zadevo na ekranu in mislim, da ni bilo več dvoma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!