Upravičene pohvale dežujejo: sojenje, kot si ga derbi zasluži

Nogomet 18. Apr 20245:00 0 komentarjev
Martin Matoša
Martin Matoša. Foto: Uroš Skaza

Večkrat se morajo naposlušati kritik. A ko svoje delo opravijo tako, kot ga je sinoči na večnem derbiju opravil 28-letni Martin Matoša, si sodniki zaslužijo vse pohvale.

Dvignjene obrvi nogometne javnosti, ker je derbi sodil mlad sodnik iz okolice Ljubljane, so se iz minute v minuto večnega derbija spuščale. Skepso je zamenjalo zadovoljstvo, zadovoljstvo pa pohvale.

Sodnik Martin Matoša je na tekmi vseh tekem dokazal, zakaj je pri 28 letih že sodnik na listi Fife in zakaj mu je bila tako zgodaj v karieri zaupana odgovorna naloga sojenja večnega derbija. Delilec pravice iz Loga pri Brezovici se je odlično soočil s pritiskom, ki ga nosi tekma med Olimpijo in Mariborom. Medijskim, navijaškim, pritiskom akterjev na igrišču in tistemu, ki si ga je zagotovo naložil kar sam.

Martin Matoša
Martin Matoša in njegova ekipa so včeraj odlično opravili svoje delo. Foto: Uroš Skaza

Za to, da je bil včerajšnji derbi še kako dinamičen in z veliko tempa ter je spominjal na nogometne tekme, ki jih navadno v Sloveniji lahko gledamo le po televiziji, so poskrbeli razpoloženi navijači, kakovostni nogometaši in izvrsten sodnik.

Matoša je s svojimi odločitvami in reakcijami hitro vzbudil spoštovanje akterjev. Če smo bili na nekaterih prejšnjih derbijih vajeni, da so sodniki raje malce umirjali tempo, kot da bi tvegali ‘podivjanje’ obračuna, je tokrat glavni sodnik puščal čvrsto igro, veliko duela, a v niti eni fazi tekme ni dovolil, da mu zadeve uidejo izpod nadzora.

Martin Matoša
Niti v eni fazi tekme ni Matoši tekma ušla izpod nadzora. Foto: Aleš Fevžer

Tudi množični protesti in vpitje ter mahanje ob sodniku, kar je pogosto stalnica tako pomembnih tekem, so bili bolj izjema kot pravilo. Ko se je zdelo, da so odločitve mejne oziroma težke, je odreagiral suvereno.

V prvem polčasu je ob padcu Hilala Soudanija v kazenskem prostoru Olimpije takoj odmahnil z roko. V drugem je z intervencijo VAR-a, ki pa je zaradi specifičnosti situacije razumljiva, tudi trener Maribora Ante Šimundža po tekmi priznal, da je bil sprva prepričan, da je rumeni karton ustrezna kazen, upravičeno izključil branilca Olimpije Justasa Lasickasa.

Tudi poraženec hvalil sodnika

Ni kaj, res redko se zgodi, da si sodnik po tekmi zasluži toliko pohval. A Martin Matoša si jih je upravičeno. Tudi od glavnih akterjev dogajanja.

“Super sojenje. Poštena igra, čvrsta, ritem je bil dober. V Sloveniji zaostajamo za evropsko ravnjo. Danes preprosto nimam besed. Sodnik je dovolil čvrsto igro in ni piskal malih prekrškov. Gledalci uživajo ob takšnem nogometu in uživamo tudi igralci. To je evropska raven, na kateri mora igralec hitreje razmišljati. Nogometaši iz Slovenije se morajo na to navaditi, če želimo, da naš nogomet napreduje,” je po tekmi poudaril dolgoletni virtuoz evropskih zelenic Josip Iličić.

Josip Iličić
Josip Iličić. Foto: Uroš Skaza

Svojemu prvemu zvezdniku je pritrdil tudi strateg vijolic Ante Šimundža.

“Sodnik je bil na ravni tekme. Bravo, to je bil evropski pristop. Želim si, da bo fant nadaljeval v tej smeri, bil je dominanten in si hitro pridobil spoštovanje igralcev. To vidimo v ligi prvakov. Zanimivo, danes je sreda, dan lige prvakov …” je na svoj način ocenil trener Mariborčanov.

In če morda ni čudno, da so s sojenjem zadovoljni zmagovalci, o kakovostno opravljenem delu Matoše morda še največ pove to, da ga je pohvalil celo trener poražencev Zoran Zeljković.

“Sojenje je bilo zelo dobro. Ponavljam, všeč mi je, da se pusti moška igra. Malih prekrškov ni piskal niti nam niti njim, kar pomaga tempu tekme. Res zelo dobro sojenje,” priznava strateg Ljubljančanov.

Zoran Zeljković
Zoran Zeljković. Foto: Uroš Skaza

Martin Matoša je tako sinoči razblinil dvome o odločitvi Zveze nogometnih sodnikov Slovenije, da za derbi imenuje mladega sodnika, ki prihaja iz okolice Ljubljane. Vseeno pa bo nogometna javnost ravno tako vesela, če bodo zadeve v prihodnje komunicirali bolj transparentno. Tako bo marsikateri dvom razblinjen že vnaprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!