Nad Finsko in Severno Irsko z metuljčki v trebuhu

Nogomet 10. Okt 202313:00
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska nogometna reprezentanca vstopa v ključni del kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. Igralci selektorja Matjaža Keka so se že zbrali na Brdu pri Kranju, kjer so se začeli pripravljati na sobotni domači obračun proti Finski, še tri dni pozneje pa se bodo v gosteh pomerili s Severno Irsko. Cilj na obeh tekmah bo osvojiti vse točke.

Slovenci so si po septembrskih zmagah proti Severni Irski in San Marinu priigrali sijajno izhodišče pred zadnjimi štirimi obračuni v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. S 13 točkami skupaj z Dansko zaseda vrh skupine H, točko manj sta doslej zbrali Finska in Kazahstan, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je še brez točk.

Zaradi izjemne izenačenosti reprezentanc bosta prihajajoči tekmi za slovensko vrsto še toliko bolj pomembni, saj bi jih le en sam spodrsljaj lahko močno oddaljil od tako želene uvrstitve na veliko tekmovanje. “Mislim, da bi bilo nekaj narobe, če ne bi bilo metuljčkov, a to je pozitivno. Čuti se pozitivna energija in srčno upam, da se bo to preselilo na obe tekmi ter da se bomo na koncu veselili. A s tem kvalifikacij še ne bo konec, saj nas nato čakata še tekmi v novembru,” pred morebitno prezgodnjo evforijo žogo umirja slovenski reprezentančni branilec Jure Balkovec.

Ni prostora za spodrsljaj

Slovenija se bo v oktobrskem reprezentančnem oknu najprej v razprodanih Stožicah v soboto ob 18. uri pomerila s Finsko, 17. oktobra pa bo gostovala še v Belfastu pri Severni Irski, od katere je bila pred le mesecem dni boljša s 4:2. Manj uspešni so bili igralci selektorja Matjaža Keka proti Fincem. V Helsinkih so izgubili z 0:2.

FOTO: Profimedia.

“Zagotovo ni prostora za spodrsljaj. Zavedamo se pomembnosti vseh tekem, ta s Finci je morda še najpomembnejša. A misli moramo preusmeriti na igrišče in na to kako bomo videti mi. Ne smemo se obremenjevati z lestvico, ampak biti osredotočeni na to, kako priti do zmage,” pravi član turškega Alanyaspora, kjer pa v letošnji sezoni le redko dobiva priložnost. Nastopil je le na treh tekmah in vpisal vsega 21 minut.

“Gotovo nisem v perfektnem položaju in tega se zavedam, a ker imam toliko manj tekem v nogah, treniram še toliko bolj zavzeto. Nenazadnje to tudi ne spremeni dejstva, da sem 100-odstotno pripravljen za reprezentančne aktivnosti,” trdi branilec in se nadeja, da bo morda že januarja zamenjal klubsko okolje.

V soboto bodo dokazali, da so boljši od Fincev

Precej boljši status ima v svojem klubu njegov reprezentančni soigralec Jaka Bijol. A čeprav za italijanski Udinese še ni izpustil tekme, pa Videmčanom na uvodu sezone ne steče. Prihod v reprezentanco zato tudi zanj bržkone predstavlja dobrodošel odmik od slabših predstav njegove ekipe v italijanskem prvenstvu. “Vsi komaj čakamo in smo komaj čakali ta zbor,” zatrjuje Bijol, vesel, da tudi na račun doslej uspešnih nastopov v kvalifikacijah v reprezentanci vlada dobro vzdušje.

Udineseju Jake Bijola na začetku sezone ne gre najbolje. FOTO: Profimedia.

Pridemo z veseljem in to se vidi tudi na igrišču. Vsi imamo skupni cilj, želimo si te Nemčije in prepričan sem, da bomo naredili vse v soboto, da dobimo tekmo in gremo pozitivno še na Severno Irsko,” še poudarja nogometaš iz Vuzenice, prepričan, da so boljša zasedba od Finske in da bodo to v soboto tudi pokazali na igrišču.

Kvalifikacije za EP 2024

Sobota, 14. oktober:

18.00 Slovenija – Finska

Torek, 17. oktober:

20.45 Severna Irska – Slovenija