Namesto miru je v Olimpijo prišel hudič z mladimi

Nogomet 10. Okt 20238:53 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Reprezentančni premor v klubskem nogometu navadno povezujemo z obdobjem miru, počitka in priprave na naslednje izzive. A v ljubljanski Olimpiji miru nikoli ni, še posebej pa ne v začetku letošnjega oktobra. Prva ekipa zmajev je v teh dneh sicer res na zasluženem počitku, v zraku pa medtem visi vprašanje - kdo se bo v petek pojavil ob vnovičnem zboru Ljubljančanov in kdo morda ne.

Stadion Stožice, domovanje nogometne Olimpije, bo ta konec tedna znova pokal po šivih. A ne zaradi ljubljencev ljubljanskega nogometnega občinstva, ki so po strnjenem ritmu tekem dobili nekaj zasluženih prostih dni, temveč zaradi izjemno pomembne tekme slovenske izbrane vrste v boju za Euro 2024 v Nemčiji, ko v 7. krogu kvalifikacij na razprodan največji stadion v Sloveniji prihaja reprezentanca Finske.

Zasedba zmajev se bo na treningih vnovič zbrala v petek, odprtih pa je kar nekaj vprašanj glede tega, kdo sploh bo takrat še del Olimpije. Pod vprašaj je namreč še vedno postavljena usoda trenerja Joaa Henriquesa, odločilni sestanki o njegovi usodi, ko se bo aktivno v razmislek o prihodnosti vključil tudi predsednik kluba Adam Delius, so na sporedu danes in jutri. Možnosti za Portugalčevo preživetje so trenutno po naših zbranih informacijah in grobi matematični oceni približno 50 – 50.

Joao Henriques
Tudi Joao Henriques je trenutno na odmoru, za zdaj pa z vodstvom kluba še ni sestankoval o svoji prihodnosti. Foto: Aleš Fevžer

Kdo, če ne Joao?

Razmislek o nadaljnjem sodelovanju s trenerjem, ki je Olimpiji zagotovil zgodovinsko prvo evropsko jesen, nato pa so zmaji v zadnjih tednih dodobra izgubili rdečo nit svoje igre in posledično tudi dobre rezultate, bo precej odvisen tudi od tega, ali bodo zmaji zanj našli primerno zamenjavo. Če je ne bodo, potem v tej fazi sezone seveda nima pravega smisla menjati trenerja. Pred aktualnimi državnimi prvaki je izjemno naporen mesec, ko bodo v dobrih dvajsetih dneh odigrali kar šest tekem. In to prostora za kakršne koli eksperimente prav veliko ni.

Kot smo poročali včeraj, so zeleno-beli v iskanju morebitnega vodje stroke znova pomislili na Gonzala Garcio, ki je bil med kandidati za vročo klop ljubljanske Olimpije že lani, ko je postajalo jasno, da jo zapušča Albert Riera. A kaj ko so se za usluge Urugvajca ogreli tudi Celjani, ki prebolevajo skorajšnje Rierovo slovo in pot v francoski Bordeaux, 39-letniku pa lahko poleg boljše plače zagotovijo tudi večji proračun za nadaljnjo sestavo ekipe. In nenazadnje tudi šest točk prednosti na prvenstveni lestvici …

Gonzalo Garcia je prva trenerska želja tako Olimpije kot Celja. FOTO: Guliverimages.

Ljubljanske ulice medtem sanjajo vrnitev dvojno okronanega Igorja Bišćana, a naši hrvaški kolegi so prepričani, da nekdanji trener Rijeke in Dinama trenutno ne razmišlja o vrnitvi v Slovenijo, po drugi strani pa “skače” tudi iz trenutnih finančnih okvirjev slovenskih prvakov. V tem kontekstu se bolj realno zdi še eno ime, ki je te dni zaokrožilo po nogometni javnosti, to pa je Dejan Grabić. A po naših informacijah vodstvo Olimpije trenutno o strategu, ki je v zmajevem gnezdu začel svojo igralsko kariero, ne razmišlja.

Bo številka ena Pintol ali novinec?

Drugo odprto vprašanje pred vnovičnim zborom nogometašev Olimpije je, kdo bo do konca jesenskega dela sezone prvi vratar zmajev. Matevža Vidovška po nedeljski poškodbi na tekmi z Radomljami po prvih napovedih čakata operacija in dolgo okrevanje, današnji pregled z magnetno resonanco pa bo dokončno razkril, kako resna je poškodba prvega vratarja zmajev, brez katerega si v zadnjem letu in pol praktično ni bilo mogoče zamisliti udarne zasedbe Ljubljančanov.

Poškodba Matevža Vidovška

Alternativ na tem položaju Olimpija trenutno niti nima. Zamenjava za Vidovška bo očitno znova Denis Pintol, ki v podobni situaciji lani ni ravno blestel, je pa s fantastično obrambo proti Radomljam v nedeljo svojemu moštvu priigral vsaj točko proti borbeno razpoloženim mlinarjem. Po naših informacijah pa zmaji trenutno ne razmišljajo o tem, da bi zamenjavo za slovenskega reprezentanta iskali na trgu prostih nogometašev oziroma vratarjev, ki so v sezono vstopili brez kluba.

Obramba Pintola, ki kandidira tudi za naj obrambo

A morda si tudi Goran Boromisa in sodelavci premislijo, če bo diagnoza Vidovška tako slaba, da bo izvrstni Korošec zares nekaj mesecev izven nogometnega pogona. Bosta pa za nove izzive že do petka bržkone naredi Agustin Doffo in Marko Miajilović, ki sta zaradi lažjih poškodb izpustila tekmo z Radomljani. Drugačna pa je diagnoza poškodbe Davida Sualeheja, ki ima težave z aduktorjem in njegov nastop na prvih tekmah po reprezentančnem premoru ostaja pod velikim vprašajem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje