Superračunalnik napovedal zmagovalca svetovnega prvenstva

FIFA Svetovno Prvenstvo 20. Jun 202210:01 > 10:02 0 komentarjev
Francija, svetovno prvenstvo 2018
Foto: Guliverimage

Pri športnem statističnem portalu The Analyst so s pomočjo superračunalnika skušali napovedati zmagovalca letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju.

Potem ko je minuli teden postalo znanih vseh 32 udeleženk tekmovanja, se že postavljajo vprašanja, kdo je glavni favorit za osvojitev naslova najboljšega na svetu. Čeprav nas do pričetka letos največjega športnega dogodkaloči še skoraj pol leta, pa so se pri športnem statističnem portalu The Analyst že poigrali s številkami in s pomočjo superračunalnika skušali napovedati največjega favorita za končno zmago.

Pri tem so uporabili poseben algoritem in opravili kar tisoč simulacij mundiala ter ugotovili, da imajo kljub neprepričljivim predstavam v ligi narodov najboljše možnosti Francozi, ki bi po Italiji (1934 in 1938) in Braziliji (1958 in 1962) lahko postali šele tretja reprezentanca, ki je ubranila naslov najboljšega na svetu.

Možnosti galskih petelinov za slavje v Katarju so skoraj 18-odstotne, saj naj bi bila njihova pot do finala nekoliko lažja kot od Brazilcev, ki imajo slabih 16 odstotkov možnosti za zmago in se nahajajo na drugem mestu. Za omenjenima reprezentancama so se zvrstile Španija (11,53 odstotka), Anglija (8,03) in Belgija (7,9).

Precej slabše možnosti za končno zmago imata Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, za katera bo prvenstvo v Katarju bržkone zadnje v njuni karieri. Verjetnost, da bi z Argentino oziroma Portugalsko postala svetovna prvaka, je namreč le 6,45 oziroma 5,11-odstotna.